Eklund tvåa och Persson Planefors femma efter första blocket i Europacupen

Första speldagen är genomförd av Europacupen i Berlin. Carl Eklund är tvåa efter första blocket och Joline Persson Planefors ligger på femte plats. Imorgon står mixed på programmet för svenskduon. 
– Det känns som att vi har goda chanser, säger Joline Persson Planefors. 

Herrarna var först ut när Europacupen drog igång under tisdagen i Bowlplay i Berlin. Carl Eklund hade det lite tyngre till en början och slog 194 poäng i första serien och 197 i andra.
– Det började knackigt och jag kände mig lite nervös inledningsvis. Jag brukar inte bli det men det var lite speciellt när jag såg alla seniorer på plats. Men när jag kollade resultaten så tänkte jag för mig själv att den här spelaren kan jag inte förlora mot och jag började jaga som bara den, säger Carl Eklund.

Eklunds nervositet var därefter som bortblåst. Redan i andra serien hade han gått över till att spela back och i tredje serien lossnade spelet och han fick ihop 225 poäng följt av 239 i fjärde. Han fortsatte att ånga på hela vägen och hans högsta slagning kom i femte serien med 267 poäng. När de åtta serierna var genomförda så hade Eklund klättrat upp till andra plats med 1856 poäng. Mats Maggi, Belgien, är i ledning på 1921 poäng.
– Det var en skön uppryckning. I andra serien stod jag lite tight men Robban och jag gjorde några förflyttningar som gick vägen. Det är skönt att ha Robban som coach och vi kan skämta lite emellanåt, säger Eklund.


Carl Eklund

Robert Andersson var nöjd med Carl Eklunds insats.
– I tredje serien började Carl att spela lite mjukare och fick med sig fler strikes. Därifrån gör han sex kanonserier och han har ett fint utgångsläge inför fortsättningen.

Under eftermiddagen intog Joline Persson Planefors banorna. Hon har haft skadebekymmer den senaste tiden och i lördags spelade hon en serie i X-Caliburs seger över Merci, vilket var hennes första tävlingsserie sedan guldet i Elit-SM. Nu väntar betydligt fler serier under några dagar i Berlin. Efter en tuff inledning på de första två rutorna med kluriga hål så lyfte sig Persson Planefors ordentligt och hon fick ihop 223 poäng i serie 1. I andra och tredje serien gick det lite tyngre där hon slog 183 följt av 185. Sedan var det lite upp och ned poängmässigt de kommande serierna för Persson Planefors innan hon slog till med 246 poäng i den åttonde serien. Det ledde till att hon blev femma i block 1 med totalt 1617 poäng. Roosa Lundén, Finland, är etta på 1724 poäng.
– Sett till att jag fick en så bra avslutning så känns det bra nu efter första blocket. Jag har några halvtaskiga serier men oavsett vad siffrorna säger så kändes det stabilt spelmässigt. Framförallt gjorde det inte ont när jag bowlade vilket var väldigt skönt och jag vågade spela ut. Banorna är lite svårlästa och det var vid flera tillfällen som jag tyckte att jag levererade bra slag men där inte utfallet blev vad jag förväntade mig. Jag behöver heller inte jaga poäng så här tidigt eller vara ännu högre upp i resultatlistan just nu, säger Joline Persson Planefors.

Robert Andersson om Joline Persson Planefors spel:
– Vi fick med oss flera positiva saker från första blocket. Joline har inte kunnat träna så mycket som hon har velat men tekniken ser bra ut. Det är en väldigt speciell typografi i hallen och många tjejer valde att spela med uretan. Det blir annorlunda och det är svårt att spela rakt. Efterhand så började vi att lösskruva lite mer och Joline gjorde en väldigt bra avslutning.

Imorgon står mixed på programmet. Tävlingsdistansen består av åtta serier och damerna och herrarna spelar samtidigt. Firma Persson Planefors/Eklund kommer att spela i andra starten som börjar kl 14.00. Onsdagens serier ingår även i singelspelet.
– Det blir spännande och något helt nytt. Tjejerna måste lösa problemet att spela med alla killar som kör purple hammer med jättemycket varv. Vi har inte så mycket erfarenhet av det och vi kommer att sätta oss ned och göra en plan A, en plan B samt en plan C så får vi hoppas att något av det funkar, säger Robert Andersson.

Resultat

Livestream

Livescore

Linus Wirén   24 oktober 2023 20:57