19 spelare uttagna till TSYA 2024

Nu är det klart vilka spelare som är uttagna till Team Sweden Youth Academy 2024. Under året väntar fyra träningsläger med olika fokusområden.

Svenska Bowlingförbundet fick totalt in 41 nomineringar till Team Sweden Youth Academy 2024 och 19 spelare har blivit uttagna. Följande spelare är med i TSYA 2024:

Tjejer
Anelia Andersson, BK Cahoot
Elin Bergqvist, Spader Dam
Saga Johansson, BS Hässle
Felicia Jonsson, Team Baltzar BC
Stefanie Layrisse, Sundbybergs IK
Doris Lundsten, BS Hässle
Elissa Mehmet, BK Mix Eslöv
Lova Nilsson, BS Hässle

Killar
William Dahlsten, Sundbybergs IK
Elias Ersson, BK Karma
Noel Haglund Torgersen, BK Skrufscha
Ossian Kinnari, BK Bågen
Wilmer Kvarnström, AIK BK
Erik Larsson, Team Mariestad BK
Felix Lugn, Götene BK
Felix Möller, Stureby BK
Elias Rickardsson, Team Pergamon BC
Philip Strandgren, BK Prana
Kevin Vöcks Andersson, BK Full House

Spelarna som är med i TSYA är födda 1 september 2006 eller senare.
– I uttagningen har vi kollat mycket på antal tävlingsserier som spelarna har genomfört och vilka tävlingar de har spelat. SM och Swedish Youth Tour har vägt tungt. Flera av spelarna som är uttagna har presterat bra i Swedish Youth Tour. På tjejsidan finns det mer erfarenhet där vi har Elissa Mehmet och Elin Bergqvist som gjorde riktigt fina insatser vid junior-EM senast. De två tillsammans med Lova Nilsson är också uttagna till kommande junior-EM i Helsingfors, säger Johan Ekström, ansvarig för Team Sweden Youth Academy.

Spelarna i TSYA ses som en bruttotrupp till junior-EM 2025.
– En stor del i TSYA är att förbereda spelarna för internationella mästerskap. Spelarna ska vara inställda på att de är aktuella för juniorlandslaget inom två år, säger Johan Ekström och fortsätter:
– Ungdomarna utvecklas i snabb takt i sin bowling och vi kan ta in fler spelare i TSYA under säsongen om vi anser att det behövs.

Fyra träningsläger står på programmet under året med olika teman.
– Det kommer att vara fokus på teknik, taktik, idrottspsykologi och mästerskapsförberedelser. Det vi gör på lägren är kopplat till elitutvecklingsplanen.

Till detta år tar Johan Ekström ett kliv åt sidan och han kommer inte vara med vid något av träningslägren. Men han är fortsatt administrativt ansvarig för TSYA. Amanda Andersson, Mattias Melin och Pontus Svensson är ledare för TSYA 2024. Trion var även med som ledare förra året. Vid vissa lägerhelger kommer de ha hjälp av extra resurstränare. TSYA samlas för årets första läger den 19-21 april. Lägerorterna är ännu inte fastställda.

Linus Wirén   31 januari 2024 12:38