Robin Ilhammar vinner kvalet - två svenska kvaltriumfer i Youth World Cup

Sverige firade stora kvalframgångar i Lima, Peru. Först vann Nora Johansson tjejernas kval och senare under onsdagen följde Robin Ilhammar upp med att ta hem killarnas kval.
– Jätteroligt att vi båda vinner kvalen, säger Robin Ilhammar.

Robin Ilhammar ledde kvalet inför det tredje och sista kvalpasset i Youth World Cup. Tidigare under onsdagen hade han fått se Nora Johansson vinna tjejernas kval och med det i ryggen så ordnade han en andra kvaltriumf för Sverige i Lima.

Utöver Ilhammar så var det som tidigare Samuel Calderon, Colombia, som hotade i toppen. När Megat Zagrul Msiqal från Malaysia slog 300 poäng i tredje serien så började även han blanda sig i kampen om kvalsegern på allvar. Det var dock Ilhammar som ledde under stora delar av passet och hans högsta serie kom i fjärde serien med 254 poäng. Han utökade sedan ledningen i femte serien efter att ha fått ihop 236 poäng samtidigt som Calderon och Msiqal inte nådde samma höjder. Ilhammar avslutade med 205 poäng i sista serien och säkrade kvalsegern.
– Det är alltid kul att sätta ribban och ta hem kvalet. Idag var fokus på att hålla ihop det. Det är jätteroligt att det gick vägen samt att Nora gjorde ett så bra block och att vi båda lyckas vinna kvalen. Men under torsdagen kör vi från noll, så då är det bara på det igen som gäller, säger Robin Ilhammar.

Robin Ilhammar fick ihop ihop 1351 poäng i det sista kvalpasset och totalt 4054 poäng över 18 serier. Samuel Calderon blev tvåa på 3982 poäng och Megat Zaqrul Msiqal trea på 3973 poäng.
– Spelet blev lite annorlunda i det tredje kvalpasset jämfört med tidigare och vi bytte aldrig klot utan körde på purple hammer hela vägen. Robin slog istället hårdare och hårdare efterhand, säger Robert Andersson och fortsätter:
– Robin spelade jättebra och arbetade lugnt och metodiskt. Han har hållit en hög nivå under hela kvalet och varit otroligt jämn. Han har slagit ungefär lika högt i alla pass. (1344, 1359, 1351)

Förbundskaptenen gladdes åt de blågula framgångarna i kvalen.
– Häftigt med två kvalvinster och det gör mig stolt. Det är ett bevis på att vi har två väldigt duktiga spelare och det tyder på att vi har en bra idé på hur vi ska spela här.

Under torsdagen väntar Round Robin och två långa spelpass. Nora Johansson börjar spela kl 15.00 (svensk tid). Tjejerna kör 15 serier matchspel där alla möter alla plus två extra serier utan någon motståndare. Vid seger får man 30 bonuspoäng och oavgjort ger 15 bonuspoäng. 

Robin Ilhammar intar banorna i Videna Bowling Center kl 21.00. För killarna blir det 15 serier matchspel i sträck. De åtta främsta i respektive klass går vidare till kvartsfinal på fredag.
– Det krävs samma fokus som tidigare. Det kommer ta väldigt lång tid med 15 serier så det gäller att få i sig näring och energi. Jag har inte spelat så många serier i sträck tidigare så det ska bli kul. Jag kommer nog att vara riktigt trött imorgon kväll, säger Robin Ilhammar.

Resultat

Livestream

Scoring

Program Youth World Cup

Torsdag 25 januari

15.00 Tjejer topp 14 - 15 serier Round Robin

21.00 Killar topp 16 - 15 serier Round Robin

Fredag 26 januari

14.00 Topp 8 kvartsfinaler tjejer och killar - bäst av 3 serier

16.00 Semifinaler tjejer och killar - bäst av 3 serier

18.00 Final- tjejer och killar - bäst av 3 serier

19.30 Medaljceremoni

Linus Wirén   25 januari 2024 00:11