Hoppa till sidans innehåll

Skapar bowling på lika villkor

26 MAR 2010 09:51
Svenska bowlingförbundets handikappkommittés viktigaste uppgift är att skapa förutsättningar för landets handikappade att utföra sin idrott på samma villkor som alla andra. Och att öka antalet distrikt med organiserad handikappverksamhet.
Det är nu 21 år sedan Handikappförbundet överförde verksamheten för handikappbowling till Bowlingförbundet och arbetet går sakta men säkert framåt.
  • Skapad: 26 MAR 2010 09:51

Bowling ska vara en sport för alla oavsett ålder, kön eller eventuella handikapp. Länge tillhörde bowlingverksamheten för handikappade Handikappförbundet, men 1989 tog Svenska bowlingförbundet över ansvaret för verksamheten som idag sköts av en handikappkommitté med ordförande Ing-Marie Billgren i spetsen. Övriga i kommittén är Ann-Brith "Bam" Johansson, Cilla Olofsson, Sanna Bleckert och Göran Scott med mångårig rutin som tidigare styrelseledamot i förbundets styrelse, och tidigare kontaktperson i styrelsen för den tidigare handikappgruppen.

 HKP kommitte

Ann-Brith "Bam" Johansson, Ing-Marie Billgren och Cilla Olofsson under en träff i Södertälje. Saknas på bilden HCP-kommittén gör Göran Scott och Sanna Bleckert.

Foto: Jonas Brändström


Ordförande som gillar skoj
Ing-Marie Billgren från Karlskrona och som förknippas starkt till handikappföreningen BK Skoj tillhör en av svensk bowlings sanna eldsjälar. Hon varit engagerad inom bowlingsporten i cirka 40 år och varit ordförande i handikappkommittén i mer än 10 år.
- Syftet med att bowlingförbundet tog över handikappverksamheten var för att skapa bättre möjligheter att integrera handikappbowlingen i den ordinarie bowlingverksamheten för att skapa så lika villkor som möjligt. Om vi ser det realistiskt är det omöjligt att nå dit till 100 procent, men idag har vi kommit mycket nära i vissa distrikt, säger Ing-Marie Billgren. 

"Bam" med sedan 1981
Ing-Marie har själv en dotter med förståndshandikapp och det var också en av orsakerna till att hon inledde sitt engagemang i handikappfrågor.
Ann-Brith "Bam" Johansson från Mariestad har varit engagerad i handikappbowlingen ännu längre - redan från 1981 - och har varit med om utvecklingen.
- Ett stort steg framåt var för några år sedan då vår handikappgrupp, som var mer rådgivande till styrelsen, blev en riktig kommitté med större ansvar och möjligheten att jobba mer långsiktigt, förklarar Ann-Brith.
Göran Scott var länge styrelsens representant i handikappgruppen men är idag ledamot i kommittén och även ansvarig för High 5 som är en liga för handikappade. Denna liga genomförs i samarbete med Svenska bowlinghallars förbund.

Rookie med förhoppningar
Den senaste representanten i handikappgruppen är Cilla Olofsson, 25, som spelat bowling i 8-9 år. Cilla kommer från Ängelholm och spelar i BK Båstadskäglan i Båstad.
- Jag är helt rookie i detta sällskap och det är faktiskt första gången jag träffar alla de övriga i gruppen denna helg i Södertälje, men jag har stora förhoppningar på att kunna bidra till att föra utvecklingen framåt, förklarar Cilla Olofsson.
Den femte ledamoten i handikappkommittén är Sanna Bleckert från Västerås.

Fler funktionshinder representerade
Inom handikappbowlingen består utövarna till största delen av personer med något förståndsmässigt funktionshinder men förhoppningen är att fler med andra funktionshinder ska hitta till bowlingsporten.
Vad som är funktionshinder i bowling har diskuterats under många år, men idag är reglerna relativt klara och det finns en regelbok med tydliga direktiv.
- Mycket av arbetet inför tävlingar och mästerskap består i att granska medicinkort. Några enstaka hamnar alltid mitt emellan och måste därför diskuteras speciellt, förklarar Ann-Brith Johansson.

SM är den stora händelsen
Handikapp-SM är det stora årliga evenemanget och det slår också deltagarrekord för varje år som går. Vid senaste SM i Nyköping i maj 2009 deltog hela 383 spelare.
- Vi ser alltid en ökning i antalet licensierade spelare inför SM, och del flesta brukar även stanna kvar efter att SM är avslutat, fortsätter Ann-Brith.
Förutom Handikapp-SM arrangerar Svenska Bowlingförbundet även tävlingen Action Jubal och Funktionshindrades Bowling Liga (FBL) samt High 5 tillsammans med Svenska bowlinghallars förbund. I High 5 spelar lagen matcher i sin hemmahall och telefonerar in resultaten.

Fler distrikt med handikappverksamhet efterlyses
Smolket i bägaren är att det fortfarande är det bara cirka hälften av landets 23 lokala distrikt som har en organiserad handikappverksamhet. Av de 1 100 licensierade handikappbowlarna är drygt 700 baserade i Skåne, Stockholm eller Västmanland.
- De senaste åren har handikappkommittén arbetat hårt med att få igång verksamheter i fler distrikt, vilket är vårt främsta mål i nuläget, säger Ing-Marie.

Framåt i Norrbotten och Hälsningland
När projektet Svensk Bowling 100 år drogs igång skulle handikappbowlingen lyftas fram, och det skulle skapas aktiviteter i framförallt de distrikt som inte redan har en organiserad verksamhet.
- Responsen var tyvärr inte den vi hoppats på. Det var egentligen bara Norrbotten och Hälsingland som visade intresse och i dessa distrikt har det genomförts tävlingar och aktiviteter som vi hoppas ska skapa en långtgående organiserad verksamhet, fortsätter Ing-Marie som även besökt ett intresserat Halland för att berätta vad förbundet kan erbjuda.
I Hälsingland öppnades också nyligen bowlinggymnasiet för funktionshindrade i Bollnäs så visst går arbetet starkt framåt i bowlingförbundets handikappverksamhet även om alla gärna vill att det ska gå ännu fortare.
Skribent: Jonas Brändström

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info