Hoppa till sidans innehåll

Ett SM som träffar mitt i hjärtat

03 MAJ 2015 19:45
SM för funktionsnedsatta i Västerås. Ett skyltfönster för dem som vill påtala idrottens betydelse i samhället. Detta träffar mitt i hjärtat av Bowlingförbundets valspråk: framgångsrik, kul, socialt engagerande och tillgänglig för alla.
  • Skapad: 03 MAJ 2015 19:45

Det är fjärran från elitidrott. Men vill man se bowling på bredden finns här en perfekt utkiksplats. Backslag, rakslag, skruvslag, tunga och avancerade klot, lätta och enkla bollar, hallklot.
Skolade bowlare och mindre utbildade, traditionella ansatser med tre, fyra eller fem steg men också ett steg eller i något fall ingen ansats alls.

Resultatnivån pendlar mellan ren nybörjarnivå med åtskilliga serier under 100 poäng upp till slagningar en bit över 200.
Och så speltiden. Det är ett 30-tal bowlare i starten och alla klarar sina sex serier under två timmar. De som var snabbast gjorde det på drygt 90 minuter.
Det är som att kika in på 1960-talet då en serie avverkades på 15 minuter.
Jämför detta med dagens elittävlingar där sex serier kräver tre timmar.

Ett tvärsnitt av bowlingsverige finns på banorna när vi besöker mästerskapet i Bellevue Bowling i Västerås. Det är spontanbowling i sin mest förfinade skepnad.
Den som slår högst är 21-årige Maximilian Ståhl från BK Thule i Malmö. Med 1146 poäng snittar han 191. I det här sällskapet ligger han på mästarnivå och det blev till slut en bronsmedalj för skåningen.
Men i ett annat avseende är han lika ”vanlig” som alla andra.
Det är den sociala samvaron som betyder mest för den här gruppen. För många är det en seger bara att kunna delta.

bröderna ståhl
Bröderna Felix och Maximilian Ståhl stortrivdes
på banorna i Västerås.  Foto: Hans Karlsson

- Bowling är kul, den ger mig gemenskap och trygghet, säger Maximilian när han försöker sätta ord på sina känslor.
Bakom banorna vandrar pappa Mats Ståhl, som säger sig inte kunna särskilt mycket om bowling men som alltid finns med när sönerna Maximilian och lillebror Felix, 19 år, spelar.
- Jag brukar säga att jag är den mentale coachen. Jag vet ju precis hur killarna är och vilken stöttning de behöver. Som förälder är det fantastiskt att se den sociala utveckling som Maximilian fått genom bowlingen, det hade jag aldrig kunnat tro, säger Mats.
- Vi behöver inte krångla till det för människor som har funktionshinder. In med dem i idrotten, som är ett väldigt bra socialt verktyg och vi har fantastiska möjligheter som vi borde använda i Sverige, säger han.

Det låter som när bowlingförbundets styrelse uttalar sig. Insikten finns om att det som tidigare kallades för ”handikappbowling” har en stor potential och att förbundet egentligen borde ha många fler licensierade bowlare i den här kategorin. Nu finns det ”bara” drygt 1 100. Nästan 400 av dessa deltog vid SM i Västerås.
Bowling för funktionsnedsatta är en prioriterad verksamhet inom bowlingförbundet, men mycket jobb återstår för att sprida den över hela landet.

- Det är bara ungefär hälften av alla distrikt som har en bra eller hygglig verksamhet. I SM kommer nästan alla deltagare från sju-åtta distrikt, konstaterar Ing-Marie Billgren, som i många år varit ordförande i Svenska Bowlingförbundets Handikappkommitté.
- Ett bra första steg vore om distrikten verkligen ansträngde sig att ställa upp på de aktiviteter som görs i förbundets regi. Där finns det mycket att göra, säger Ing-Marie Billgren.
Ett av de stora hindren är bristen på ledare. Vardagshjältar som Ing-Marie Billgren och Mats Ståhl och massor av andra ledare/föräldrar är ovärderliga för idrotten, utan deras engagemang skulle verksamheten dö ut.

