Pontus Andersson och James Blomgren inför Svan´s Tak Masters - “otrolig nivå på svensk bowling”

I helgen samlas Team Sweden för att spela Svan´s Tak Masters i Markaryd. Vi har snackat med fjolårssegraren James Blomgren och Pontus Andersson inför helgens spel.
– Det är en tuff cut till finalen och kvalet blir nog nästan den svåraste delen, säger Pontus Andersson.

James Blomgren vann Svan´s Tak Masters förra året efter finalseger över Jesper Svensson. Blomgren har ingen möjlighet att spela den första Team Sweden-starten imorgon så han intar banorna i Markaryd Bowlinghall kl 19.30 vid den andra Team Sweden-starten. Han spelade dock två starter förra helgen och befinner sig just nu på sjunde plats i kvalet på 1286p.

James Blomgren, Team Alingsås BC:

Hur kändes spelet förra helgen?
– Det gick lite sådär. Jag slarvade alldeles för mycket och hade ingen klockren lösning. Det var framförallt klurigt på nyoljat. Jag tror att det måste till en ökning för att klara cutten men man vet aldrig. Det är väldigt många duktiga spelare med. Jag tror att det krävs runt 1300 för att gå vidare till finalspel. Sedan är banprofilen rätt klurig och man blir rätt hårt straffad vid sämre slag. Jag har lite andra idéer till morgondagens spel.

Du tog hem tävlingen förra året. Hur ser du tillbaka på segern?
– Jag hade en god känsla förra året och kände mig bekväm i spelet i hallen. Banprofilen passade mig bra då. Det är kul att spela i Markaryd igen. Det kändes dock lite annorlunda när jag spelade senaste helgen jämfört med förra året. Det är lite tuffare underlag i år och känsligare. Det gäller att vara mer noggrann i spelet.

Hur känns din form?
– Det har varit väldigt upp och ned den senaste tiden. Jag har inte haft någon toppfeeling i spelet. Det var ju inte allt för längesen jag vann Eurupatourtävlingen i Norge men tekniken kändes inte toppen där heller. Jag har inte haft de strikeraderna och jag har letat efter detaljer som jag kan justera i spelet. Det sätter sig lite på självförtroendet men jag vet att det kan vända fort.

Hur ser du på att det är gemensamma Team Sweden-starter?
– Det är roligt och det är spelare som jag tävlat mot tusentals gånger. Bowling är lite som att spela poker med öppna kort och man kan eventuellt dra lite fördelar av vad de andra har för tankar och idéer i spelet.

Vad tycker du om nivån i svensk bowling just nu?
– Det är en otroligt bra nivå på svensk bowling. Det är väldigt häftigt och samtidigt lite skrämmande att det kommer fram så många duktiga yngre bowlare. Jag har vunnit en hel del men det är ingen självklarhet att vara en del av landslaget. Jag får verkligen kämpa med näbbar och klor för att hålla dem bakom mig. Jag ser det som ett stort privilegium att vara med i landslaget och det krävs att man gör sitt yttersta för att fortsätta kunna vara det. Framtiden ligger hos de yngre spelarna och Sverige står sig väldigt starkt som nation om man kollar på vilka vi får fram nu, kanske är vi starkast av alla.

Vilka ser du som favoriter i Markaryd?
– Det är svårt att säga men jag tror lite extra på Jesper (Svensson) och Kim (Bolleby). Jesper spelar bra och Kim gör ju aldrig en dålig tävling. Men ärligt talat kan vem som helst i Team Sweden ta hem det.


Pontus Andersson är redo för Svans Tak Master´s. Han spelar en start under fredagen kl 20.30 och de två Team Sweden-starterna imorgon kl 12.30 och 19.30. I bagaget har han segern i Kuwait International Open för lite mer än en månad sedan som han menar gav en boost för självförtroendet.

Pontus Andersson, Team Clan BK:

Vad tror du om dina möjligheter i Svan´s Tak Masters?
– Jag brukar ha en bra känsla i Markaryd. Det gäller att göra upp en plan, välja klot vid rätt tillfälle och försöka prestera. Det är en tuff cut till finalen och kvalet blir nog nästan den svåraste delen. Det krävs ett väldigt bra jobb där.

Vad betydde segern för dig i Kuwait för lite mer än en månad sedan?
– Det var riktigt kul och en boost för självförtroendet. Det var ett skönt kvitto på att all tid man har lagt på bowlingen den senaste tiden börjar betala tillbaka.

Har du växlat upp träningen den senaste tiden?
– Det är väl egentligen under två års tid som jag har tränat mer och hårdare.

Hur mycket träning blir det under en vecka?
– Under en vecka på hemmaplan blir det fem bowlingpass och tre till fyra styrkepass.

Vilka fördelar drar du framförallt av styrkepassen i din bowling?
– Det är främst mentalt och att det känns positivt att pressa sig själv i träningen. Det ger ett lugn att jag vet att jag lagt ned jobbet och gjort det jag kan i mina förberedelser.

Touren väntar i början av 2024, berätta!
– William (Svensson) och jag ska åka över till USA och spela hela PBA-touren kommande säsong. Tidigare har jag spelat några få tävlingar per säsong men nu blir det något helt annat. Det är mycket planering med logistiken och att allt ska lösa sig kostnadsmässigt. Jag vill ge det en chans. Om det inte går bra så har jag i alla fall gjort ett försök.

Hur ska det bli med gemensamma Team Sweden-starter i Markaryd?
– Det ska bli kul att träffa alla. Sedan kan det vara lite blandat spelmässigt att ha så många starka spelare vid samma start. Alla vet hur man spelar upp en bana och ibland är det en fördel och ibland en nackdel.

Vad blir viktigt att få till i ett eventuellt matchspel i finalstegen?
– Det gäller att fokusera på sig själv, ta ett slag i taget och prestera från start.

Svan´s Tak Masters - mer info och resultat

Linus Wirén   10 november 2023 12:20