Hoppa till sidans innehåll

Beslut om lättnad för avanmälda lag

15 OKT 2020 16:18
Lag, som avanmält sig från den Nationella serien på grund av covid-19, ska inte bli tvingade att starta om från den lägsta serien, utan flyttas ner endast en division. Det beslutet tog förbundsstyrelsen i slutet av förra veckan.
  • Uppdaterad: 15 OKT 2020 16:18

 Svenska Bowlingförbundet har förståelse för att lag avanmält sig på grund av den Coronasituation som råder. Vi har ett regelverk att förhålla oss till, men samtidigt vill vi vara flexibla eftersom de lag som avanmält sig har agerat helt korrekt under rådande omständigheter, förklarar generalsekreterare Peter Hodor.

Den 12 augusti tog Svenska bowlingförbundets styrelse ett beslut att genomföra den Nationella serien. För att underlätta för föreningar att delta trots den pågående pandemin infördes tillfälliga lättnader från reglerna i Blå boken.

Lättnaderna gällde bland annat en avgiftsfri avanmälan till och med den 5 september, lättnader i reglerna gällande dubblering i matcher, att tre spelare får dubblera mot tidigare en, samt ett borttagande av begränsningen för antalet föreningsavtalsspelare.

När den Nationella serien drog igång hade 36 lag avanmält sig från sin plats vilket enligt Blå bokens § D 107 stycke 8 innebar att dessa lag måste starta längst ner i seriesystemet om de väljer att anmäla ett lag till nästa säsong. Röster hördes att det var orättvist med tanke på pandemin och att föreningarna drabbades för hårt trots att de agerat korrekt på något de inte kan påverka.

I fredags tog därför Förbundsstyrelsen ett beslut om att införa en ny tillfällig lättnad från Blå boken – att avanmälda lag på grund av pandemin inte ska behöva starta om från den lägsta divisionen utan att laget flyttas ner en division när de beviljas inträde i den Nationella serien igen.

 Vi vill att så många lag som möjligt ska fortsätta spela i det nationella seriespelet framöver och att lag som kommer tillbaka till nästa säsong inte straffas för hårt för att de tar sitt ansvar eller känner sig otrygga, säger Peter Hodor.

Den nya tillfälliga dispensen gäller endast vid en återanmälan till nästa säsong 2021/2022 och för de lag som avanmälde sig före den Nationella serien startade denna säsong. Efter det gäller Blå boken som förut för lag som avanmäler sig med en straffavgift på 10 000 kr samt nedflyttning till den lägsta serienivån.

Skribent: Jonas Brändström
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info