Finalklart i AIK International Tournament - Robin Ilhammar vann kvalet

Under lördagen avslutades kvalet i AIK International Tournament. Det var ingen som kunde rå på Robin Ilhammars 1528 poäng från den fjärde kvalstarten och han tog hem kvalet i Europatourtävlingen.
– Det känns mäktigt men nu är det upp till bevis imorgon i finalspelet, säger Ilhammar.
Cherie Tan, Singapore, kom tvåa i kvalet och Peter Hellström blev trea.

Tre avslutande kvalstarter stod på programmet under lördagen i AIK International Tournament i Bowl-o-rama. Bäst under dagens kval lyckades Cherie Tan som slog 1492 poäng i den andra kvalstarten och hon slutade tvåa totalt i kvalet. Robin Ilhammar behöll sin ledning och vann kvalet. Det var redan i den fjärde och sista Early Bird-starten den 27 december som Team Clan-spelaren slog till med 1528 poäng över sex serier.
– Jag drog lärdomar av min första start och det var skönt att få till spelet i andra starten. Det finns mycket att ta med sig till finalspelet. Banorna är utmanande men på ett roligt sätt. Det gäller att ladda med sömn och mat så är det bara att köra imorgon. Det känns som att jag har bra möjligheter, säger Robin Ilhammar.

Peter Hellström, Team Clan BK, blev trea på 1490 poäng. Albin Gullstrand, Team Pergamon BC, och Sander Kastås-Lindstad, BK Bågen, delade på fjärdeplatsen på 1487 poäng. Anneli Blomqvist blev bästa svenska damspelare i kvalet. Hon kom på 15:e plats med 1432 poäng. Topp 30 i kvalet var klara för söndagens finalsteg 1. Martin Larsen knep den sista direktplatsen till finalsteg 1 med 1404 poäng.

Kl 19.00 på lördagskvällen började semifinalen där 56 bowlare kämpade om tio finalplatser. Bäst i semifinalen gick det för Raymond Teece. Engelsmannen som spelar för BK Full House fick ihop 1469 poäng över 6 serier och vann semifinalen. Jenny Wegner blev tvåa med 1412 poäng. Wegner hade en fullspäckad lördag. Hon spelade första spelpasset vid 08.00 och därefter andra passet vid 11.30 för att sedan avsluta kvällen med sex serier ytterligare i semifinalen.
– Spelet kändes bra i semifinalen. Jag har inte tränat så mycket det senaste på grund av olika anledningar men nu kändes det som att spelet började komma tillbaka. Jag kom in i det mer och mer, var med på förändringarna och slagen satt bättre efterhand. Jag trodde det skulle kännas jobbigare att spela 18 serier men så farligt var det inte.
Vad tror du om finalspelet imorgon?
– Banorna har varit väldigt olika från start till start idag så jag tänker att jag tar det som kommer imorgon och det blir viktigt att lösa de problem som uppstår. Jag vet att jag kan prestera och det gäller bara att hitta det spelet imorgon med.

För spelarna som ännu inte nått en finalplats så fanns det fortfarande en chans att ta en plats i finalsteg 1 genom desperadon som spelades sent på lördagskvällen. 74 spelare kom till start i desperadon som genomfördes över en serie och de fyra främsta knep en plats till finalsteg 1. När väl desperadon var färdigspelad strax efter midnatt så stod Emil Svensson som vinnare. Han fick ihop 268 poäng.
– Jag har inte lyckats i mina squads tidigare i tävlingen och anmälde mig till desperadon först 30 minuter innan start. Det känns fantastiskt bra att det gick vägen nu, säger Emil Svensson.

Nicole Layrisse blev tvåa i desperadon på 266 poäng. New Hui Fen, Singapore, kom trea och Niko Rasi, Finland, blev fyra. Kvartetten får snabbt ladda om för finalsteg 1 som börjar kl 08.00 på söndagsmorgonen där 48 spelare genomför 6 serier. De 24 främsta går vidare till finalsteg 2. Därefter avancerar de 12 bästa till finalsteg 3. Topp 3 går sedan vidare till den avgörande stegfinalen som börjar kl 17.00.

Program söndag 7 januari
08.00: finalsteg 1
11.30: finalsteg 2
15.00: finalsteg 3
17.00: finalsteg 4 - stegfinal
11.30: B-final

Resultat 

Livestream

Online scoring 

Mer info om upplägget

Linus Wirén   06 januari 2024 23:19