Magnus Johnson: Vi har aldrig varit bättre än nu

Krönika av Magnus Johnson som summerar Youth World Cup i Peru med Nora Johanssons kvartsfinalplats och Robin Ilhammars guld. 

Att bege sig till Peru med en mycket liten styrka men med föresatsen att komma hem med mycket guld har gjorts tidigare med lyckat resultat om än på åtskilligt mindre civiliserat sätt än det som våra svenska bowlare Nora Johansson och Robin Ilhammar hade som mål i Youth World Cup*.

Flickorna och pojkarna skulle avverka 33 serier innan det var dags för Top-8 att spela bäst av 3-utslagning.

Våra bägge svenskar glänste och utan att vara alltför gul-blå kan man nog säga att dom var i en klass för sig fram till det sista steget där ju som bekant "allt kan hända" - och det gjorde det! Nora skulle möta 8:an Jenna Stretch från USA och det blev förlust med 0-2 och därmed slutspelat och en slutlig delad 5-e plats. Nora hade 963 poäng bättre i slagning fram till detta än vad Stretch hade! Är det verkligen så man vill ha det?
Man kan verkligen undra hur IBF tänker när man hittar på koncepten för formaten för sina mästerskap. Man började om från noll igen efter varje avslutat steg vilket ju är mycket egendomligt och rent sportsligt tveksamt. Tänker man inte efter alls eller har man rakt av tagit konceptet från V-75 och Harry Boy - Alla kan vinna! Man lider verkligen med Nora som förtjänade bättre.

Robins framfart var i stort sett identisk med Noras överlägsenhet hela vägen men dessbättre räckte det hela vägen utan "missöden" även i finalrundan där Robin satte punkt på ett sätt som nog alla bowlare drömmer om. Han gjorde processen mycket kort med tysken Zeno Janssen. 300 i första serien och 233 i andra är ju givetvis övermäktigt för de flesta att stå emot!

Vår förbundskapten Robert Andersson var givetvis både stolt och glad över de svenska insatserna men var förstås ledsen över Noras öde och som delar uppfattningen att "efter så många serier och överlägsen etta hela vägen innan avgörandet så borde man (Nora) i alla fall vara garanterad medalj".
M.a.o., med ett så litet startfält vore det rimligt med 4 spelare till final och därmed minst brons om man förlorar direkt i första matchen.

Efter att ha avverkat sju decennier med någon form av landslagsuppdrag så kan jag nog slå fast att vi aldrig varit bättre eller framgångsrikare än nu. Och därtill har vi nog aldrig haft så många unga spelare att fylla på landslagen med som för närvarande.

*När Inkariket (Peru) erövrades 1532 av den spanska erövraren Francisco Pizarro med bara 180 soldater så togs Inkahövdingen Atahualpa tillfånga och denne lovade Pizarro 7 000 kilo och 13 000 kilo silver mot att återfå sin frihet. Detta levererades men Pizarro bröt omgående sitt löfte och lät avrätta Atahualpa.

Magnus Johnson

29 januari 2024 18:14