Hoppa till sidans innehåll

UPP-riksdagen gav mersmak

09 MAR 2009 16:38
Årets UPP-riksdag har genomförts på Bosön. Det var 23 ungdomar från 16 distrikt som strålade samman under två dagar kring den samlande rubriken "Påverka inom svensk bowling".
  • Skapad: 09 MAR 2009 16:38

- På det hela taget är jag väldigt nöjd med helgen. Det var en positiv stämning och stort engagemang, och det var kul att se hur duktiga de var på att knyta kontakter med varandra, säger Claes Pettersson från Grängesberg, som är ordförande i UPP (Unga På Plats).

  UPP-riksdag 2009
Svensk bowling diskuterades flitigt på UPP-riksdagen.
Av dem som deltog i årets riksdag är det 13 som sitter med i olika distriktsförbunds styrelser och alltså redan fått viss erfarenhet av hur svensk bowling fungerar på ledarplanet.
Det var många ämnen som ventilerades. Bland annat informerades om den svenska idrottens organisation, vilken roll UPP har i svensk bowling och förbundets verksamhetsinriktning.
När ungdomarna själva tog upp olika ämnen till diskussion handlade det i hög grad om ungdomstävlingar, tränarskapet, rekrytering, information och dambowlingens framtid.
- Den allmänna uppfattningen var att det varit en givande helg. Många uttryckte att de har lärt sig mycket och önskade fler liknande träffar, säger Claes Pettersson.


Från förbundsstyrelsen
sida var Göran Skott närvarande som ett "bollplank". Dessutom hade man en gästföreläsning av förre förbundskaptenen Magnus Johnson, som under en och en halv timme delgav sina erfarenheter från sina olika roller inom bowlingen.
För tillfället sitter Magnus som ordförande i WTBA:s (det internationella förbundets) coachkommitté och han berättade om den internationella bowlingens politik.
- Hur kan vi som individer påverka inom bowlingen? I Sverige går vi via individ till klubb, distrikt och förbundsmöte. Det är samma sak internationellt, men jag vågar nog säga att om jag har en bra idé så finns det en god chans att den når ända fram, sade Magnus.

 Magnus Johnson & Claes Pettersson  
Magnus Johnson tackades av
UPP-ordföranden Claes Pettersson.
Han talade också om sina erfarenheter som ungdomstränare och funderingar kring framtiden.
- Jag skulle framförallt vilja hjälpa till att göra bowlingen lite billigare att utöva, sade Magnus.
Han konstaterade att i relation till hur mycket man kan tjäna är bowling alldeles för dyrt.
- Det blir oerhört dyrt med full satsning. Hur kan man ändra på det? Det är inte så enkelt, hela konceptet för bowling måste ändras, även internationellt.
- Det håller inte att man ska behöva 7-8 nya klot varje år eller att man måste vräka på en massa olja inför varje start, sade Magnus och fortsatte:
- Jag vill inte gå tillbaka till 70- eller 80-talet, men vi måste hitta en lösning där man tar något eller några steg tillbaka. Vi måste ta parti för dem som vill jobba åt det hållet. Inte för dom som bara vill ha vassare och vassare klot.


En annan idé som
han tog upp handlade om de unga bowlarnas klotvikt.
- Det är väldigt vanligt att ungdomar spelar med för tungt klot vilket förstör tekniken. Det gör att de aldrig lär sig riktigt bra teknik, och det gäller mer tjejer än killar, sade Magnus.
Han menade att det skulle vara bättre om man i tävlingar indelades i klasser efter vilken klotvikt spelaren använder, inte som nu efter åldersklass.
- Om vi hade ett sådant system skulle ungdomarna stanna längre med ett och samma klot och inte känna sig pressade att för tidigt köpa tyngre klot, hävdade Magnus.

Skribent: Hans Karlsson

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info