Elit-SM närmar sig - “hoppas att många tar chansen att vara med”

Snart är det dags för Elit-SM 2024. Söndag den 28 januari spelas första kvalstarten för herrarna i Helsingborg och damerna inleder i Tidaholm måndag den 29 januari. Det finns platser kvar i flera av kvalstarterna.

Vid Elit-SM 2024 spelar damerna och herrarna kvalet samt finalomgång 1 och 2 på olika orter. Damerna spelar i Forshallens Bowlingcenter i Tidaholm och herrarna håller till i Olympia Bowling i Helsingborg. Herrarnas första kvalstart är söndag 28 januari och resterande starter genomförs lördag 3 februari. Finalomgång 1 och 2 spelas söndag 4 februari. Patrick Backe som driver Olympia Bowling ser fram emot att stå värd för Elit-SM.
– Det ska bli väldigt roligt att hålla i Elit-SM. Vi brinner för att arrangera tävlingar i Olympia Bowling. Det finns platser kvar i bland annat starterna på lördagen och vi hoppas att många tar chansen att vara med. Det kommer att bli en god stämning i hallen och vi kommer att bygga upp en läktare till söndagens finalspel, säger Patrick Backe.

Damernas första kvalstart är måndag 29 januari i Tidaholm. Sedan väntar tre kvalpass lördag 3 februari. Finalomgång 1 och 2 spelas den 4 februari.
– Alla de bästa spelarna i Sverige finns med i startlistan. Jag hoppas att fler som är snäppet bakom dem också tar chansen och anmäler sig, säger Makis Manthos som driver Forshallens Bowlingcenter och han är förväntansfull inför arrangemanget.
– Det är jättekul att vi i en liten ort som Tidaholm får vara arrangör för Elit-SM. Vi är inte så vana vid sådana arrangemang och har inte haft någon så stor tävling tidigare. Det är ett härligt intresse för bowlingen i Tidaholm och jag tror att många kommer att vara på plats och följa SM.

De tre främsta från finalomgång 2 på dam- och herrsidan får kämpa om guldet i stegfinalerna som spelas den 21 mars i Boden under SM-veckan. Stegfinalerna direktsänds i SVT. Förbundet står för resa och logi till de spelare som kvalificerar sig för stegfinalerna i Boden.

Svenska mästarna i Elit-SM får därefter representera Sverige vid Europacupen i oktober som spelas i Bratislava, Slovakien. Senast var det Carl Eklund och Joline Persson Planefors som tävlade för Sverige i Berlin. Carl Eklund tog silver vilket var hans första mästerskapsmedalj på seniornivå. Joline Persson Planefors slutade på femte plats.
– Det kan vara “once in a lifetime” för flera att få spela för blågult. Så många borde verkligen lockas extra av det och vilja vara med i Elit-SM för att ha chans att nå landslaget den vägen. Europacupen är också en bra inkörsport till landslagsspel för många av våra yngre spelare, säger Patrick Backe.

Det blir sista gången som kvalet i Elit-SM avgörs med nuvarande tävlingsform. Elit SM-touren lanserades i december där fyra deltävlingar under 2024 står på programmet på dam- och herrsidan och det fungerar som kval till Elit-SM 2025. Herrarnas första deltävling var AIK International Tournament och damernas första tourtävling är AIK Ladies Tournament i februari.

Här hittar ni mer info och anmälan till Elit-SM 2024

Linus Wirén   17 januari 2024 17:03