Europas högsta tränarutbildning

Fyra svenskar var på plats när europeiska bowlingförbundet genomförde en Level 3-utbildning i Tyskland.
- Alla bowlare som jag själv tränar har chansen att bli ännu bättre, säger Amanda Andersson.

När Europeiska bowlingförbundet nyligen genomförde sin nuvarande högsta tränarutbildning Level 3 i Tyskland var en tredjedel av deltagarna, fyra av tolv, från Sverige: Amanda Andersson, Gert Fransson, Robert Andersson och Mattias Melin.

- Det säger väl ganska mycket. Upplevelsen var att många respekterar svensk bowling. Det märks mycket på frågorna, de vill kolla: ”hur har ni det i Sverige” och även i pauserna: ”hur funkar det hos er, hur gör ni, hur spelar ni…”, säger Amanda Andersson.

Det var en fullmatad vecka med bowling som några av Europas ledande tränare gick igenom.
- Vi gick level 3 från måndag till lördag eftermiddag ungefär. Sen har vi gått en utbildar-utbildning också, så att vi får utbilda andra tränare på level 1-nivå. Totalt var vi borta söndag till söndag, säger Amanda Andersson.
- Det var från nio på morgonen till nio-tio på kvällen. Det var mycket att ta in, lärorikt. Det var kul, säger Mattias Melin.

 Under de många timmarna i skolbänken låg fokus på detaljer och fördjupning av tidigare kunskaper.
- Det var framför allt fördjupningar på sådant som man lärt sig i Level 2. Vi gick lite djupare på nästan alla saker, säger Mattias Melin och Amanda Andersson håller med
- Det kanske inte vara så himla mycket nya grejer utan det var mer detaljerat om saker som vi redan gått igenom på tidigare tränarutbildningar, säger hon.

En av de sakerna som 29-åringen från Upplands Väsby kommer ta sig från utbildningen är fokus på detaljer och exakthet som tränare.
- Efter denna veckan känner jag mig mycket mer noggrann. Om jag tidigare har sagt att spelaren ska försöka släppa mer på sidan av klotet så kanske jag nu säger att vi ska försöka nå cirka 60 graders axisrotaion istället. Jag är mer noggrann med hur jag pratar och kommunicerar, mer tydlig, säger hon.

Kunskapen, lärdomarna och informationen som tränarna har tagit åt sig under Level 3-utbildningen i Tyskland kommer de föra vidare till sina adepter i TYSA-grupper, klubbträningar, privata lektioner och livet i stort.
- Den kommer användas till den här TSYA-gruppen som jag leder. Det är så klart att man också använder den lite vid sidan av bowlingen, man lär sig mycket saker om sig själv också. Man lär sig alltid från alla människor. Det var jäkligt intressant, mycket roliga personer, säger Mattias Melin.
- En anledning är att alla bowlare som jag själv tränar har chansen att bli ännu bättre. När jag kan mer har jag möjlighet att lära dem mer, säger Amanda Andersson som också kommer utnyttja möjligheten att utbilda andra tränare:
- Jag vill, som utbildningsansvarig i Skånes bowlingförbund, kunna hålla Level 1-or i Skåne. Att vi ska kunna vara självständiga och kunna hålla utbildningar hos oss, säger hon.

Både Amanda Andersson och Mattias Melin har varit assisterande förbundskaptener på junior-mästerskap och hoppas få möjlighet att göra det igen.
- Det återstår väl att se. Det är ju jäkligt intressant och kul, så är det ju. Det hade ju varit jätteroligt att få det förtroendet igen, men det återstår att se. Det var ju fantastiskt kul och det man lärde sig nu hade man säkert haft nytta av när vi var i Holland, säger Mattias Melin.
- Det hade varit jätteroligt, såklart, att åka på ett Junior-EM till. För att kunna visa att man kan utveckla sig, säger Amanda Andersson och siktar vidare:
- Jag känner mig inte färdig, man blir inte färdig. Ju mer man kan ju fler val har man. Idrottspsykologi hade varit väldigt spännande. Alla spelare är inte bäst när det gäller, där hade jag behövt lite fler verktyg, säger hon.

Text: Markus Hegnelius

22 december 2021 09:56