Hoppa till sidans innehåll

High 5 och Funktionsnedsattas BowlingLiga slutspelade

25 MAJ 2015 14:41
Nu är säsongen avslutad vad det gäller dessa två tävlingar för personer med funktionsnedsättningar, tyvärr måste vi konstatera att antalet som spelar i High 5 blir mindre och mindre.
  • Skapad: 25 MAJ 2015 14:41

High 5
Denna säsongen har det bara spelats distriktsfinaler i 3 distrikt och bara spelats kval i 5. Detta är en tävling som spelas på hemmahallen och man kvalar under tiden november till och med februari, den enda kostnaden man har är en anmälningsavgift som är 30:- + ordinarie hallhyra. Tävlingen är öppen för alla med någon slags licens, allt från hallicens till rikslicens, men man måste ha godkänt medicinkort oavsett licensart.

 

I de distrikt som spelade distriktsfinal (Västergötland, Stockholm och Skåne) slogs det ett antal bra resultat i finalspelet. I Stockholm segrade Maria Carlehed som tillhört Råsunda BK denna säsongen med ett mycket bra resultat på 784 (inkl hcp). På herrsidan i Stockholm vann Mikael Thurfors på 737 (inkl hcp) och rännklassen vanns av Mikael Andersson Norsborg på 737 poäng (inkl hcp). Jag har också fått rapport om att i Stockholm tycker man att detta är en bra tävlingsform och att många klubbar/hallar deltar i High 5.

 

I Västergötland vann Eva Magnusson för JLIF, Mariestad med 693 poäng (inkl hcp) och på herrsidan Robin Ljungkvist Team Mariestad med 826 poäng (inkl hcp). Rännklassen vanns av Andreas Gustavsson JLIF med 643 poäng (inkl hcp). Vad jag förstått så är det svårt att få med många hallar i Västergötland precis som det är i så många andra distrikt. Tyvärr har det varit vikande trend även i Skåne denna säsongen, där spelades distriktsfinalen med deltagare endast från 4 hallar. Segrade gjorde Maria Billgren BK Skoj som slog 711 (inkl hcp), herrklassen Erik Åkerman HBK Palmstaden 730 poäng (inkl hcp) och rännklassen vanns av Jonas Larsson HBK Palmstaden 634 (inkl hcp). Därutöver vet jag att 1 hall i Småland och 1 hall i Östergötland har deltagit.

 

FBL-ligan
Nästa sak som jag också vill slå ett stort slag för är FBL-ligan (detsamma som funktionsligan för personer med funktionsnedsättning). Denna tävlingsform har också pågått ett antal år med olika antal lag, under säsongen har vi spelat 2 divisioner med 2-mannalag (12 lag i varje) och en serie med 4-mannalag(12 lag även i denna serie), observera att man kan delta med flera lag från samma förening. Tävlingen spelas på hemmabanor och är 3 serier i 4-mannalag och 2 serier i 2-mannalag. Efter genomfört spel så mailas resultaten in till Svenska Bowlingförbundets kansli som lägger till hcp för varje spelare enligt BITS samt skriver in resultaten i BITS. Detta innebär att detta är ett bra sätt att få registrerade serier för föreningens bowlare som inte har möjlighet att spela så många andra tävlingar. Redovisningen av resultaten måste ske på utsatt datum som man får när serien är lottad annars räknas det som en WO-match. Alltså upp till oss ledare att vara på bettet.

Den gångna säsongen gav följande seriesegrare:
Div 2 A (2-mannalag) - BK Wege från Ludvika
Div 2 B (2-mannalag) - BK Skoj från Tollarp
Div 4 (4-mannalag) - HIK Kick Off från Ängelholm.


Få fler att delta i verksamheten
Nu tycker jag att det är dags att ALLA hallar och ALLA distriktsförbund ser till att man  deltar i denna verksamheten för jag tror att om vi frågar bowlarna med funktionsnedsättning så skulle många vilja spela så nu är det upp till oss såsom distrikt, hall eller ledare att ställa upp på detta. Inbjudan skickas ut under september månad.

Skribent: Ing-Marie Billgren

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info