Lyckad helg med Upp-slaget

Det blev en lyckad helg med Upp-slaget i Jönköping och 103 ungdomar kom till start. Noel Haglund Torgersen vann Open-klassen födda 97-07 och Felix Lugn segrade i Open-klassen födda 08 och senare.
– Det blev en jättebra helg och vi hade ett väldigt starkt startfält, säger tävlingsledare Arvid Thomsson.

Kvalet i Upp-slaget spelades fredag och lördag och under söndagen väntade finalspelet i RC Bowl. Tävlingen hade två åldersklasser, födda 1997-2007 och spelare födda 2008 och senare. Det var åtta platser i varje finalklass där formatet var Round Robin. De främsta spelarna i båda klasserna gick vidare till finalspelet i Open-klasserna och de resterande avancerade till Hcp-klasserna. De två bästa tjejerna var garanterade en finalplats i varje klass.


Full fart i RC Bowl i helgen. 

När Round Robin-formatet var färdigspelat avancerade de tre främsta i varje klass till stegfinal. I semifinalen i Open 97-07 vann Noel Haglund Torgersen mot Robin Noberg, Stureby BK med 247-242. Alvin Kvarnström blev etta i Round Robin, där han bland annat slog 300 poäng i första serien, och avancerade direkt till final. Men i finalen var det Noel Haglund Torgersen som var starkast och han besegrade Kvarnström med 259-208. Bästa tjej i klassen blev Maja Engberg, Team X-Calibur.

I Hcp 97-07 vann Emil Svensson, BK Tegnér. Svensson avancerade direkt till final efter att ha blivit etta i Round Robin. Han fick se Emil Karlsson från Team Alingsås besegra Albin Lindberg, BK Oden Falköping, i semifinalen med 215-197. I finalen vann Emil Svensson med 246-232 över Emil Karlsson. Bästa tjej blev Kajsa Samuelsson, Team X-Calibur BK.

I Open födda 08 och senare vann Felix Lugn, Götene BK, semifinalen mot Philip Strandgren, BK Prana, med 208-196. I finalen fortsatte Lugns segertåg och där blev det vinst med 182-150 mot Lucas Heijel Carlsson från BK Bågen. Bästa tjej blev Lova Nilsson, BS Hässle.

I Hcp födda 08 och senare avancerade Loke Söderström, Team Gamleby BC, till final efter semifinalseger mot Kevin Fahlström, BK Klossen, med 226-192. Finalen mot Kevin Vöcks Andersson från BK Full House blev en jämn historia där till sist Loke Söderström drog det längsta strået och vann med 195-192. Bästa tjej blev Annabelle Andersson, BK Cahoot.

Tävlingsledare Arvid Thomsson var imponerad över spelet han fick se under helgen.
– Överlag tycker jag att ungdomarna spelar fantastiskt bra. Tävlingen genomfördes på en elitserieprofil vilket var en utmaning för många och ena kvalpasset spelades även på burn. De är ofta bortskämda med att spela på nyoljat och tanken var att ungdomarna skulle få känna på att spela när det inte är det och jag tycker att de löste det förvånansvärt bra, säger Thomsson.

Thomson fortsätter:
– Vi hade ett oerhört starkt startfält. Ett exempel på det var att de två tjejer som gick vidare till Open 97-07 samt avancerade i Hcp 97-07 var de fyra som spelade junior-EM för Sverige i april.

Han lyfter lördagens seminarium med Joline Persson Planefors och Jesper Svensson som en succé.
– Timmen gick väldigt fort. Man såg att ungdomarna tyckte att det var riktigt häftigt att de var på plats och de ställde förvånansvärt många frågor.


Seminarium med Joline Persson Planefors och Jesper Svensson. 

Förbundskapten Robert Andersson deltog även vid seminariet och var på plats under tävlingshelgen för att kolla in ungdomarna.

Under lördagskvällen arrangerades även en extratävling som 75 spelare anmälde sig till. Carl Eklund tog hem tävlingen och bjöd på en fin gest efter prisutdelningen. Eklund gav Lucky Larsen-klotet som han vann till Gustaf Bertlid som blev trea i tävlingen.
– Gustaf ser mycket upp till Carl och hejade och stöttade Carl hela helgen. Det var väldigt fint gjort av Carl och Gustaf blev överlycklig.

Arvid Thomsson och Sandra Eriksson som håller i trådarna kring Upp-Slaget fick mycket positivt feedback för arrangemanget.
– Det är kul att många uppskattar arrangemanget. Det är mycket förberedelser och samtidigt är vi väldigt tacksamma för all den hjälp vi får från flera håll.

Innan spelarna åkte hemåt fick de veta att tävlingen är tillbaka nästa år.
– Andra helgen i augusti har blivit en tradition för Upp-slaget så det är det som gäller även 2024.

Resultat 


De fyra klassegrarna. Noel Haglund Torgersen, Emil Svensson, Loke Söderström och Felix Lugn. 


Alla pristagarna i Upp-slaget 2023. 

Linus Wirén   14 augusti 2023 22:09