Emil Svensson och Kajsa Samuelsson klara för junior-EM - vann U18-barometern

Emil Svensson, BK Tegnér, och Kajsa Samuelsson, Team X-Calibur, vann U18-barometern över de fyra deltävlingarna i Swedish Youth Tour 2023. Priset är varsin landslagsplats till junior-EM 2024. För Kajsa Samuelsson är det andra året i rad som hon vinner barometern och kniper en plats i blågult. 
– Det känns riktigt coolt, säger Samuelsson.

Kajsa Samuelsson hade endast två killar framför sig i kvalet i Swedish Youth Tour Säffle och tredjeplatsen i kvalet ledde till att hon säkrade segern i tjejernas U18-barometer. Hon fick till sist ihop 340 poäng i barometern. Ronja Eklund, BK Högland, blev tvåa på 280 poäng och Elin Bergqvist, Spader Dam, trea med 270 poäng. I Swedish Youth Tour Säffle tog det stopp för Samuelsson i åttondelsfinalen mot Robin Jacobsson, BK 64, som sedan vann hela tävlingen. Det är andra året i rad som Kajsa Samuelsson vinner U18-barometern och kniper en landslagsplats till junior-EM.
– Jag har knappt tagit in det än. Jag är väldigt nöjd med mitt spel under årets tour och det var väldigt roligt att jag fick till så höga poäng i kvalet i sista deltävlingen. Jag lyckades lösa profilen på ett bra sätt i kvalet. I åttondelsfinalen fick jag inte till spelet samtidigt som Robin spelade väldigt bra.

Kajsa Samuelsson får nu ladda för sitt tredje junior-EM. Mästerskapet spelas i Helsingfors den 23 mars-1 april 2024. I Wittelsheim 2022 var Samuelsson med och vann silver i lag och i Wien 2023 tog hon guld i lag samt silver i både All Event och dubbel. Sverige tog totalt 13 medaljer i Wien och tangerade medaljrekordet från hemmamästerskapet i Malmö 2009.
– Det betyder jättemycket att redan nu ha säkrat en landslagsplats och kunna bygga upp min träning mot Helsingfors. Jag kommer att planera träningen veckovis och tar med mig mycket erfarenheter från tidigare mästerskap. Jag tror inte att det kommer bli lika nervöst denna gång.

Emil Svensson från BK Tegnér hade hemmastödet i ryggen i den avslutande deltävlingen av Swedish Youth Tour. Han gick hela vägen till final men föll där mot Robin Jacobsson med 4-2. I barometern över de fyra deltävlingarna var det ingen som kunde stoppa Emil Svensson. Han vann killarnas U18-barometer på 285 poäng och säkrade en landslagsplats till junior-EM i Helsingfors. Albin Lindberg, BK Oden Falköping kom på andra plats i barometern med 260 poäng och Robin Noberg, Stureby BK, blev trea på 204 poäng.
– Publikstödet under tävlingen gjorde gott. Jag fokuserade på varje slag och hittade lugnet i spelet.

Emil Svensson debuterade i blågult vid JEM i Wien där han tog två medaljer. Det blev guld i dubbel och silver i lag. Nu har han gott om tid att förbereda sig inför sitt andra mästerskap.
– Det känns väldigt bra att få representera Sverige igen. Det är skönt att redan ha det klart och kunna jobba med förberedelserna. Under mästerskapet blir det viktigt att kunna skifta fokus från lagspel till det individuella, säger Emil Svensson.

Robert Anderssons uttagning av resterande lag till junior-EM presenteras den 9 januari.
– Det finns fortfarande chans för spelarna som är aktuella för en JEM-plats att visa upp sig och då handlar det om tävlingar i Sverige utan hcp. Redan till helgen ses många av Sveriges bästa spelare i Markaryd för att spela Svan´s Tak Masters, säger Robert Andersson.

Tjejernas U23-barometer vanns av Nicole Layrisse, AIK BK, på 320 poäng. Maja Engberg, Team X-Calibur blev tvåa på 260 poäng. Alvin Kvarnström, AIK BK, och Anton Andersson, IS Göta, kom på delad förstaplats i killarnas U23-barometer med 340 poäng. Topp 2 i U23-klasserna har vunnit platser till den svenska U21-bruttotruppen.

Topp 3 barometer - Swedish Youth Tour 2023, U18

U18 tjejer
1. Kajsa Samuelsson, Team X-Calibur BK, 340p
2. Ronja Eklund, BK Högland, 280p
3. Elin Bergqvist, Spader Dam, 270p

U18 killar
1. Emil Svensson, BK Tegnér, 285p
2. Albin Lindberg, BK Oden Falköping, 260p
3. Robin Noberg, Stureby BK, 204p

Topp 3 barometer - Swedish Youth Tour 2023, U23

U23 tjejer
1. NIcole Layrisse, AIK BK, 320p
2. Maja Engberg, Team X-Calibur BK, 260p
3. Alicia Lövgren, BK Thule 180p

U23 killar
1. Alvin Kvarnström, AIK BK, 340p
1. Anton Andersson, IS Göta, 340p
2. Elliot Moullin, BK Kaskad, 270p

Linus Wirén   05 november 2023 22:55