Carl Eklund och Robin Noberg inför finalhelgen i Mora

I helgen avgörs Europatourtävlingen FM Mattsson Christmas Tournament i Mora. Förra året vann Carl Eklund efter att ha besegrat Robin Noberg i finalen. De båda har kamperat ihop vid två junior-EM och igår blev de uttagna i bruttotruppen till sommarens U21-VM. Nu är de också laddade för att återigen kämpa om framskjutna placeringar i Mora och vi har kollat läget med dem inför helgens spel.

Kvalet i FM Mattsson Christmas Tournament drog igång i lördags och i helgen kvalar bland annat stora delar av Team Sweden. Oliver Dahlgren toppar just nu kvalet efter att ha slagit till med 1405 poäng över 6 serier i förmiddags. I samma start fick Nora Johansson ihop 1395 poäng och hon är tvåa i kvalet. Mattias Nilsson, BK Tegnér, är på tredje plats med 1387 poäng. På söndag genomförs finalspelet.

Fjolårssegraren Carl Eklund spelade två kvalstarter förra helgen och ligger just nu femma med 1387 poäng. Han kliver in i handlingarna igen på lördag och är uppsatt på två kvalstarter. Vi har kollat läget med honom inför helgen.

Carl Eklund, IKW/Köping BK:

Hur kändes ditt spel senaste helgen?
– Det kändes bra men det var rätt svårt att få loss den sista käglan. Men det brukar vara lite svårare under första tävlingshelgen och det blir nog lite lättare till helgen.

Kändes det extra speciellt att kliva in som regerande mästare i tävlingen?
– Kanske att det var lite extra coolt men inget jag tänkte så mycket på.

Vad tar du med dig från förra årets seger?
– Framförallt att aldrig ge upp och hålla huvudet kallt.

Femma just nu, hur långt tror du det räcker?
– Jag kommer nog klara mig till final genom Early Bird men så mycket mer räcker nog inte det resultatet till. Jag vill gärna få till ett högre resultat på lördag.

Hur är banorna i Mora?
– Det är rätt så speciella banor i Mora. Det skiljer sig mycket mellan banpar 1-2 och 9-10. Det gäller att vara med i förflyttningarna och inte köra på för länge med något som inte funkar. Jag har tävlat rätt så mycket i Mora och det känns skönt att veta att det är lite skillnad mellan banorna.

Vad är din målsättning i tävlingen?
– Jag har samma mål som alltid när jag tävlar och det är att vinna.

Vilka ser du som favoriter?
– Jeppe (Jesper Svensson) är favorit som vanligt. Men det finns givetvis flera starka spelare som man kan nämna som kommer att kämpa om det.

Hur känns det att ha blivit uttagen till bruttotruppen till U21-VM?
– Det känns bra och kul att det blir ett U21-VM till sommaren. Det är en stabil trupp som är uttagen så får vi se vilka det sedan blir som får spela VM.

Robin Noberg går in i tävlingen imorgon och gör sin första kvalstart kl 19.30. Därefter kör han tre starter på lördag.

Robin Noberg, Stureby BK:

Hur ska det bli att spela Europatourtävlingen i Mora i helgen?
– Det ska bli väldigt kul och jag ser fram emot det. Jag har spelat mycket i Mora genom åren. Jag gillar hallen och brukar spela bra där.

Hur ser du tillbaka på förra årets andraplats i tävlingen?
– Det var en bra bowlinghelg. Jag var inne i en riktigt fin period då och kände mig väldigt avslappnad i spelet. Jag fick till det bra såväl teknikmässigt som mentalt och spelade med ett stort självförtroende. Andraplatsen var ett bra kvitto på att det jag tränat på då gett resultat.

Hur är hallen i Mora?
– Banorna skiljer sig väldigt mycket åt men så länge man vet om det är det rätt lugnt. Det gäller att vara snabb i förflyttningarna och ha koll på de olika banorna. Profilen ser helt klart klurigare ut än förra året. Det blir nog mer fartkänsligare och mindre att spela på.

Vad blir viktigt att få till i spelet i helgen?
– Det gäller att ha ett lugn i spelet och inte jaga för många strikes. Mer hitta en enkel väg till fickan och få till spärrspelet så kommer även strikarna att komma.

Igår blev du uttagen i bruttotruppen till U21-VM, hur känns det?
– Väldigt roligt. Det är ett mästerskap jag strävar efter att nå. Jag hoppas kunna göra det bra på kommande tävlingar så får vi se hur långt det räcker. Det finns med i bakhuvudet men man får inte fokusera för mycket på det. Spelar jag bra så har jag en chans.

Vilka fler tävlingar väntar den närmaste perioden för dig?
– Det blir barometerfinalen i Swedish Youth Tour den 29 december, sedan AIK International Tournament och därefter Ballmaster.

Har du något knep för att hålla en bra och jämn nivå en period när det är intensivt med tävlingar?
– Jag lägger inte så mycket fokus på teknik- och grundträning. Tekniken ska så mycket som möjligt bara sitta där och det vill jag inte lägga kraft på när det är tätt med tävlingar. Jag tränar mer på att lära mig spelet över hela banorna, laborerar med mina klot och försöker hitta olika lösningar. Sedan kör jag mycket fysträning för att hålla uppe konditionen och styrkan.

Tider och squads 

Resultat 

Livestream 

 

Linus Wirén   14 december 2023 21:11