Alex Joki vinner AIK International Tournament - första Europatourtiteln

Alex Joki vinner AIK International Tournament. I finalen besegrar han Luukas Väänänen, Finland, med 277-242 och Joki tar sin första titel på Europatouren.
– Det känns helt otroligt. Den här segern betyder jättemycket, säger Alex Joki.

Alex Joki, Stureby BK, avancerade steg för steg under finaldagen av AIK International Tournament i Bowl-o-rama i Stockholm. I finalsteg 1 under morgonen var 48 bowlare med och Joki placerade sig som sexa där med 1373 poäng över sex serier. Från steg 1 till steg 3 tog man med sig poängen. Det skulle visa sig bli två kommande stegfinalsmotståndare till Joki som lade beslag på förstaplatsen i de inledande stegen. I finalsteg 1 var Daphne Tan, Singapore, etta på 1503 poäng och tvåa var Luukas Väänänen, Finland, på 1451 poäng.

I steg två var det ombytta roller där Luukas Väänänen dominerade och radade upp strikar. Han slog 1571 poäng över sex serier vilket var det högsta resultatet i tävlingen. Väänänen tog hem finalsteg 2 med 3022 poäng över 12 serier. Daphne Tan var tvåa på 2867 poäng. Joki smög med där bakom och blev fyra i steg 2 på 2794 poäng, en placering bakom Albin Gullstrand.
–Jag kände mig inte helt i form och det var småklurigt på vägen. I steg 2 var det lite som en karusell där det började riktigt bra, sedan fick jag det väldigt jobbigt men därefter lyckades jag hålla ihop det och det var skönt att få lite bonus till steg 3, säger Alex Joki.

Kvalsegraren Robin Ilhammar blev utslagen i finalsteg 2. Han var endast tre poäng från den 12:e och sista platsen till det tredje steget. Fyra damlandslagsspelare från Singapore avancerade till steg 3. Det gjorde även årets bowlare 2023, James Blomgren. Team Alingsås-spelaren hade sällskap av flera svenska junior- och U21-spelare samt Lukas Väänänen som är dubbel JEM-mästare för Finland i 4-manna. Mot Luukas Väänänen fanns det inte mycket åt att göra och han avancerade som etta till stegfinalen efter att ha tagit hem steg 3 på totalt 3893 poäng inräknat alla 16 serier över tre steg. Daphne Tan hade 66 poäng mer än trean Albin Gullstrand inför steg 3 och 73 poäng mer än Alex Joki men han fick det tuffare över de fyra serierna i steg 3. Det blev en rafflande kamp om stegfinalplatserna. Både Albin Gullstrand och Teodor Samuelsson var länge med i fighten men de nådde inte hela vägen till topp 3. Alex Joki gick dock som tåget och spurtade starkt i den fjärde serien där han slog 280 poäng. Joki fick totalt ihop 3746 poäng och passerade Daphne Tan. Tan lyckades dock hålla ihop det i de avslutande rutorna och gick vidare som trea till stegfinalen.
– Det var väldigt tight i steg 3. Jag kom in i zonen och det kändes som att det bara var jag där. Det är det man behöver sträva mot för att det ska bli bra, det behöver i alla fall jag och spelet fungerade väldigt fint, säger Alex Joki.

Det var första gången Joki var i en stegfinal i en Europatourtävling och när det väl gällde som mest presterade han som bäst. I semifinalen besegrade han Daphne Tan med 279-209. Sturebyspelaren fortsatte att storspela i finalen och besegrade Luukas Väänänen med 277-242.
– Han fick ett hål och jag tog tillvara på det och fortsatte att slå strikar. Det känns helt otroligt. Målet inför tävlingen var att bli topp 10. Det här var betydligt bättre och jag är jättenöjd. Jag höll ihop det bra i stegfinalen och försökte spela enkelt. Det är väldigt skönt att vinna här hemma i Stockholm framför familj och vänner.
Hur rankar du den här segern?
– Det är på andra plats efter guldet i junior-EM i 4-manna 2021. AIK Tournament är en väldigt stor tävling så det är ärofyllt att vinna här. Det känns lite coolt att man kommer få se sitt namn uppsatt bland segrarna i korridoren när man är här och tränar framöver.

Albin Gullstrand slutade fyra med 3716 poäng. Teodor Samuelsson blev femma på 3701 poäng och Carl Eklund sexa på 3625 poäng.

AIK International Tournament kom upp i 879 starter jämfört med 790 förra året.
– Vi fick en god känsla från start och det var förvånansvärt många som spelade Early Bird-starterna. Ett tag trodde jag dock att vi skulle komma upp i över 900 starter men vintervädret spelade oss ett spratt och väglaget gjorde att några spelare avbokade sig. Men jag är otroligt nöjd med tävlingen och stolt över personalen i hallen och tävlingsstaben. Det har flutit på fint och varit en väldigt härlig stämning under tävlingen, säger Ian Robinson, Tournament Director.


AIK International Tournament, topp 3
1. Alex Joki, Stureby BK
2. Luukas Väänänen, Finland
3. Daphne Tan, Singapore

B-final, 6 serier
1. Kevin Melin, AIK BK, 1449
2. Nora Johansson, Spader Dam, 1435
3. Cajsa Wegner, Spader Dam, 1365

Resultat

Linus Wirén   07 januari 2024 18:38