Hoppa till sidans innehåll

Så fungerar Dynamiskt Hcp!

25 OKT 2009 10:54
Svenska Bowlingförbundet (SvBf) har valt att frångå det gamla sättet att beräkna hcp som var 70 % på snittet upp till 210 med max på 42 (Hcp = (210-snitt)*0,7). Anledningen är av 2 huvudsakliga skäl.
  • Uppdaterad: 12 NOV 2009 17:33

  1. Banbehandling i olika hallar ger så oerhört stor påverkan på snittet. Hallar kan med likvärdigt spel och likvärdiga lag skilja över 30p per serie vilket skulle motsvara 21p i Hcp på en spelare som mestadels spelar i en svår eller lätt hemmahall. Hcp baseras därför nu på hur man presterar jämfört med andra i samma Tävling/Match oberoende av resultatnivån (lätta eller svåra banor).

  2. Hcp skall vara mer prestationsbaserat. Dvs. ta hänsyn till de prestationer spelaren gör och inte väga in misslyckanden lika mycket. En spelare som presterar bra ofta kommer få lägre Hcp än en spelare som inte presterat något i Matcher eller tävlingar oavsett snitt. Det blir mer likt Hcp i t.ex. Golf.

  3. För att uppmuntra ungdomar att tävla har begränsningen på 42 tagits bort. Hcp är nu Dynamiskt så efterhand dessa ungdomar förbättras kommer även deras Hcp minska.

I det nya systemet är det en större prestation att snitta 180 och vara bäst i en seriematch jämfört med att snitta 200 och vara sämst i motsvarande match. I det gamla systemet var det tvärt om. I det nya systemet blir det därför också omöjligt att manipulera sitt ner snitt genom dåligt spel i betydelselösa matcher och tävlingar för att på så vis få bättre hcp.

Gällande Dyn Hcp baseras på allt match och tävlingsspel spelaren presterat från dagens datum och ett år bakåt i tiden (så kallat "rullande helår"). För en specifik tävling baseras därför Dyn Hcp på de resultat spelaren gjort från tävlingens startdatum och ett år bakåt från det datumet.

Hcp baseras nu på rankingpoäng och snitt i en kombination. Spelarens snitt kommer sätta ett max och ett minvärde på det Hcp spelaren kan ha enligt följande formler.

- Max Hcp = (210 - snitt)*0,8 + 2
- Min Hcp = (210 - snitt)*0,6 - 2

Dvs lika mycket över som under den gamla beräkningsgrunden.

Det Dyn Hcp spelaren får mellan dessa min och maxvärden beror på hur många rankingpoäng man tagit. Har man tagit få rankingpoäng kommer man ligga nära sitt Maxvärde och har man tagit många rankingpoäng kommer man hamna nära sitt Minvärde. Detta kan också kontrolleras i Hcp räknaren som hittas på denna länk i rankingsystemet: http://bits.swebowl.se/CalcAverage.aspx

Det finns också en kontroll så att en spelare inte kan höja sitt Dyn Hcp med mer än 3p under det innevarande halvåret jämfört med det Dyn Hcp man avslutade förra halvåret med.

Rankingpoäng får man efter prestation i olika Tävlingar och Matcher. Tävlingskommittén och Seriekommittén har rankat de olika tävlingarna och matcherna i olika kategorier och t.ex. så ger elitseriematcher mer poäng än division 3 och Super Six ger mer än hallmästerskap.

Just nu jobbar SvBf med att analysera denna tävlings och matchranking för att justera dessa tabeller på ett rättvist sätt. Vi kan konstatera att förra året så gav vissa "stängda" tävlingar och matcher kanske något för mycket poäng. I år har därför ungdomsseriespelet och reservlagsspel viktats ner något. Vi tittar även på stängda tävlingar som t.ex. +55 touren, Juniortävlingar och tävlingar för våra Handikappade bowlare där poängtabellerna kanske måste justeras mer efter deltagarnas spelstyrka för att ge ett mer rättvisande Dyn Hcp.

SvBf tror att detta Dyn Hcp system kommer vara mer rättvist och bättre för våra bowlare och vi är tacksamma för all den input engagerade bowlare kommer med som hjälper oss fintrimma systemet.

Har ni frågor synpunkter på detta så hör av er till SvBf kansli This is a mailto link  

 

Skribent: Tävlingskommittén

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info