Åter till SM där en stor grupp med tolv deltagare kommer från Torsby i Värmland. Det är ungdomar som går på Stjerneskolan, en gymnasieskola med tydlig idrottsprofil.
- Det här är definitivt årets höjdpunkt för våra ungdomar, säger Andreas Axelsson, som är lärare på gymnasiesärskolan.
Han berättar också om de svårigheter som man brottas med sedan bowlinghallen i Torsby stängts på obestämd tid.
- Nu åker vi till Sunne för att bowla en gång varannan vecka. Det är en resa på sju mil fram och tillbaka. Bowlingen är jätteviktig för oss så vi vill verkligen hålla den vid liv, säger han.

Men osäkerheten kring hallen i Torsby är störande.  
- Det är väldigt synd att det blivit så här. Man har diskuterat olika lösningar men än så länge är hallen stängd.
Hallsituationen har även påverkat klubbarna. För gymnasiets del så valde man i slutänden att bilda en egen bowlingsektion i Stjerneskolans IF för att fler elever skulle kunna delta i SM.
För en av dem blev fredagen den 1 maj särskilt minnesvärd. Robin Larsson slog nämligen sitt livs första 200-serie när han noterade 202 i tredje serien.
Den kan han leva länge på.

stjerneskolan
Stjerneskolans IF från Torsby ställde upp med tolv bowlare vid SM i Västerås.

SM är indelat i tio klasser varav två med så kallad Gotlandsränna. Under söndagen bjöds det på bowling av rekordklass när årets svenska mästare Robin Ljungkvist från Team Mariestad och Sabina Nilsson från BK Parant i Motala visade upp sig.
Robin slog svenska rekord på två, tre, fyra, fem och sex serier. Han hade serieföljden 215, 234, 244, 245, 197 och 196. Efter fyra serier hade han 938 och på sex skrevs det nya rekordet till 1331. Robin hade själv de flesta rekorden från SM i Katrineholm 2013.
Robin Ljungkvist stod i särklass med sin slagning. Det var desto hårdare om andraplatsen. Den gick till Nicklas Halldén, Norrtälje BwK, med 1146 och trea med samma resultat blev Maximilian Ståhl.
I A-klassen var det 16 spelare som gick över 1050 poäng, alltså 175 i snitt.

Bland damerna har Sabina Nilsson dominerat de senaste åren med guld 2012, silver 2013 och guld igen 2014. I fjol slog hon rekord på alla distanserna från 2-6 serier. Den här gången såg den vänsterhänta östgötskan till att rekordet på sex serier fick sig en rejäl knuff då hon gick i mål på 1299 eller 216,5 i snitt.
Det var en bra topp i damernas A-klass då tvåan Lisa Nordström-Green från BK Tegnér i Säffle också gick över pari med 1204 och trean Sara Nordström, BK Bowlinggänget, nådde 1138.
I rännklassen A tog Johan Eriksson, Lindesberg, sitt elfte SM-guld med slagningen 1249.

När Ing-Marie Billgren sammanfattar årets SM säger hon så här:
- Som vanligt har vi haft bra arrangörer och glada bowlare. Det har varit en jättebra tävling.
Nöjda bowlare är det allra viktigaste i det här mästerskapet och Felix Ståhl från Malmö, som slutade på åttonde plats i B-klassen, uttryckte nog vad många kände med sin kommentar:
- Det har varit en toppendag, det viktigaste är att vi har kul när vi bowlar.

Här är årets mästare:
Herrar A: Robin Ljungkvist, Team Mariestad, 1331
Herrar B: Joakim Haraldsson, BK Bus, 1046
Herrar C: Robin Lyzell, BK Skoj, 944
Herrar D: Robin Myhrman, RBU Västerås, 838

Damer A: Sabina Nilsson, BK Parant, 1299
Damer B: Lena Svanström, BK Tranan, 986
Damer C: Sara Morberg, RBU Västerås, 869
Damer D: Frida Westerström, Nannylunds IF, 827

Gotlandsränna A: Johan Eriksson, HIF FK Lindesberg, 1249
Gotlandsränna B: Niklas Johansson, BK Bullerby, 982

Samtliga resultat finns på http://www.hkp2015.bowlingsm.se/dynamic/results.aspFakta/Funktionsnedsättning
Nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Funktionsnedsättningar kan grupperas på en rad olika sätt, vanligast inom idrotten är rörelsehinder, synskada samt utvecklingsstörning.

Skribent: Hans Karlsson

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info