Mästerskapsfokus vid årets sista lägerhelg för TSYA

I helgen genomfördes det fjärde och avslutande TSYA-lägret för året. Träningslägret hölls i Backa Bowling i Göteborg och temat var mästerskapsfokus där bowlingträning, teori samt fyspass stod på schemat. Landslagsstjärnorna Josefin Hermansson och James Blomgren gästade även lägret och berättade om sina karriärer.

Team Sweden Youth Academy 2023 gick i mål i helgen med årets sista träningsläger. Under 2023 har de haft lägerhelger i Nässjö, Lindesberg, Höganäs/Helsingborg och i helgen som var höll de till i Göteborg och Backa Bowling. 20 spelare har varit med i TSYA under året och vid den sista lägerhelgen deltog sju tjejer och åtta killar.
– Det var en jättebra lägerhelg. Det märks att vi var inne på årets fjärde läger och spelarna funkar väldigt bra med varandra. I början så var det lite mer grupperat och de som kände varandra sedan tidigare höll ihop mer. Alla känner alla nu och det spelar ingen roll hur vi sätter ihop spelparen. Det har gjort mycket att bo tillsammans under flera helger, säger Amanda Andersson, ledare i TSYA och assisterande coach för juniorlandslaget.

Det har varit olika fokusområden och teman på lägren och i helgen var det mästerskapsfokus. TSYA ses som en bruttotrupp till junior-EM 2024 och den 9 januari presenteras laget som ska representera Sverige i Helsingfors den 23 mars-1 april. Träningslägret bestod av fem bowlingpass, spärrtester, teori och fysträning.
– Det börjar närma sig en uttagning och hela lägret präglades av mästerskapsfokus. Vi hade teori om hur det går till att spela ett mästerskap, de fick bowla på en profil som varit med under tidigare junior-EM och vi hade en presentation om nyckelfaktorer för att bli en landslagsspelare. Där lyfte vi det bowlingmässiga, hur man fungerar i en grupp samt hur självständig man är i spelet. Spelarna fick även välja ut en klotväska som de skulle ta med sig till ett eventuellt mästerskap. De känns som spelarna lärde sig mycket under helgen, säger Amanda Andersson som varit ledare under alla årets läger tillsammans med Mattias Melin och Pontus Svensson. Anderssons coachkollega i juniorlandslaget, Robin Skans, var även med under helgens läger.
– Det har varit jättekul att följa spelarna på så nära håll och se deras utveckling under året. De har vuxit både som personer och bowlare, säger Andersson.

Landslagsspelarna Josefin Hermansson och James Blomgren besökte även helgens läger och berättade om sina karriärer, vägen till landslaget och delade med sig av erfarenheter från mästerskap.
– Det var väldigt kul att Josefin och James kom till lägret och det var inspirerande att höra deras berättelser. James hade en paus från landslaget i åtta år innan han kom tillbaka och det visar att det kan gå väldigt bra även om man inte har en spikrak väg till landslaget. Man behöver inte ge upp för det.

Följande spelare har varit med i Team Sweden Youth Academy 2023:

Elissa Mehmet, BK Mix
Elin Bergqvist, Spader Dam
Kajsa Samuelsson, Team Mariestad BK
Saga Johansson, BS Hässle
Lova Nilsson, BS Friska Viljor
Anelia Andersson, BK Cahoot
Emilia Zune Kiiskinen, Team Baltzar BC
Sandra Lundgren, BK Merci

Carl Eklund IKW/Köping BK
Robin Noberg, Stureby BK
Albin Lindberg, BK Oden Falköping
Hugo Caprin, BF Solängen
Felix Möller, BK Ax
Albin Gullstrand, Team Pergamon BC
Noel Haglund Torgersen, BK Skrufsha
Philip Strandgren, BK Prana
Jonathan Johansson, Höganäs BC
Emil Svensson, BK Tegnér
Zakarias Lindqvist, Team Pergamon BC
William Dahlsten, Sundbybergs IK

Uttagningen till TSYA 2024 presenteras den 15 januari.

 

Linus Wirén   12 december 2023 09:14