Viktig bortaturné för Alingsås vid serieomstarten

Efter tredjeplatsen i Ballmasters är det dags för serieomstart i Elitserien för James Blomgren. Hans Team Alingsås har varit ett bofast slutspelslag men i år har lagets spel knackat och i helgen stundar ett mycket viktigt dubbelmöte borta.

– Det är dags att vi steppar upp nu om vi vill spela slutspel i vår, förklarar James.

I damernas Elitserie är det en kamp om den fjärde slutspelsplatsen mellan B-K Eva, Stockholm och BK Merci.

Bowlingens seriespel drar igång i helgen med både herrarnas och damernas Elitserier efter ett långt jul- och nyårsuppehåll.  I herrarnas Elitserie är det jämnare än på många år i kampen om slutspelsplatserna.

Team Pergamon och Team Clan har seglat iväg högst upp i tabellen men det är många lag med i matchen om de två återstående slutspelsplatserna och Team Alingsås, som närmast abonnerat på en slutspelsplats, riskerar att ramla ner under strecket om laget bli utan poäng i helgen.

– Elitserien är mycket jämnare i år med fler bra spelare och lag vilket är kul, men vi har också blandat och gett för mycket den här säsongen och själva försatt oss i den här situationen, säger James Blomgren i Alingsås.

För Team Alingsås är helgens två bortamöten mot IKW/Köping BK och Stureby BK mycket viktiga. Två lag som också kan aspirera på den slutspelsplats Alingsås innehar just nu.

– Det ska bli en kul helg och det är två mycket viktiga matcher. Det var inget jag kunde tro tidigare att det plötsligt blivit oerhört viktigt för oss att slå Köping på bortaplan, men samtidigt är det inspirerande, förklarar James Blomgren.

Det som främst knackat för Alingsås är bortaspelet där laget endast tagit en seger hittills. För för att ta sig till slutspel måste man också ta en hel del poäng på bortaplan.

– Om vi ska nå slutspel måste vi lyfta vårt bortaspel. Det behövs mer skärpa och jävlaranamma och det börjar vi med den här helgen där två poäng vore ett bra mål.

IS Göta har klivit upp på tredje plats i den haltande tabellen och ska också på en viktig bortaturné. Göta möter BK Full House på lördag och BKF Falkenberg på söndagen. BK Full House ligger bara två poäng efter helsingsborgslaget och även Falkenberg har häng på slutspelsstrecket vid seger mot Göta på söndag.

På söndagen tar BK Kaskad emot Kulladals BS där Kaskad behöver alla poäng för att hänga med i slutspelskampen. Kulladal behöver i sin tur poäng för att ta sig upp ovan kvalstrecket.

Kulladal möter dessförinnan på lördagen tabelltvåan och mycket hemmastarka Team Clan och det blir en ännu svårare nöt att knäcka för Malmölaget.

Serieledande Team Pergamon ska också på bortaturné och har ett på papperet lite enklare program. De regerande svenska mästarna möter på lördagen nykomlingen BK Tegnér Säffle och på söndagen är laget i Dalarna för match mot jumbolaget Ludvika BK.

Två hemmalag som är en stort behov av poäng för fortsatt spel i den högsta ligan även nästa säsong.

I damernas Elitserie har tre lag dragit ifrån i toppen. Alla tre ska spela på bortaplan i helgen och det ska mycket till om någon av Spader Dam, BK Högland eller Team X-Calibur ska missa slutspelet i vår. Däremot är det fortfarande jämnt om den fjärde och sista slutspelsplatsen. Just nu står fajten främst mellan B-K Eva, Stockholm och BK Merci. Båda lagen har hemmamatch och får besök av var sitt topp 3-lag.  

B-K Eva, Stockholm, som innehar fjärdeplatsen två poäng före Merci och med en match mindre spelad, möter på hemmaplan serieledande BK Högland. En riktigt tuff uppgift och Evorna har tidigare haft svårt ta poäng av lagen ovanför i tabellen.

BK Merci tar i sin tur emot tabelltrean Team X-Calibur på hemmabanorna i Örebro och är i behov av poäng för att kunna knapra in på Stockholmslagets försprång ovan slutspelsstrecket.

– Vi har tufft motstånd i helgen men vi är taggade efter att vi laddat upp med en extra träningsdag förra helgen, förklarar Emelie Tiveljung i BK Merci.

Men trots att det är en viktig match kan inte Merci formera sitt absolut bästa lag i helgen.

– Vi har några sjukdomsfall i klubben och även några avtalsspelare som inte är med i helgen, men vi har en bättre bredd denna säsong och kan ändå ställa upp med ett starkt lag på banorna, säger Emelie vidare.

Bakom Merci jagar även nykomlingen AIK BK som också får tuffast möjliga motstånd. BK Högland står inför en riktig långhelg med tre bortamatcher i Stockholm och efter morgonmötet med Eva väntar nykomlingarna AIK BK i Bowl-O-Rama.

Nässjödamerna i Högland blir kvar i Stockholm över natten och möter på söndagen Hammarby IF BF på Brännkyrkahallen. Blir facit fem poäng eller mer under helgens tre matcher samtidigt som Spader Dam vinner sin match återtar Högland serieledningen igen från Spader Dam, men då med en match mer spelad.

Serieledande Spader Dam möter i sin tur på bortaplan BK Hallandia som kämpar i botten av tabellen för att undvika nedflyttning.

Elitserierna omgång 13 – 20-21 januari

Lördag - 20 jan
Herrar
11.00              IKW/Köping BK - Team Alingsås BC
13.00             BK Tegnér Säffle - Team Pergamon BC
13.30             Team Clan Nässjö BK - Kulladals BS
14.00             BKF Falkenberg - IS Göta
16.20             Stureby BK - Team Alingsås BC

Damer
12.00             B-K Eva, Stockholm - BK Högland
13.00             BK Merci - Team X-Calibur BK
15.40             AIK BK D - BK Högland

Söndag - 21 jan
Herrar
10.00             BK Kaskad - Kulladals BS
10.00             Ludvika BK - Team Pergamon BC
10.30             BK Full House - IS Göta

Damer
10.00             Hammarby IF BF - BK Högland
12.00             BK Hallandia - Spader Dam

Jonas Brändström   19 januari 2024 11:16