Förbundsordförande Jan Wiede summerar 2023

Svenska Bowlingförbundets ordförande Jan Wiede summerar året och önskar gott nytt år.

Ytterligare ett framgångsrikt år för svenska bowlare i tävlingar och mästerskap, både i Sverige och internationellt, är snart till ända. I år är tyvärr mästerskapet som vi inte deltog i ett starkt minne. Styrelsen beslutade i somras att Sverige inte skulle delta i det kommande världsmästerskapet i Kuwait. Ett, under lång tid, misskött internationellt förbund hade till slut gjort det omöjligt att genomföra mästerskapet under sportsliga villkor. Många länder följde Sverige och deltagarantalet vid tävlingen blev lågt.

Styrelsearbetet har fungerat mycket bra under året och en tydlig signal på detta var att det blev omval på alla positioner vid årsmötet. Största punkten vid stämman var de föreslagna förändringarna av seriespelet. Detta beslut sköts framåt till ett extra årsmöte i samband med ordförandekonferensen i februari 2024.

Inom förbundet har det under året genomförts många bra aktiviteter av olika slag. Främst vill jag lyfta fram det fantastiska arbetet inom para. I år har till exempel en satsning på rullstolsbowling genomförts och vi har redan hunnit delta i en tävling utomlands. Siktet är tydligt inställt på kommande internationella mästerskap. Rekryteringsverksamheten inom Strikejakten fungerar mycket bra, många klubbar är engagerande och det finns plats för fler. Under året har tre samlingar (Strikefester) ägt rum där många barn och unga har samlats.

Både det internationella förbundet (IBF) och det europeiska förbundet (EBF) höll under senhösten sina respektive kongresser. Vid IBFs kongress så röstade Sverige för förändringar på alla sätt som det gavs möjlighet till, men majoriteten av de deltagande länderna ville annorlunda. Mycket få förändringar skedde på de ledande positionerna. Den enda ljusglimten är att en ny CEO/VD har tillträtt. Han kan förhoppningsvis se till att det blir bättre ordning på förbundets arbete.

Under jul- och nyårshelgen så håller styrelsen som bäst på slipa på de sista kommentarerna i förslaget till förändringar av seriesystemet. Detta arbete har pågått under en lång tid och trots att många vill ha förändringar av olika slag så har det visat sig vara svårt att finna områden som tillräckligt många SDF kan tycka lika om. Vid det extra årsmötet i februari så ska dock ett beslut fattas även om det blir att inte ändra. Det blir en intensiv helg i Haninge den 10-11 februari. Utöver ordförandekonferens och extra årsmöte så kommer en barn- och ungdomsledarkonferens att genomföras parallellt. Detta förändrade upplägg har varit efterfrågat och det ska bli spännande att se hur det faller ut.

Avslutningsvis vill jag tacka hela organisationen för ett mycket gott samarbete under 2023 samt tillönska alla bowlare ett riktigt Gott Nytt År!

Jan Wiede
Förbundsordförande

30 december 2023 11:55