Femtionian, X-Calibur 1 och Hallandia till stegfinalen i SM i 3-manna

Det blir BK Femtionian, Team X-Calibur BK 1 lag Engberg och BK Hallandia som gör upp om medaljerna i damernas SM i 3-manna. Högst upp på stegen i finalen står BK Femtionian.

– Det är väldigt skönt att slippa matchen före i stegen. Det är bara två serier det handlar om och med så få slag är det inte mycket man kan påverka själv, säger en nöjd Jenny Wegner i BK Femtionian.

Under söndagen gjorde de åtta kvarvarande damlagen upp om tre platser till den avslutande stegfinalen i SM i 3-manna. Lagen möttes i matchspel där alla lagen mötte alla över två serier där det spelades om totalt 30 poäng per match. En vunnen serie gav 10 poäng och 10 poäng belönades det lag som hade högst totalslagning på de två serierna.

De slutliga söndagsvinnarna BK Femtionian hade en lite trög start poängmässigt men inte spelmässigt. Den första matchen mot BK Hallandia gav 20 poäng efter att Hallandia först vunnit den första serien med knappa tre käglor. Sedan tog Femtionian en storseger i den andra serien när laget var nära att slå en 300-serie men i det sista slaget stod en kägla kvar. 299 i serien gav dock både klar vinst i serien och en vunnen total med nästan 100 poäng.

– Jag tyckte ändå att det kändes som vi hade bra kontroll hela tiden. Vi hade vår game-plan som vi följde mycket väl och det gav också utdelning, förklarar en nöjd Jenny Wegner i Femtionian.

Den andra matchen mot BK Högland blev rejält jämn och där var det Högland som lyckades bäst. Efter mycket bra spel tog lagen var sin serievinst med knappa marginaler och Högland vann sedan totalen med knappa sju käglor så mötet gav Femtionian endast 10 poäng.

Därefter lossade det rejält för trion i Femtionian med fyra raka matchsegrar och full pott med 30 inspelade poäng i samtliga.

– Det var skönt att vi fick bra utdelning. Formatet gör att en vinst aldrig är garanterad även om man gör väldigt högt så det är lätt att toppa poäng, förklarar Jenny Wegner som till slut kunde se sitt lag toppa finalsteg 2 med 150 inspelade poäng.

Lagen på andra och tredje plats skrapade ihop exakt lika många poäng, 120. På andra plats kom gårdagens vinnare av finalsteg 1, Team X-Calibur 1 lag Engberg. På tredje plats till stegen och blivande motståndare till X-Calibur i stegens semifinal blev BK Hallandia.

Tack vare vinsten i finalsteg 2 står BK Femtionian över den första matchen och får i stället vänta och se vilket lag som de får möta i en avgörande SM-final över två serier inför TV-kamerorna. Och det är en väl förberedd och laddad Jenny Wegner med team inför avgörandet.

– Det ska bli riktigt kul, alla tre spelare i vårt lag är rutinerade och har varit med i stora sammanhang tidigare. Vi ska njuta av tv-tiden och hoppas på att det blir en vinst. När allt ska avgöras på bara två serier blir det också lite mer slumpmässigt så det finns mycket andra faktorer som också kan spela in.

Bild: Team X-Calibur 1 som tog sig vidare som andra lag till stegfinalen. 

Bild: BK Hallandia som tog sig vidare som tredje lag till stegfinalen.

Resultat finalsteg 2 damer SM 3-manna
(3 bästa lagen vidare till stegfinalen under SM-veckan i Västerås 26 juni)

 1. BK Femtionian                            150 p
  (Cajsa Wegner, Jenny Wegner och Ottilia Gunnarsson)
 2. Team X-Calibur BK 1 Engberg  120 p
  (Josefin Hermansson, Victoria Johansson och Hanna Engberg)
 3. BK Hallandia                               120 p
  (Linnea Andersson, Sandra Granfeldt, Yvonne Martinsson och Camilla Andersson)

 4. BK Eva                                             115 p
 5. Team X-Calibur BK 2 Flodin       95 p
 6. BK Högland                                    90 p
 7. Uppsala UBC90                             70 p
 8. BK Oden Falköping                      50 p

Länk:

Resultat finalsteg 2 damer

Jonas Brändström   19 maj 2024 18:30