Hoppa till sidans innehåll

Full fart på SM för funktionshindrade

03 MAJ 2011 10:21
Handikapp-SM är en av årets höjdpunkter för bowlare med funktionshinder. Årets SM spelades i Kalmar under de två senaste helgerna och som vanligt stod glädjen i centrum.
  • Skapad: 03 MAJ 2011 10:21

- Det är alltid lika trevligt och underbart att träffa dessa människor, att se den enorma glädjen som finns bland dem som spelar. Det är de som gör att jag hållit på med detta så många år, säger Ing-Marie Billgren, ordförande i Svenska Bowlingförbundets Handikappkommitté och eldsjälen som hanterar det mesta kring mästerskapet.

Hela arrangemanget i Kalmar har flutit på jättebra, enligt Ing-Marie.

- Alla i Kalmar ställde upp på ett mycket bra sätt. Hallpersonalen har varit fantastiska och klubbarna ställde upp och fixade sina pass på ett utmärkt sätt.

 

Inget nytt deltagarrekord

Intresset för SM är fortfarande stort, även om inte fjolårets rekord med över 400 deltagare nåddes. Nu blev det cirka 315 deltagare till slut i de tio olika klasserna. Förutom några klubbar som bytt namn deltog i år även en helt ny förening, BK Play Palace, från Sunne.

Som många gånger tidigare var det Västergötland och Skåne som hade flest deltagare och föreningen som tog flest medaljer blev BK Tranan från Falköping.

- BK Tranan är en stor och aktiv förening med många duktiga ledare och spelar. De kommer alltid med många bowlare och ligger alltid högt upp i resultatlistorna, förklarar Ing-Marie.

 

Anna tog guld i sitt första SM

Det var något lägre resultat generellt i år än i Skövde, trots samma banprofil. De högsta slagningarna gjordes i A-klasserna. I damernas A-klass vann Anna Johansson, Götene BK, guldet med 1051. Det var första gången Anna spelade SM och det blev alltså guld direkt.

Fjolårets mästarinna My Olsson, Volvo FK, strajkade ihop till silvet denna gång med 1038 och bronset hamnade hos fjolårets silvermedaljör Maria Billgren, BK Skoj, 1034.

Vinnaren i herrklassen Anders Sandbu, BK Corona, noterade fina 1162 poäng över de sex serierna och tog guldet. Tvåan Robin Ljungkvist, BK Mariestad BK, var bara käglorna efter med 1156. Bronset togs hem av Patrik Lundkvist, BK Taifun, 1126.

 

Mästare från hela Sverige

I Herrar B vann Magnus Håkansson, Göinge HIF, med 1046 före Håkan Rylander, Motala BK, 1037, och Krister Schouten, Föreningen Handikapp HIS, 1014.

Damernas B-klass vanns av Elin Jörnelind, Bollnäs BC, på 1014. Maria Persson, Klotrullarnas BK, tvåa på 907, och brons till Marie Henriksson, Warpen BK, med 867.

I Herrar C heter den svenske mästaren Mikael Ohlsson, BK Skoj, med 908. Damer C vann Maria Andersson, Upplands-Väsby/Sigtuna Handikapp BK, på 801.

I D-klasserna heter årets Svenska mästare, Douglas Olsson, Palmstadens HBK, och Agneta Andersson, BK Tranan.

 

Hård kamp i tvåmanna

I herrarnas tvåmanna-SM A+B var det stenhård kamp om medaljerna med endast tio käglor skiljde ettan från trean. Vinnare blev Klotrullarnas Tomi Rautio och Zoran Caric med 2002 poäng. Göinges Jacob Rundgren och Magnus Håkansson knep silvret tack vare högre sistaserie än Anders Rolf och Rickard Svensson i Föreningen Handikapp HIS. Båda lagen hade totalt 1992 poäng.

I damernas tvåmanna A+B segrade BK Skojs Maria Billgren och Tove Persson med 1854. Silvret togs hem av Ann Persson och Cecilia Holm från Johannesberg/Lillängens IF med 1790 och bronset hamnade hos BK Tranans Erika Nordström och Lena Svansson.

Vinnare i herrans tvåmanna C+D blev Andreas Edlander och Jimmi Susi, BK Tranan, och i damernas tvåmanna C+D vann deras klubbkompisar Emelie Kero och Mariell Gustafsson.

I klassen Gotlandsränna vann Kenth Renelius, Eskilstuna HF, på 1116.

 

Sista SM:et för Ing-Marie

I och med avslutning av årets SM avslutar även Ing-Marie Billgren sin tid som SM-general. Nästa år tar förbundets generella SM-general Anders Andreassson över, men Ing-Marie har fortfarande fullt upp.

- Visst känns det lite tråkigt att få lämna SM, men nu börjar planeringen för nästa års Action Jubal och resan till Athen ska planeras in för de sex som ska dit så jag har mitt engagemang kvar, förklarar en glad Ing-Marie Billgren.

Samtliga resultat redovisas på:

http://www.hkp2011.bowlingsm.se/dynamic/results.asp

Skribent: Jonas Brändström

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info