Jesper Svensson tvåa i Storm Lucky Larsen Masters - föll i finalen

Jesper Svensson var nära att vinna en PBA-titel på hemmaplan i Storm Lucky Larsen Masters men föll i finalen under söndagskvällen mot AJ Johnson. Johnson vann med 220-174 och tog sin första PBA-titel.
– Det är surt. Jag hade väldigt gärna velat vinna på hemmaplan, säger Jesper Svensson.

Storm Lucky Larsen Masters var som enda tävling utanför USA i år en del av den amerikanska proffstouren PBA och världseliten såsom Sverigeeliten samlades i Helsingborg för att kämpa om segern. Det såg länge ut som att Jesper Svensson skulle kunna ta sin 12:e PBA-titel och den första i Storm Lucky Larsen Masters. I kvalet blev han tvåa och under söndagsförmiddagen klev han in i handlingarna i finalsteg två. Han slutade på 15:e plats där och ställdes sedan mot kvalsegraren Markus Jansson. Det var länge jämnt mellan Pergamon-spelarna men i den tredje serien gick Svensson ifrån och han vann till sist med 259-178.

I steg 3 var totalt sex svenska spelare med och väl till topp åtta (steg 4) fick Svensson sällskap av William Berggren. Team Clan-spelare besegrade Jesper Agerbo i steg tre med 699-669. I topp åtta tog det stopp för Berggren mot Andrew Anderson. Berggren debuterade på PBA-touren i våras vid PBA Players Championship och tog nu en tung skalp genom att nå topp 8.

Jesper Svensson vann mot Tom Hess i det fjärde steget och fick sedan ta sig an Berggrens överman Andrew Anderson i semifinalen. Svensson hade kontroll på matchen och vann med 232-191. Vimmebysonen var klar för final i Olympia Bowling och där väntade AJ Johnson som vann en jämn semifinal mot Anthony Simonsen med 193-191.

Om Jesper Svensson var hungrig på en titel på hemmaplan så var AJ Johnson minst lika sugen på att ta sin första PBA-trofé. I finalen fick Svensson inte riktigt med sig käglorna och han hamnade i underläge. Ett underläge som han aldrig lyckades hämta ikapp och AJ Johnson vann finalen med 220-174.
– Jag tycker att jag gjorde en hel del bra slag i finalen men käglorna ville inte trilla den här gången. Det kändes som att det kunde ha varit lite jämnare än att jag skulle vara 40 poäng back efter halva serien. Sedan har AJ spelat väldigt bra hela tävlingen också och han förtjänar såklart att vinna, säger Svensson.

Det var mycket känslor i hallen efteråt. En överlycklig AJ Johnson kunde lyfta pokalen, fira med flickvännen som var med i Helsingborg samt med övriga familjen i USA genom ett videosamtal direkt efter att finalen var avgjord. Samtidigt var Jesper Svensson väldigt besviken att det inte blev en titel på hemmaplan.
– Det är såklart väldigt surt nu. Det har varit en fin vecka och jag har spelat riktigt bra men tyvärr räckte det inte hela vägen. Det hade varit väldigt speciellt att få vinna på hemmaplan och för första gången framför min dotter, säger Svensson.

Den 46 fot långa oljeprofilen var utmanande för många och Svensson tar med sig hur han hanterade underlaget tävlingen igenom.
– För några år sedan så var det här ett underlag som jag inte alls var bekväm med. Det känns skönt att bevisa för mig själv att man tar steg och utvecklar sitt spel, säger Svensson som också gläds med AJ Johnson.
– Jag sa det till AJ efter matchen att det har bara varit en tidsfråga innan han skulle ta en titel. Det måste vara en fantastisk känsla för honom. Samtidigt som jag är glad för hans skull så är jag besviken att det inte blev jag den här gången.

AJ Johnson har huserat på touren sedan 2015 och PBA-titeln var efterlängtad.
– Jag har väntat åtta långa år på det här. Det känns helt otroligt och den här titeln betyder allt. Jag har jobbat så hårt för detta. Jag visste att jag hade en tuff utmaning framför mig genom att möta Jesper på hans hemmaplan. Han är en av världens bästa bowlare men jag har alltid hört att om man ska bli bäst så ska man vinna mot de bästa. Det kändes som att jag lyckades göra det i tävlingen och att jag även vann mot Anthony Simonsen i semifinalen, säger AJ Johnson. 

Johnson tycker om att besöka Sverige och han lär knappast tycka att det är sämre när han nu får med en PBA-pokal i bagaget hem till USA.
– Det har varit en väldigt härlig vecka och det är ett fantastiskt arrangemang. Staben med Martin, Patrik och Daniel arbetar så hårt med tävlingen och att allt ska fungera bra. Jag älskar att vara i Sverige och kommer definitivt tillbaka.

Topp 3 Storm Lucky Larsen Masters
1. AJ Johnson, USA
2. Jesper Svensson, Sverige
3. Anthony Simonsen, USA
3. Andrew Anderson, USA

De bästa svenska placeringarna:
2. Jesper Svensson, Team Pergamon, Partille
Topp 8
William Berggren, Team Clan, Nässjö
Topp 16
Markus Jansson, Team Pergamon, Partille
Carl Eklund, IKW/Köping BK
Kim Bolleby, Team Pergamon, Partille
Robin Persson, IS Göta, Helsingborg

Bästa damspelare blev Verity Crawley, England, på en 20:e plats i steg 2. Av de svenska damspelarna så tog Nora Johansson den bästa placeringen då hon slutade på 20:e plats i steg 1. Anna Andersson kom på 29:e plats i steg 1. 

Resultat

Linus Wirén   10 september 2023 22:32