Landslagsstjärnor redo för Elit-SM

Idag drar Elit-SM igång under SM-veckan i Linköping. Flera landslagsstjärnor är med och kämpar om SM-medaljerna.
– Det ska bli spännande och det är alltid roligt att spela Elit-SM, säger Jesper Svensson.

Elva damer respektive herrar har kvalificerat sig för slutspelet efter kval i Jönköping samt de senaste segrarna i Elit-SM. Jesper Svensson och James Blomgren som är nyblivna Europamästare gör sig redo för SM. Sverige tog åtta medaljer vid EM och blev bästa nation. Jesper Svensson var med och tog fem av dem, varav 2 guld. Team Pergamon-spelaren är laddad inför Elit-SM och har som plan att ta det ett steg i taget.
– Först och främst gäller det att ta sig vidare till matchspel. Sedan får vi ta det därifrån. Alla som är med är duktiga så det kommer att bli tufft. Det gäller att spela på topp.

Under EM vann Jesper Svensson och James Blomgren guld i dubbel och Blomgren tog även två brons i mästerskapet. Nu ser han fram emot att fightas om medaljerna i SM.
– Det ska bli jättekul. Jag gillar att man sätter punkt för säsongen med att kora den svenska mästaren och mästarinnan, säger James Blomgren och fortsätter:
– Mitt mål är att stå högst upp på pallen på torsdag, men det vet jag att de andra också tänker. Jag tar ett slag i taget och hoppas att min rutin kan vara avgörande när det drar ihop sig till matchspel man mot man, säger James Blomgren.

Elit-SM har varit inställt vid två tillfällen på grund av pandemin och senast 2019 vann Markus Lenefjäll från BK Kaskad på herrsidan.
– Alla tyckte att det var en skräll att jag vann senast då jag inte synts så mycket i dessa sammanhang. Nu när jag gjort det en gång och vet lite vad som väntar så gäller de bara att hitta rätt fokus direkt. Det känns som jag har bra möjligheter och mitt mål är att ta medalj, säger Markus Lenefjäll.

På damsidan segrade Joline Persson Planefors, Team X-Calibur BK. Nu är hon gravid i sjätte månaden och menar att hon har lägre krav på sig själv än i vanliga fall.
– Jag får ta det lite som det kommer och har inte laddat så mycket denna gång. Men vad jag än spelar vill jag vinna så en medalj hade varit kul i alla fall.

Jenny Wegner, Josefin Hermansson och Victoria Johansson som är med i Linköping är alla uttagna till EM i Ålborg som spelas den 10-21 augusti. Cajsa Wegner och Anna Andersson som också ska spela EM var kvalificerade till Elit-SM men har fått lämna återbud då de ska spela final i Europarankingen i München. De alla fem är även nyss hemkomna från USA och PWBA-touren. Victoria Johansson har fokuserat på att återhämta sig inför SM. 
– Jag har haft lite problem med jetlag så jag har vilat en del och sparat på min energi, säger Victoria Johansson.

Hon tycker att det är kul att Elit-SM spelas under SM-veckan.
– Det sporrar en extra mycket när finalen sänds i tv och det är bra att vi får sätta bowlingen på kartan.

Hon får medhåll av Jenny Wegner.
– Det är viktigt att sporten är med under SM-veckan. Förhoppningsvis kan vi fånga fler och bredda intresset för bowlingen, säger Wegner som hoppas kunna prestera bra i Linköping.
– Formen känns okej och min förhoppning är att vinna.

Elit-SM 29-30 juni
Sporthallens Bowling Linköping

Program
Onsdag 29/6
Kl 11.00 Finalsteg 1 damer
12.45 Finalsteg 2 damer
16.30 Finalsteg 1 herrar
18.15 Finalsteg 2 herrar

Torsdag 30/6
10.00 Stegfinal damer
11.00 Stegfinal herrar

Livescore

Resultat och mer info

Mer om SM-veckan i Linköping

Linus Wirén   29 juni 2022 08:00