Hoppa till sidans innehåll

UPP vill bidra till utveckling

21 MAJ 2010 13:37
UPP - Unga På Plats är Svenska bowlingförbundets kommitté som jobbar med svensk bowling för ungdomar, utifrån ungdomars perspektiv. UPP består också av unga bowlare som vill vara med och påverka och förändra.
  • Skapad: 21 MAJ 2010 13:37

UPP arbetar med allt från utbildning, ökat informationsflöde till att påverka i förbundets olika kommittéer. Ordförande Claes Pettersson har varit med sedan UPP startades 2006 och en riktig eldsjäl inom Svensk bowling, trots sin ringa ålder.


UPP:s ledamöter vid UPP-Riksdagen 2010. Fr.v. Claes Pettersson, Johanna Rannebjer, Pontus Büttner och Pontus Sjöberg. Saknas på bilden gör Lukas Engdahl och Sanna Bleckert.      Foto: Jonas Brändström
Rutinerad ordförande
Claes, som är från Grängesberg, spelar för Ludvika BK och är mycket engagerad i klubbens verksamhet och även adjungerande i förbundsstyrelsen.
- Vi unga är bowlingen framtid och vi det är viktigt att vi får lämna vår syn på all verksamhet. De övriga lyssnar på oss och vi är lyckligt lottade att sitta på de positioner vi sitter, förklarar Claes.

Där för att bidra
Han är noga med att poängtera att det är viktigt att man inte sitter på en post bara för att man är ung, utan att förbundet anser att UPP och deras ledamöter kan bidra med något.
Claes närmar sig nu en ålder som innebär att han måste lämna över ordförandeklubban i UPP, men ser gärna en fortsatt framtid med förtroendeuppdrag inom förbundet .
- I UPP har jag fått kontakter och lärt mig oerhört mycket. Jag har också kommit till insikt med vad jag vill jobba med mest och det är med utbildning och utveckling, förklarar Claes, som ser det avgörande att öka möjligheten för unga att spela bowling och utvecklas. 

Ny ordförande på gång
Lukas Engdahl är UPP:s tilltänkta påläggskalv på ordförandeposten i UPP, men har det senaste året befunnit sig på andra sidan Atlanten, även då Swebowl träffade gruppen.
- Målet är att alla i UPP ska vara unga, och ingen över 25 år, så tanken är att Lukas tar över min post nästa årskifte, förklarar Claes Pettersson. 
 
"Spännande att påverka"
En tredje del i UPP är Pontus Sjögren, 21 år, från Hovmantorp i Småland. Han spelar i Glasrikets KK, division 2, och har spelat bowling i 5-6 år. Även Pontus är engagerad i sin klubb, och är vice ordförande i Glasriket KK.
Pontus kom till UPP mycket tack vare Lukas Engdahl. De träffades under årsmötet i Örebro 2008 och samtal inleddes.
- Jag tyckte det lät spännande då jag gillar att påverka och förändra, förklarar Pontus Sjögren.

Se och lära första året
Det är mycket Glasriket och Pontus i UPP. En fjärde ledamot är Pontus Büttner, 18 år, som också spelar i Glasrikets KK.
- Det här är mitt första år och jag har varit med för att se och lära och jag har lärt mig jättemycket, förklarar Pontus Byttner, som också gått med för att han tycker det är roligt att påverka och förändra.

"Unga kan kontakta UPP med idéer"
Sanna Bleckert, Västerås, och Johanna Rannebjer, 20 år, från Karlskrona, är de kvinnliga representanterna i UPP. Johanna spelar för BK Trossö, div 1, och har spelat bowling i 8-9 år.
- Jag har också lärt mig oerhört mycket under den korta tid jag varit med i UPP, och rekommenderar unga som vill vara med och påverka att höra av sig till oss med tankar och idéer, säger Johanna Rannebjer.  

Lärorik UPP-Riksdag öppen för alla unga 
En stor händelse för UPP är den årligt återkommande UPP-Riksdagen som 2010 hölls i Södertälje. Totalt deltog där 16 unga bowlare från ett tiotal distrikt. Temat var ”Bowlingkroppen” och förutom detta fick alla närvarande lära sig om regler, föreningskunskap, inspiration och hur beslutskedjan inom Svensk bowling fungerar.
- Det var varit mycket positiva tongångar efteråt, från både dem som var med, och de distrikt de representerade. Det finns ett stort behov av mer förenings- och regelkunskap och det är viktigt att vi tidigt lär oss vår regelbok, den blå boken, förklarar Claes Pettersson. 

Skribent: Jonas Brändström

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info