Hoppa till sidans innehåll

Flytt av matcher

27 NOV 2017 09:35
Årligen flyttas upp emot 400 matcher i nationella serien och det finns några frågetecken kring detta. Här följer en del av dessa frågor.
  • Skapad: 27 NOV 2017 09:35

Är det svårt att flytta matcher?

Nej, är alla uppgifter klara så tar det några få minuter. Det kommer dock rätt många mail med ofullständiga uppgifter och då tar det lite längre tid för oss. Men om alla fyllde i den blankett som finns för detta, sparar det mycket jobb.

Var hittar man blanketten?

På swebowl.se, under föreningsinfo och Blanketter/Material.

Vad krävs det för att få flytta en match

Till att börja med så måste föreningar och lag vara överens om att man ska flytta matchen. Man behöver inte alltid ha ett nytt datum klart när man flyttar matchen, utan det viktiga är att vi i första hand får informationen om att matchen flyttas. Sedan kan man alltid återkomma med nytt matchdatum.

När vi har fått information om en flyttad match där nya speldatumet saknas, flyttar vi matchen i BITS till nästa omgång och placerar den på fredagar, utan klockslag. Saknas klockslaget i spelschemat för matchen, innebär det att matchen inte är fastställd, utan matchen kommer spelas vid ett senare tillfälle.

I övrigt så behöver man inte ha några skäl till att flytta matchen, vill ett lag flytta matchen och de andra accepterar det, är det bara att skicka in en anmälan.

Måste vi spela matchen i nära anslutning av fastställt datum?

Nej, det finns inte några sådana krav. I praktiken har lagen på sig fram till sista matchens start i seren på sig att spela en flyttad match. Problemet blir väl att ju närmare säsongsslutet man kommer, desto svårare blir det att hitta datum som funkar.

Tillhör en flyttad match den omgången den skulle ha spelats?

En flyttad match tillhör den omgång som den faktisk spelas, oavsett vilken omgång den kommer från. Detta är viktigt för lag som har farmarlag då det påverkar spelbarheten.

Måste vi flytta matchen?

Nej, som förening har man inte någon skyldighet att godta en flytt om en annan förening begär det. Man kan alltså neka andra föreningars önskemål om att flytta matcherna och utan att man behöver ange något specifikt skäl.

Det finns ett undantag till detta och det är när en förening har spelare uttagna för landslagsuppdrag. Kommer föreningen i god tid och begär flytt, kan man inte neka detta. SK kan också i vissa lägen tvångsflytta matcher men då informeras berörda om varför.

Måste vi anmäla att vi flyttar matcher?

Ja, flyttas en match och spelas, utan att administrerande organ informeras, kostar det 600 kr. Och flyttas en match till ett senare datum och utan att SK informeras, kan hemmalaget i matchen få en straffavgift på 600 kr för försent rapporterad match.

Hur vet vi att matchen har blivit flyttad?

För alla matchflyttar i de nationella serierna, skickar vi alltid ut en bekräftelse, där det framgår vilken match, omgång, datum och klockslag som gäller. Det är därför det är så viktigt att mailadressen stämmer i IdrottOnline, så att informationen kommer fram.

Vi har inte accepterat en flytt och fått ett besked om att matchen är flyttad, vad händer då?

När vi får en flyttanmälan, förutsätter vi att alla är överens. Men ungefär 1-2 gånger per år får vi veta att man inte var överens och då får det andra laget lämna en protest till SK. Vi flyttar då tillbaka matchen till ursprungsdatum och sedan får föreningarna fortsätta diskutera om att flytta matchen eller inte.

Får man flytta samma match flera gånger?

Ja, det finns inga begränsningar på antalet gånger en match får flyttas.

Om vi inte kan komma överens om ett nytt datum, vad händer då?

Då kontaktar man SK som gör en utredning och sedan bestämmer, beroende på omständigheterna, ett nytt datum.

Och en sista kommentar?

Mer information om att flytta matcher hittar du i Blå Boken, kapitel D, § 210. Eller så kontaktar du SK så reder vi ut vad som gäller i varje enskilt fall.

Skribent: Kansliet
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info