Markus Jansson om EM-uttagningen - “Ärofyllt att ta en landslagsplats”

I tisdags presenterades det svenska laget till herrarnas EM i Wittelsheim som spelas den 7-18 juni. En av de uttagna spelarna är Markus Jansson. Han vann EM-guld i singel senast i Helsingfors och är laddad för ett nytt mästerskap.

Precis före Markus Jansson tog hem finalen i singel mot Jaroslav Lorenc, Tjeckien, hade James Blomgren och Jesper Svensson vunnit guld i dubbel och det blev en fantastisk svenskdag i Tali Bowl. Jansson tog även silver i 3-manna och brons i 5-manna vid EM:et i Helsingfors 2022. Totalt plockade Sverige åtta medaljer. 

Fem frågor till Markus Jansson, Team Pergamon BC:

Hur känns det att vara uttagen till EM?
– Det känns jättebra. Det är alltid ärofyllt att ta en landslagsplats i ett så bra bowlingland som Sverige. Det är ett kvitto på att man har gjort något bra.

Hur var gulddagen i Helsingfors 2022?
– Det var en riktigt häftigt dag där först James och Jesper vann guld i dubbel och därefter vann jag i singel. Det var väldigt speciellt. Jag hade en rätt bra känsla redan i singelkvalet och kände att det fanns en chans. Sedan hade jag en väldigt bra finaldag där allt stämde i spelet.

Hur kommer du ladda inför EM?
– Det blir ligaspel med Pergamon och mycket träning. Det finns inte så många tävlingar att spela men jag ska nog försöka få in någon träningstävling.

Ni tog åtta medaljer senast, vad blir nyckeln för att ni ska få till det igen?
– Lagsammanhållningen och att vi har en god kommunikation med varandra och lägger upp bra gameplans. Vi kände nog alla att bronset i 5-manna var lite av en besvikelse. Vi hade hoppats på mer där. Vi vann kvalet överlägset men tog kanske lite för lätt på det i semifinalen. Det gäller att hela tiden vara på tå och det tror jag vi har med oss till kommande mästerskap.

Vad är din målsättning med EM?
– Jag skulle framförallt vilja vinna guld i 5-manna som jag inte har gjort tidigare.


Markus Jansson vid EM i Helsingfors. Här under finalen i 3-manna där det blev silver efter finalförlust mot Italien. 

Linus Wirén   26 mars 2023 19:15