Förändringar i landslagsstaben - Backe, Ekström och Engström slutar

Det väntar en del förändringar i flera av landslagen. Patrick Backe slutar som assisterande coach för herrlandslaget och Moa Ekström lämnar som förbundskapten för juniorlandslaget. Detsamma gäller Peppe Engström som slutar som förbundskapten för +50-landslaget. Arbetet med att tillsätta ersättare är igång.

– Det är tre väldigt framgångsrika coacher som lämnar. Vi har haft fantastiska framgångar i våra landslag de senaste åren. De har en stor del i det och de ska ha ett stort tack. De är ambitiösa och drivna personer och det blir en utmaning att ersätta dem. Vi jobbar med det och kollar över vilka ledare som kan bli aktuella och som har rätt kompetens. Vi har utbildat många ledare genom EBF:s utbildningssteg så det känns positivt, säger Michael Granström, sportchef på Svenska Bowlingförbundet.

Patrick Backe har arbetat med herrlandslaget under många år. 2013 kom den tidigare landslagsspelaren och världsmästaren in som assisterande coach till sin far Christer Backe som då tillträdde som förbundskapten. Efter ett par års uppehåll då Backe bodde utomlands kom han sedan tillbaka och var assisterande coach till Johan Ekström vid VM 2018 för att därefter ta över som förbundskapten senare samma år. Efter EM Helsingfors 2022 slutade han som förbundskapten men fortsatte sedan som assisterande coach till hans efterträdare Robert Andersson.
– Det känns som att det är rätt tajming att sluta nu och det kan vara lite av en ny spelargeneration på gång in i landslaget. Jag har många andra åtaganden och familj så det är inte helt lätt att vara iväg flera veckor vid ett mästerskap.
Han ser tillbaka med glädje på åren med herrlandslaget.
– Det har varit fantastiska år med landslaget. Det var rörande att säga hej då till spelarna efter EM i Wittelsheim. Gruppen har varierat något under åren men många av spelarna har återkommit. Det har varit en härlig resa att få följa spelarna under lång tid.
Har du något favoritminne?
– De två VM-gulden 2021 sticker ut och det var något extra att både ha fått varit med och vinna VM-guld som spelare och ledare. Sedan ligger finalvändningen i 5-manna från EM senast färskt i minnet. Det var helt otroligt det som skedde i de sista rutorna.

Även om han lämnar landslaget så kommer bowlingen fortsätta att ta en stor plats i Backes vardag. Han kommer sälja sponsring åt bowlinglandslagen och han driver Olympia Bowling i Helsingborg. Just nu är det full fart med förberedelserna inför Lucky Larsen Masters som spelas den 1-10 september i Helsingborg.

Moa Ekström väljer att avsluta sitt uppdrag som förbundskapten för juniorlandslaget. I juni tog hon examen från Samhälls- och kulturanalysprogrammet vid Linköpings Universitet och hon vill nu lägga tid på andra saker det kommande året. Bland annat väntar en längre resa.
– Det var inget lätt beslut men jag är 23 år och det är mycket jag vill göra. Det blev aldrig något sabbatsår efter studenten på grund av pandemin så till vintern bär det av till Asien. Jag kommer säkert tillbaka till bowlingen igen längre fram.

Ekström har varit med om några väldigt framgångsrika mästerskap. Hon kom in som assisterande coach för juniorlandslaget inför junior-EM 2021 i Tilburg och var även assisterande coach för U21-landslaget vid U21-VM i Helsingborg 2022. Senare under sommaren tog hon över som förbundskapten för juniorlandslaget efter att Mattias Melin lämnat posten. Vid junior-EM i Wittelsheim 2022 ledde hon Sverige till 10 medaljer och vid junior-EM i Wien 2023 blev det hela 13 medaljer och tangerat medaljrekord i JEM-sammanhang.
– Det har varit extremt kul och utvecklande. Det har varit häftigt att se alla spelarnas utveckling från början till slutet av ett mästerskap och se så många svenska spelare få gå upp överst på pallen.

Peppe Engström lämnar som förbundskapten för +50-landslaget efter ett år vid rodret. Svenska Bowlingförbundets styrelse har tagit beslutet att Sverige inte ska spela senior-VM tills vidare utan istället prioritera EM. Nästa mästerskap blir därmed först 2025.
– Jag stöttar självklart förbundets beslut att inte spela VM i Kuwait. Men det känns svårt för mig att planera så långt fram som 2025 då nästa mästerskap är och veta hur min arbetssituation ser ut då på bowlinggymnasiet i Nässjö. Jag bestämde mig att hoppa av när vi planerade kommande verksamhetsår för gymnasiet då det inte är helt lätt att kombinera det och förbundskaptensuppdraget.

Engström ledde Sverige vid +50 EM i januari i Ålborg. Det var första gången blågult spelade +50-EM och när mästerskapet summerades hade de tagit nio medaljer.
– Jag fick vara med om ett fantastiskt EM i januari. Det var ett väldigt gott gäng och vi tog många medaljer som det förväntades att vi skulle göra. Det hade varit önskvärt att få göra fler mästerskap men det är bättre att någon annan får kliva in och ta över mot EM 2025. Jag önskar spelare och ledare lycka till framöver.

 

Linus Wirén   06 juli 2023 13:12