Årsmöte och SDF-konferens genomfördes i helgen

I helgen genomfördes förbundsmötet på Quality Hotel Winn i Haninge. Jan Wiede blev omvald på två år som ordförande för Svenska Bowlingförbundet.
– Det känns jättebra att få fortsatt förtroende, säger Jan Wiede.

Drygt 50 deltagare var med vid helgens förbundsmöte. Årsmötet hölls under söndagsförmiddagen och leddes av mötesordförande Christer Jonsson. Valberedningens förslag gick igenom och styrelsen är densamma som tidigare förutom att Mia Eklöf lämnar som suppleant och Fatima Carlsson ersätter. Jan Wiede valdes om som ordförande på två år.
– Jag ser fram emot kommande arbete med styrelsen. Det ska också bli väldigt roligt med lag-VM som avgörs i Australien i november, säger Jan Wiede. 

Svenska Bowlingförbundets ordförande Jan Wiede

Det hade kommit in 15 motioner till årsmötet. De flesta berörde seriespelet och tas vidare i serieutredningen. En motion från Västmanlands Bowlingförbund handlade om att de yrkar på att urvalsprocessen för klassindelning inom paraverksamheten ska baseras på snitt istället för spelstyrka. Samt att Svenska Bowlingförbundet ska se över klassindelningen för att skapa förutsättningar för en jämnare fördelning av antalet startande i respektive klass. Det blev en längre diskussion kring motionen som ledde till att det beslutades att klassindelningen ska återgå till som det var före ändringen 2021 och baseras på snitt istället för spelstyrka.

– Förbundsmötet flöt på bra under ledning av vår utmärkte mötesordförande Christer Jonsson. Det blev en del bra diskussioner kring de inlämnade motionerna, framförallt kring frågan om parabowling, säger Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet.

Flera utmärkelser delades ut i samband med årsmötet. Sigrid Månström från BK Elan, Hudiksvall och Mats Lunderquist Kulladal BS fick ta emot Svenska Bowlingförbundets hedersmedalj. Sigrid Månström har bland annat varit kassör i 13 år i BK Elan och ledamot i 33 år. Hon har suttit som ledamot i Hälsinglands bowlingförbund i 22 år.
– Det känns väldigt ärofyllt. Jag vill fortsätta hjälpa till i klubben och hoppas kunna hålla på tills jag är 80 år, säger Sigrid Månström.

Sigrid Månström

Mats Lunderquist är styrelseledamot i Svenska Bowlingförbundet Han har varit kassör i Kulladal BS i 17 år och tidigare ordförande i nio år samt var ordförande i Skånes bowlingförbund mellan 2017-2020.
– Jättetrevligt att bli uppmärksammad för att man har varit engagerad som ledare i ett antal år och jag har försökt göra mitt bästa för bowlingen, säger Mats Lunderquist och fortsätter:
– Bowling är en fantastisk idrott som ännu fler borde upptäcka. Jag tror inte det är så många andra idrotter där man kan säga att man går in på sitt 46:e år som aktiv i sin förening.

Mats Lunderquist

Bowlingfondens stipendie på 5000 kr gick till Nora Johansson, Spader Dam, och Robin Ilhammar, Team Clan, som skördat fina internationella mästerskapsframgångar under året. Ledarstipendiet gick till Pia Elfström från Staffanstorp BK och Carl Wikhede, Piteå BK, fick ta emot RF-tecknet från 2021.

På lördagen genomfördes SDF-konferensen med arbetspass och informationspass. Arbetspasset på förmiddagen handlade om vem som gör vad inom organisationen.
– Det var bra diskussioner med en hög energinivå och de leddes på ett väldigt fint sätt av Simon Ruth från Riksidrottsförbundet, säger Jan Wiede.

Peter Hodor håller med och tar med sig flera saker i kommande arbete.
– Vi kommer att titta närmare på en tydlig struktur för den interna kommunikationen. Det görs ett stort arbete ute i våra distrikt men det finns också behov att tydliggöra var ansvaret för olika delar ska ligga inom organisationen. Kan vi tydliggöra det så kommer vi minska missförstånd och att vi arbetar med samma saker. Utöver det så är det tydligt att förutsättningarna ser väldigt olika ut i distrikten och vi behöver hitta en modell där samtliga distrikt kan vara delaktiga på sin nivå.

Peter Hodor tyckte det var roligt och givande att träffa så många representanter från bowling-Sverige i helgen.
– Det är alltid trevligt att ses på dessa konferenser och jag tror att det utbyts viktiga erfarenheter även mellan passen och under kvällen. Det är väldigt värdefullt att vi kan ses fysiskt numera.

Lördagens konferens avrundades med en överraskning där distrikten tackade av Marianne Norberg på förbundets kansli. Marianne Norberg har jobbat i 34 år på Svenska Bowlingförbundets kansli och går i pension före jul.
– Det var en väldigt fin överraskning. En del som tackade av mig har jag arbetat med i väldigt många år och det kändes speciellt, säger Marianne Norberg.

Distrikten tackade av Marianne Norberg under lördagen. 

Linus Wirén   03 oktober 2022 16:36