Nytt gymnasieprogram inom parabowling i Ed - ansökan öppen till NIU
Till höstterminen 2025 startas ett gymnasieprogram inom parabowling hos Utsikten gymnasieskola i Ed. Ansökan till NIU är öppen för dig som går i årskurs nio och vill kombinera en bowlingsatsning med gymnasiestudier.
Gymnasieprogrammet är en nationellt godkänd idrottsutbildning för bowlare med intellektuell funktionsnedsättning. När man söker till NIU ska man välja ett av de sex gymnasieprogram som tillhör den anpassade gymnasieskolan. Ansökan öppnades i tisdags och ansökningsperioden sträcker sig till den 1 februari 2025. Parabowlare från hela Sverige och som nu går i årskurs nio kan söka till programmet. Det finns möjlighet att bo på skolans internatboende Toppen.
Som elev på NIU går man i en klass tillsammans med andra elever som studerar på samma program som dig. Man läser samma ämnen som klasskamraterna och utöver det har man tre träningspass i veckan på skoltid. De flesta passen bedrivs i Eds bowlinghall men det kommer även att varvas med fysträning. Tränings- och tävlingslära ingår också i utbildningen. Vid sidan av träningen på skoltid så finns det möjlighet att vara med på KS Edsbowlarna träningar.
Mattias Melin från Edsbowlarna, och som även är förbundskapten för U21-landslaget, kommer att vara tränare och samordnare för NIU-programmet. Idrottslärare Henrik Gustafsson håller i fysträningen.
– Det ska bli väldigt roligt och spännande. Programmet är en fin möjlighet för alla som vill satsa extra på sin parabowling och jag hoppas att vi kommer att få många ansökningar, säger Mattias Melin.
Bowlingprogrammet är skolans första NIU-program och det blir även det enda NIU-programmet inom parabowling i landet.
– Det här känns klockrent för oss i Ed. Vi är stora inom anpassad skola och har ett fint samarbete med Eds Bowlinghall. Man ska ha möjlighet att nå riktigt långt i sin bowling efter att ha gått på vårt NIU, säger Annelie Särud, biträdande rektor på Utsikten gymnasieskola.
Svenska Bowlingförbundet står bakom verksamheten och att det är en god nivå på bowlingutbildningen.
– Det här är ett steg i att kunna höja nivån på parabowlingen och att locka fler ungdomar till sporten. Det gör att det finns liknande förutsättningar för våra parabowlare att utvecklas i sporten likt spelarna inom normbowlingen, säger Johanna Svenungsson, verksamhetsutvecklare inom parabowling hos Svenska Bowlingförbundet.