Herrlandslaget EM-laddar i helgen med Ålborg International

Herrarnas EM i Wittelsheim, Frankrike, närmar sig. Mästerskapet spelas den 9-17 juni. I helgen laddar landslaget med att spela Europatourtävlingen Ålborg International.
– Det är gott att få en genomkörare inför EM och att vi i laget får umgås tillsammans, säger James Blomgren.

Flera av spelarna har haft ett späckat tävlingsschema och något vanligt förberedelseläger gick inte att få till denna gång. Istället har förbundskapten Robert Andersson och assisterande coach Patrick Backe åkt med EM-laget till Ålborg för att spela Europatourtävlingen Ålborg International. Under fredagsmorgonen tog de båten från Göteborg till Fredrikshamn och de spelade första kvalstarten i tävlingen under eftermiddagen. Under lördagen väntar minst en kvalstart ytterligare för landslagsgänget. Vid sidan av tävlingen kommer de att snacka ihop sig i laget och fokusera på teambuilding.

Det är många svenska spelare med i Ålborg International och efter nio kvalstarter ligger Filip Wilhelmsson tvåa med 1413 poäng över 6 serier. Robin Ilhammar är på tredje plats på 1387 poäng. Anders Lousdal, Danmark, är just nu i ledning med 1432p. De avslutande kvalstarterna i tävlingen spelas under lördagen och därefter väntar finalspelet under söndagen.

Inför landslagets tävlingsresa så ställde vi några frågor till James Blomgren och Martin Larsen.

James Blomgren:

Hur känns det att EM närmar sig?
– Det ska bli riktigt kul med EM. Vi kommer från ett EM i Helsingfors förra året där det mesta gick bra. Den känslan vill vi ta med oss till Wittelsheim. Vi vet att de andra nationerna har ganska stor respekt för oss. Sedan har det kommit fram några andra starka nationer de senaste åren som Italien och Tjeckien. Det är ingen självklarhet med EM-medaljer och det krävs att vi lirar riktigt bra bowling.

Hur ser du på helgens uppladdning i Ålborg?
– Det är gott att få en genomkörare inför EM och att vi i laget får umgås tillsammans. Vi känner ju varandra väl och har träffats hundra gånger. Det är alltid positivt att utbyta lite idéer och värdefullt att komma i rätt tävlingskänsla.

Hur ser du på styrelsens beslut att det inte blir något VM?
– Jag står bakom styrelsens beslut till hundra procent. Jag tog upp det redan i samband med World Cup november att jag inte ville spela VM. Det har varit så bristfällig information från IBF och en riktig soppa. Bara saken att ett VM ska spelas i ett land som Kuwait. Jag har inte alla detaljer men det finns många skäl till beslutet.

Känns det ändå tråkigt att du inte har möjlighet att försvara ditt guld i singel från 2021?
– Nej, jag ser ett större värde i detta och tycker det är väldigt viktigt att vi har ett fungerande Internationellt Bowlingförbund och att ett VM arrangeras som är värt att spela. Jag är glad att Svenska Bowlingförbundet har satt ned foten och ser det som en vinst. 

Martin Larsen: 

Hur har du laddat om efter slutspelet och SM-guldet?
– Jag tog en vecka spelledigt och njöt av segern och återhämtade mig. Jag har gymmat på för att stärka kroppen och den här veckan drog jag igång med bowlingträningen igen.

Vad betyder det att få en tävlingsresa tillsammans inför EM?
– Det är ju lite speciella omständigheter här eftersom vi spelar mot varandra. Men vi känner varandra väl och det är gott att vi får tid att snacka ihop oss kring upplägg och vad vi har att vänta vid EM. Några i gänget har spelat i hallen i Wittelsheim tidigare och det är bra att få höra deras tankar kring vilka grejer man ska ta med.

Vad är er målsättning vid EM?
– Pressen är stor både från oss själva och utifrån. Vi älskar att representera Sverige och vi åker till EM för att vinna medaljer. Vårt mål är att vara bäst i Europa.

Vad tror du om dina möjligheter i Ålborg International?
– Jag åker till alla tävlingar för att vinna, sedan betyder inte det att jag är missnöjd även om jag inte når hela vägen. Jag hade en period innan slutspelet där jag inte riktigt var i form och med en del skavanker. Spelet började även rätt dåligt för mig vid slutspelet men jag lyckades höja mig efterhand. Jag gjorde lite tekniska förändringar under söndagen i Jönköping och jag hoppas kunna fortsätta på den vägen. 

Hur ser du på att det inte blir något VM i höst?
– Jag tycker det är ett förnuftigt beslut av Svenska Bowlingförbundet. IBF har inte visat någon tillräcklig förbättring av hur mästerskap ska hanteras. Det är såklart tråkigt att det inte blir något VM men framförallt för den yngre generationen. För mig personligen så förändrar det här inte så mycket. VM har känts såpass osäkert hela tiden så det har inte funnits med så mycket i tankarna.


Martin Larsen

Så följer ni Ålborg International:

Tidsprogram 

Resultat 

Livescore 

Livestream 

Svenska herrlandslaget till EM i Wittelsheim: 
James Blomgren, Team Alingsås BC
Jesper Svensson, Team Pergamon BC
Markus Jansson, Team Pergamon BC
Martin Larsen, Team Pergamon BC
Mattias Wetterberg, Matteus-Pojkarna BK
Pontus Andersson, Team Clan BK

Förbundskapten Robert Andersson
Assisterande coach Patrick Backe

Linus Wirén   26 maj 2023 23:00