Juniorlandslaget förberedde sig inför junior-EM - “vi är redo att ge allt”

I helgen hade juniorlandslaget träningsläger i Lindesberg inför JEM.
– Vi knöt ihop säcken inför mästerskapet och jag tycker att vi fick ut det vi skulle av lägret, säger Amanda Andersson, assisterande coach för juniorlandslaget.

Junior-EM spelas den 25-31 mars i Helsingfors och i helgen laddade juniorlandslaget för fullt inför mästerskapet. De tränade dubbla bowlingpass både under lördagen och söndagen i Lindesberg. Vid sidan av bowlingen genomfördes olika teambuilding-övningar och diskussioner för att svetsa samman laget.
– Vid förra lägret i februari var det mycket fokus på tävlingsspel i samband med turneringarna i Stockholm. Nu kändes det bra att få mer tid tillsammans och snacka igenom olika saker. Vi diskuterade bland annat kring kommunikationen i laget och hur vi jobbar som team. De flesta känner varandra sedan tidigare men vi har två nya spelare så det är viktigt att få ihop hela gruppen, säger Amanda Andersson.

Sex av åtta spelare i det svenska laget har mästerskapserfarenhet och har tagit medaljer för Sverige vid tidigare junior-EM.
– Det känns tryggt att många har erfarenhet men man får samtidigt passa sig så att man inte tar saker för givet, utan det gäller att vara redo för varje situation som kan uppstå vid ett mästerskap, säger Andersson.

Elissa Mehmet stod för en strålande JEM-debut i Wien 2023. Hon tog medalj i alla fem distanser och Sverige tog totalt 13 medaljer i mästerskapet. Nu är Elissa laddad för sitt andra junior-EM och hon var nöjd med helgens träningsläger.
– Det var skönt att samlas hela gänget och lägga upp en bra plan inför mästerskapet. Det är oerhört viktigt att komma ihop mer som grupp och få chansen att spela tillsammans innan mästerskapet. Vi har lyckats bygga upp ett starkt lag inför mästerskapet och vi är redo att ge allt, säger Elissa Mehmet.


Elissa Mehmet under träningslägret. 

En av mästerskapsdebutanterna är Albin Gullstrand och han tyckte också att det var ett givande läger.
– Det var en väldigt kul helg med mycket bowling och bra snack. Det är alltid roligt att få träffa hela gänget som ska till Finland och som har samma målsättning, säger Albin Gullstrand som ser fram emot mästerskapsdebuten.
– Att få ta på sig den blågula tröjan och spela för Sverige har varit en dröm. Att även få göra det tillsammans med detta gäng är en ära i sig. Jag ska ta vara på varenda sekund. Det kommer att vara väldigt nervöst men det gäller att hela tiden vara positiv oavsett hur det går och alltid tänka framåt.

Laget reser till Helsingfors den 22 mars och fram till dess har spelarna fått med sig olika verktyg att jobba i träningen.
– I slutet av lägret tryckte Robban på några olika fokuspunkter som kan vara bra att tänka på i träningen fram till mästerskapet. Spelarna fick välja en av dessa fokuspunkter att jobba på framöver. Bland annat lyftes svinglinjen och att man fokuserar på att svinga i den tänkta spellinjen vilket kan vara en utmaning när nervositet kommer in i bilden, säger Amanda Andersson.

Elissa Mehmet har träningsupplägget klart för sig de kommande veckorna innan mästerskapet.
– Det blir mycket träning och mycket repetition. Jag vill att allt ska sitta innan vi åker så att jag kan prestera på bästa sätt.

Laget som representerar Sverige i junior-EM

Elin Bergqvist, 16 år, Spader Dam -1 JEM tidigare 2023, 2 guld.
Elissa Mehmet, 16 år, BK Mix Eslöv, 1 JEM tidigare 2023, 1 guld, 2 silver, 2 brons.
Lova Nilsson, 15 år, BS Hässle - debutant.
Kajsa Samuelsson, 17 år, Team X-Calibur BK - 2 JEM tidigare 2022, 2023, 1 guld, 3 silver.

Carl Eklund, 18 år, IKW/Köping BK - 3 JEM tidigare 2021, 2022, 2023 - 2 guld, 5 silver, 2 brons.
Albin Gullstrand, 18 år, Team Pergamon BC - debutant.
Robin Noberg, 18 år, Stureby BK - 2 JEM tidigare 2022, 2023. 5 silver, 1 brons.
Emil Svensson, 17 år, BK Tegnér Säffle - 1 JEM tidigare 2023. 1 guld, 1 silver.

Förbundskapten: Robert Andersson
Assisterande coacher: Amanda Andersson och Robin Skans

Junior-EM 2024
När: 25-31 mars
Var: Helsingfors, Tali Bowl
Tävlingsdistanser: Singel, dubbel, 4-manna, All Event, Masters

Foto: Lasse Persson

Linus Wirén   11 mars 2024 21:25