IS Göta toppade herrarnas 3-manna SM finalsteg 1

Det blev en nagelbitande avslutning på finalspelets Steg 1 i herrarnas 3-manna SM i Stockholm. IS Göta gick säkert vidare och toppade kvalet med 2686 poäng. – Det ska bli riktigt kul att åka till Piteå, förklarar en glad Robin Persson i Göta.

Det spelades tre spelpass på Bowl-o-rama i Stockholm när 64 kvalificerade 3-manna lag skulle reduceras till 8 lag som gick vidare till finalsteg 2 och 3 i Piteå under SM-veckan den 24-25 mars. Spelsättet var Bakers där lagens spelare slår var sin spelruta och totalt skulle lagen spela 12 serier var. 

I det första spelpasset var det mest lag från Mellanallsvenskan och Nordallvenskan på banorna. Hemmaklubben på Bowl-o-Rama, allvenska Stureby BK. lyckades bäst på förmiddagen. Med 2653 poäng över de 12 serierna tog stockholmslaget en klar ledning och det var också ett klart gångbart resultat för att räcka till att bli bland de åtta bästa till slut.

– Vi vågade dock inte hoppas för mycket redan då, men vi tyckte att vi hade gjort det bra. Det var svårt att veta hur långt det skulle räcka eftersom det var så många bra elitserielag kvar i de senare passen, förklarar Dennis Eklund i Stureby BK.

Räckte till andra plats för Stureby

När samtliga tre kvalpass spelat klart på lördagskvällen visade det sig att resultatet räckte riktigt långt, till en andra plats totalt i kvalet bakom IS Göta.

– Vi hade ett bra lag med en bra mix, kan hallen och hade en bra gameplan som vi följde så vi är mycket nöjda, säger Dennis Eklund vidare.

Förutom Dennis Eklund bestod Sturebys lag av Jerry Ekman-Vogel, Alex Joki och Marcus Tidbeck.

Näst bäst i det första passet lyckades Mellanallsvenska Matteus-Pojkarna BK som fick ihop 2549 poäng, men det var ett resultat som skulle innebära en rejäl nagelbitare mot slutet av lördagskvällen.

IS Göta till täten trots dålig start

I det andra spelpasset klev nu även flera Elitserielag in i bilden. Bland annat hade regerande mästarna från 2020, BK Kaskad, två lag med i passet. Bäst i det andra passet lyckades IS Göta med Robin Persson, Rasmus Edvall och Karl Wahlgren trots en mycket dålig start.

– Vi spelade rätt risigt i början när vi startade med uretanbollar. Efter den andra serien ändrade vi gameplan och klev mer till vänster i banan och efter det hade vi bra kontroll på spelet, säger en nöjd Robin Persson i IS Göta.

Efter 185 och 179 i de två första serierna ökade Göta rejält resterande tio serier och en avslutande höjdare på 266 gjorde att laget även passerade till dess ledande Stureby BK. Strajkreceptet i den sista serien var att Götaspelarna klev ännu längre in i banan och startade sina ansatser framför klotreturen. Göta stannade på 2686 mot Sturebys 2653.

– Det är bli riktigt kul att få åka till Piteå. Jag har aldrig spelat på nationell TV tidigare men det är något man alltid strävat efter och vi hoppas verkligen pandemin lägger sig och att tävlingarna verkligen blir av nu, förklarar Robin Persson.

I det andra spelpasset hade även Team Clan två lag som klev in bland de åtta bästa. Även BK Kaskad fick med ett lag ovanför strecket inför det tredje och avslutande passet.

Dramatiskt sista spelpass

I det tredje och sista spelpasset klev Team Pergamon BC in med inte mindre än fyra lag. Men inget av göteborgsklubbens trios lyckades går vidare. Istället blev det en stentuff kamp mellan Bodens BS lag Holmberg och BK Jösse om kvällens topplaceringar. Bodens BS såg länge ut att gå emot en säker finalplats efter tio spelade serier men laget fick stora problem under de två sista serierna.

– Det blev lite väl spännande mot slutet. Vi låg mycket bra till efter tio serier, men sen kom vi på bana 1 och där fick vi aldrig till det förren på slutet, förklarar Per Sundqvist i Bodens BS.

171 poäng i den elfte serien följdes upp av en skakig start även i den tolfte och sista serien. Samtidigt närmade sig BK Jösse med stormsteg.

Bodens BS ordnade finalplats i sista spelrutan

I de två sista spelrutorna hittade Bodenspelarna till strajkfickan igen. En helt avgörande dubbelstrajk i den sista rutan innebar att Boden lyckades hålla Jösse bakom sig med endast tre käglor och ta den åttonde och sista finalplatsen. Boden fick ihop 2562 mot Jösses 2559 vilket för arvikalaget innebar en retsam nionde plats. Därmed blev även Matteus-Pojkarna av med sin finalplats de haft från det första spelpasset och slutade på tionde plats med 2549.

– Det blev oerhört hårt mot slutet och vi spelade även nära varandra så det var mycket spännande. Vi lyckades dock tända till på slutet då det var allt eller inget som gällde och det var skönt vi klarade av det, förklarar en lättad Per Sundqvist.

I Bodens BS lag spelade även Ludvig Ingerskog och Emil Holmberg. Därmed blev det även ett lokalt norrbottenslag med i finalspelet i Piteå under SM-veckan och det var allmänt en stor spridning på de åtta herrlag som nu är kvalificerade till steg 2 och 3 i Piteå. Förutom redan nämnda lag lyckades även IK Gotlandspärlan och elitserieledande Team Alingsås få med var sitt lag.

Resultat topp 8 Steg 1 och vidare till Steg 2 och 3 i Piteå:

  1. IS Göta, 2686
  2. Stureby BK, 2653
  3. Team Clan, Runbom, 2609
  4. Team Clan, Fasth, 2605
  5. Team Alingsås, Skans, 2586
  6. BK Kaskad, Svensson, 2576
  7. IK Gotlandspärlan, 2569
  8. Bodens BS, Holmberg, 2562

Resultat finalsteg 1 Herrar


Första finalpassets vinnare och totalt andraplacerade Stureby BK, fr. v: Jerry Ekman-Vogel, Dennis Eklund, Alex Joki och Marcus Tidbeck. Foto: Peter Lagerroos. 

Bodens BS
Bodens BS var sista spelpassets vinnare vilket gav den åttonde och sista finalplatsen. Fr.v. Ludvig Ingerskog, Emil Holmberg och Per Sundqvist. Foto: Peter Lagerroos. 

Text: Jonas Brändström

06 februari 2022 11:35