BK Ax ångar på i Mellanallsvenskan och 300 av Joakim Nilsson i Örnen

BK Ax fortsätter att vinna i årets serie och Joakim Nilsson i Örnen smällde in 300.

Matteus-Pojkarna hade inför dagens omgång inte tappat några poäng alls när de begav sig till Västgötaslätten för bortamatcher mot Kåess i Skara och Team Mariestad i Mariestad. Det blev dock ändring på poängtappspunkten direkt, då Kåess var laget som var mest på tårna i början på matchen i Skara. Hemmalaget inledde med 4-1 i första serien och följde sedan upp med 3-2 i andra serien. Där och då såg det nog ut som att Matteus-Pojkarna skulle åka på sin första förlust för året, men då i tredje serien vaknade de till ordentligt, vann med 4-1 och var därmed nästan ikapp Skaralaget. Sista serien blev sedan en riktigt rysare, då banparspoängen delades lika mellan lagen men den avgörande totalslagningen blve otroligt jämn där bortalaget till sista kunde dra det längre strået då de vann slagningen med 1664-1661 och lyckades knipa de 3 poäng som krävdes för oavjort 10-10. Därmed lyckades Matteus-Pojkarna fortsätta vara obesegrade.
Victor Forss och Mattias Wetterberg i bortalaget fick båda ihop 888 och var bäst i matchen. I Kåess var Mattias Tiveljung återigen bäst med sina 870.

Matteus-Pojkarna åkte sedan vidare till Mariestad för sen eftermiddagsmatch och där var bortalaget definitivt mer på tårna från start. M-P lyckades plocka 4-1 och 4-1 i de båda första serierna och gick mot klar seger. Då hände något i tredje serien och M-P slog helt plötsligt 200 pinnar lägre än de två föregående serierna och det tog Mariestad tillvara på. 5-0 till hemmalaget och det var nerv även i den här matchen inför sista serien. Matteus-Pojkarna svarade på sin något sämre serie med att då slå sin högsta serie på hela dagen, klämde in över 1900 och vann med 4-1 och hela matchen med 12-8. 
Victor Forss återigen bäst med fina 958. Erik Ahlstrand i Mariestad var dock inte mycket sämre med sina 952.

För BK Ax del så var det match hemma i Sollentuna som gällde och det var Sunbyberg som kom på besök den här dagen. Och det var gästerna som inledde starkast och plockade hela 4-1 i första serien. Men Ax kom tillbaka, fick 3-2 i andra serien och till sist blev det en ganska bekväm resa för hemmalaget då de plockade 4-1 och 4-1 i de två sista serierna och vann matchen med 12-8. Ax har 6 raka segrar i årets serie och leder serien 1 poäng före Matteus-Pojkarna.
Felix Möller i Ax hade en bra dag på jobbet och fick ihop hela 963. Felix Cederlund bäst i Sundbyberg med 901

Ett annat lag som inlett serien på ett mycket bra sätt är BK Bågen som idag tog emot Vimmerby hemma i Hagfors. Hemmalaget inledde lite långsamt och Vimmerby kunde ta ledningen med 3-2. Efter det tryckte Bågen dock gasen i botten och då hängde inte Vimmerby med riktigt. 5-0 i andra serien följdes upp av 4-1 i tredje serien och därmed var matchen avgjord. Bågen avslutade sedan med ytterligare en 5-0 seger till slutresultat 16-4. 5 segrar och 1 förlust så här långt för Bågen.
Geir Ståle Kristiansen i Bågen blev matchbäst med fina 952. I bortalaget var det Frida Sethsson som hittade in bäst och fick ihop 911.

Vimmerby å andra sidan har haft en tuff start på årets säsong och återfinns i botten på tabellen med 0 poäng. Detta efter att även ha förlorat mot Nobel tidigare under dagen. Nobel inledde den matchen med 5-0 respektive 4-1. Vimmerby gav sig själva chansen till poäng när de vann tredje serien med 4-1, men till sista var Nobel för starka och matchen slutade 13-7 till hemmalaget.
Matchbäst blev Nobels Lucas Nilsson med 894. Daniel Stefansson bäst i Vimmerby med 874

Nästan alla bortalag lyckades att ta med sig någon poäng hem under lördagen. Ett av dem var AIK, som hade match borta mot Västerås, för att sedan bege sig till Gotland för match imorgon söndag. I Västerås blev det en svängig och spännande match. Hemmalaget inledde starkast och ledde med 7-3 efter att halva matchen var spelad. AIK kom dock igen, och kopierade Västerås siffror och lyckades därmed kvittera matchen och ta med sig 1 poäng hem efter 10-10.
Andreas Gustavsson i AIK blev bäst i matchen med sina 898. I Västerås var det två damer som delade på lagbästa platsen, Susanna Kiiskinen och Linnea Rundgren fick båda ihop 875

Även Team Gamleby lyckades ta med sig poäng hem på lördagen efter att kanske något oväntat lyckats besegra normalt hemmastarka BK Tegnér i Säffle. Det var dock Tegnér som tog kommandot tidigt med 3-2 i första serien och när hemmalaget sedan tog 5-0 i andra serie var det nog inte många som trodde på poäng för bortalaget. Men matchen bytte karaktär totalt i tredje serien. Gamleby började spela lite bättre samtidigt som Tegnér tappade sitt spel helt och hållet. Bortalaget tog en stabil 5-0 seger och matchen var helt jämn igen. Gamleby fortsatte sedan och tog vara på sitt momentum och kunde avgöra matchen med 4-1 och slutsiffran landade på 11-9 till bortalaget.
Jacob Carlsson i Gamleby blev matchbäst med 893. Daniel Nordström Green bäst i Tegnér med 835

Dagen inleddes dock inte alls lika roligt för Gamleby, då de först var på besök i Karlstad för match mot Taifun. Taifun var numret för stora för Gamleby matchen igenom och efter att bara ha släppt ifrån sig 3 poäng på hela matchen så kunde Taifun vinna med hela 17-3 och nästan 600 poäng högre slagning än Gamleby. 
Det var dock återigen Jacob Carlsson i Gamleby som var bäst i matchen med mycket fina 983. Brian Folkesson var bäst i Taifun med 933.

Förutom Vimmerby så var det bara Örnen som inte fick med sig poäng som bortalag under lördagen. Örnen spelade dock bara en match, mot Baltzar i Motala. Även det här var en match där hemmalaget var lite för starka för att ge bortalaget någon ordentlig chans. Motalalaget inledde med 4-1 i första serien. I andra serien var det bra nära att Örnen kunde knappa in lite grann, men Baltzar lyckades vinna totalen med ynka 4 pinnar, trots att Joakim Nilsson i Örnen smällde in en perfekt serie, 300! Baltzar hade därmed en ledning med 7-3 som aldrig blev hotad, då såväl tredje som fjärde serien slutade 4-1 till hemmalaget och 15-5 totalt. 
Jonas Allard i Baltzar blev inte bara bäst i matchen utan slog även hela mellanallsvenskans högsta slagning med finfina 988. Joakim Nilsson fick ihop 974 och blev bäst i Örnen. 

Linus Wirén   22 oktober 2022 22:41