BK Kaskad enda vinnarna i de första herrsemifinalerna

Seriesegrarna BK Kaskad visade styrka och vann den första semifinalmatchen klart mot Team Alingsås.

– Vi har en riktigt bra känsla i laget, säger en nöjd Robin Hultsten i Kaskad.

Den andra semifinalens första möte mellan Team Pergamon och Team Clan blev betydligt jämnare och slutade oavgjort, 10-10.

 

På fredagskvällen inleddes årets SM-slutspel i Jönköping med de första matcherna i herrarnas semifinaler. Semifinalerna spelas i bäst av fyra matcher, eller först till fyra poäng.

Seriesegrarna BK Kaskad hade i semifinalen valt att möta fyran Team Alingsås och hade även fördelen att välja oljeprofil i det första mötet. Kaskad valde den längre profilen och den här fredagen var det två bra val för BK Kaskad som var numret större än Alingsås som aldrig riktigt kom in i matchen.

– Vi hade en bra känsla när vi tränade på den långa profilen på den officiella träningen, att vi löste den bra och att det var en profil vi hade största chans vinna med, säger en nöjd Robin Hultsten i Kaskad.

Norrköpingslaget inledde mycket starkt och vann första serien med 4-1. Efter lika övertygande spel i den andra serien stod det helt plötsligt klara 8-2 till Kaskad efter halva matchen.

– Vet inte om vi ska skylla på nerver eller inte, för vi har ett rutinerat lag som varit med i slutspel tidigare. Vi hade många spelare som löste profilen fel från början och även många missar, säger en mindre nöjd Joakim West i Alingsås.

Den tredje serien blev betydligt jämnare men även här drog Kaskad det längsta strået. Lagen vann två banpoäng var men Kaskad var starkast när det gällde och tog hem totalen med ynka åtta käglors marginal. Det räckte till vinst med 3-2 i serien och till en lika övertygande som ointaglig ledning med 11-4 redan efter tre serier.

– Vi kände oss starka redan från början och tog en ruta i taget och tuggade på. Vi har spelat bra och haft en bra känsla i laget hela säsongen så just nu är jag bara jätteglad, förklarar Kaskads Robin Hultsten vidare.

Kaskads Robin Hultsten och Teodor Samuelsson storspelade och vann tillsammans alla tre bordspoäng. Individuellt var de båda också bäst i matchen med 693 respektive 686 poäng på de tre spelade serierna.

– I morgon är det Alingsås som väljer profil, men vi tänker inte så mycket på det utan vi får helt enkelt se vad det blir för siffror det blir och vilka som vinner, säger Robin och är medveten om att en seger till räcker för avancemang till final.

I Alingsås var Joakim West bäst individuellt med 686 före James Blomgren, 671. Joakim vann också två bordspoäng i par med Robin Skans, 652, men i övrigt var det skralt med vunna banpoäng för Alingsåslaget.

– Vi har inte spikat vad vi ska välja för profil, men oavsett vilken vi väljer i morgon har vi en hel del att lösa för att vi ska kunna lyfta varandra. Det här var helt enkelt en riktigt dålig match från vår sida, medan de gjorde en godkänd, förklarar Joakim West i Clan.

Det blev betydligt jämnare i den andra semifinalens första match. Team Pergamon, med en sent ansluten Jesper Svensson från sitt senaste PBA-äventyr, valde också den längre oljeprofilen och tog kommandot i den första serien. Pergamon storspelade och dammade in hela 1908 mot Clans 1758 totalt vilket gav 4-1 i serien.

I den andra serien dök dock Pergamon rejält poängmässigt medan Clan höll spelet uppe vilket gav omvända siffror i serie två.  Clan tog hem den med 4-1 vilket gjorde matchen helt jämn efter två serier.  I den tredje serien vann lagen två banpoäng var men det var nässjölaget som tog hem totalen med knappa sju käglors marginal och hade nu vänt underläget till en knapp ledning med 8-7 inför avslutningen.

I den sista serien tog lagen ganska tidigt hand om två banpoäng var det blev en kamp in det sista om bonuspoängen för totalen.  Den här gången var det Pergamon som lyckades ta hem den, med knappa13 käglor, och därmed även vinna serien med 3-2 och rädda oavgjort, 10-10.

– Det var en kämpamatch mellan hopp och förtvivlan. Vi gjorde en fantastisk inledning, sedan en lika fantastiskt dålig andra serie. Sedan var det jämnare, men totalt sett var det lite för låg nivå från vår sida, men om vi summerar matchen var det ganska rättvist med 10-10, säger Niklas Dahlberg, coach i Pergamon.

– Vi är nöjda med det vi gjorde, särskilt med tanke på den start Pergamon fick. Skönt att vi kunde hämta in det och att vi kunde vara det lite bättre laget de sista serierna, säger Peter Hellström i Clan som är det lag som väljer oljeprofil i morgondagens första match.

Det oavgjorda resultatet innebär att det blir minst två matcher till i semifinalen mellan Pergamon och Clan, medan Kaskad kan avgöra redan i den första matchen med seger när semifinalspelet fortsätter i morgon lördag.

Länk resultat herrar

Mer info om slutspelet

Länk livescore

Länk livestream

 

Text: Jonas Brändström

12 maj 2023 20:38