Carl Eklund och Robin Ilhammar på delad tredjeplats i Brunswick Open

Det blev ytterligare en stark svensk tävling på Europatouren när årets EBT Gold Brunswick Open avgjordes i Frankrike under dagen. Totalt hade sju svenskar tagit sig vidare till finalspelet och till slut blev det fyra svenskar i topp åtta!

Det krävdes en hel del strike för att ta sig vidare till söndagens finalspel i Cristal Bowling i Wittelsheim, Frankrike. För att ta sig vidare till final krävdes 1399 på de sex kvalserierna. Något som sju svenskar lyckades med. Allra bäst i kvalet var Nora Johansson som spelade fantastiskt och kvalade in som tvåa med 1547. Det var bara tjecken Lukas Jelinek som lyckades bättre med sina 1577. Även Kim Bolleby och Robin Ilhammar tog sig vidare som topp 8 med 1514 respektive 1495. Kim och Nora fick därmed stå över de båda första finalstegen och Robin slapp det första steget

Carl Eklund och Alexander Tigerstrand vidare

I det första finalsteget var det direkt svenskt i topp, då Carl Eklund rivstartade dagen med att smälla in 1034 på de fyra serierna i första finalsteget. Även Alexander Tigerstrand fortsatte att spela bra och tog sig vidare till steg 2 med 960. I finalsteg två fick de båda svenskarna sällskap av Robin Ilhammar, som visade att även han var laddad inför dagen. Siffrorna fortsatte att vara höga, men samtliga tre svenskar lyckades ta sig vidare från steg 2 till steg 3. Robin slog 982, Alexander 962 och Carl 952.

I finalsteg 3 så var det sen dags för Nora Johansson och Kim Bolleby att kliva in. Alltså fem svenskar topp 16. Och det var på håret att alla fem lyckades ta sig vidare till topp 8. Carl Eklund kopierade sin första finalrunda och slog 1034 igen, Robin Ilhammar och Alexander Tigerstrand slog båda 944 och Nora Johansson knep den sista kvartsfinalplatsen med 927. Kim Bolleby hamnade precis utanför på nionde plats med 892.

Spännande kvartsfinaler

I kvartsfinalerna var det sedan dags för matchspel över 2 serier. Och det blev flera spännande matcher där. Mest spännande blev matchen mellan Lukas Jelinek och Nora Johansson. Nora inledde starkast och vann första serien med 258 mot Lukas 209. I andra serien hittade Lukas in ordentligt och slog till med 12 raka strike och 300. Nora spelade bra och slog 235. Därmed landade båda spelarna på 509 totalt och matchen fick avgöras med roll off. Där blev det tyvärr stopp för Nora som slog först strike och sen 8, då Lukas slog strike i båda sina slag. Nora slutade därmed på en femteplats och blev även bästa dam i tävlingen.

-Det känns surt, då det kändes som att jag hade det efter en och en halv serie. Det är ändå en bra prestation, men jag vill alltid vinna så ja, just nu är det lite surt, säger Nora Johansson

Carl Eklund och Alexander Tigerstrand fick mötas i en helsvensk kvartsfinal, där Carl grundade för seger redan i första serien då han slog 258 samtidigt som Alexander hade det lite jobbigt och fick ihop 148. Då hjälpte det inte så mycket att Alexander hämtade sig och vann andra serien med 212 mot 209. Carl vidare till Semifinal.

För Robin Ilhammar blev det en svängig match mot tysken Nils Nuckel. Robin inledde starkt och slog 266 mot Nils 212. I andra serien blev det nästan tvärtom, då Nils vräkte in 264, men Robin höll emot, slog 217 och gick vidare till semifinal med knapp marginal.

Båda svenskarna utslagna i semifinal

I semifinalerna ställdes Robin Ilhammar mot tävlingens gigant Lukas Jelinek, medan Car Eklund fick ta sig an Niko Oksanen från Finland. Och där tog det stopp för båda svenskarna i två raka serier. Robin slog 187 och 244 mot Nikos 248 och 244, samtidigt som Carl slog 223 och 229 mot Lukas 238 och 247. Lukas Jelinek, som till vardags spelar med AIK, gick sedan vidare och vann mot Niko Oksanen i finalen.

En glad Robin Ilhammar är nöjd med dagen
-Det känns bra! Jag har presterat bra hela tävlingen igen, och det är en placering jag får vara nöjd med, helt klart! Det gällde hela tiden att hänga med i de höga siffrorna bra för att inte hamna efter resultatmässigt, och det löste jag bra.

Fem svenskar på topp 8-placeringar i en Europatourtävling är definitivt någonting att vara nöjd med!

Carl Eklund och Robin Ilhammar

Samtliga resultat hittar ni här

Christian Holmén   01 oktober 2023 21:37