Hoppa till sidans innehåll

Action Jubal håller greppet

04 NOV 2009 19:14
När Action Jubal avgjordes i helgen fanns det några som var extra taggade än de övriga.
För fem av dessa var det extra pirrigt då de representerade det nyöppnade bowlinggymnasiet för funktionshindrade i Bollnäs. BK Warpen heter klubben som åkte tillbaka från Stockholm, och New Bowl Center i Jakobsberg, med mycket framskjutna placeringar.
  • Skapad: 04 NOV 2009 19:14

 Rebecca Tanderyd
Rebecca Tanderyd vann damklassen.
Foto: Laila Gyllefors
Allra gladast var Rebecca Tanderyd som chockade de övriga i finalfältet med en hög förstaserie som hon följde upp med ytterligare en bra runda och kunde sedan bevaka sin ledning i den tredje fram till en vinst över Emma Persson, Svedania som var 40-talet käglor bakom. Rebecca som inte hållit på speciellt länge har utvecklats mycket snabbt den senaste tiden.
- Det här var överraskande bra. Att Rebecca har kapaciteten visste vi. Men att hon skulle blomma ut så  här snabbt hade vi inte vågat tro, sade tränaren Stig Alfredsson till tidningen Ljusnan.
Hennes klubbkamrat Amanda Skalberg lyckades också bra i finalen med en total femteplats. Trea och fyra i damernas final blev Kristina Brasch, Mixarna och Susanna Karlsson, BK Bus.


På herrsidan var det
en hård strid mellan Johan Swahn, BK Bus och Mikael Ohlsson, BK Skoj. De båda hade också vunnit kvalspelet i sina respektive klasser och i finalen fick de spelet att stämma riktigt bra. Även Emil Uhra från BK Tranan var länge med och fightades om den stora pokalen som var första pris. En pokal som Johan Swahn var mycket glad att få kyssa efter prisutdelningen.
I rännklassen står Lindesbergs Johan Eriksson, tillsammans med sin handledare, i en klass för sig. Som vanligt vann han tävlingen och var aldrig hotad vare sig i kval eller i final.

Johan Swahn 
Johan Swahn vann herrklassen
Totalt samlade Action Jubal 227 deltagare och det är bara SM-tävlingarna som når ett högre deltagarantal. Det är en tävling som går hem hos deltagarna och det är bara att konstatera att den klassiska tävlingen håller greppet om handikappbowlarna. När tävlingen var över så bjöds det till sedvanlig bankett med levande musik och allt.
- Det har varit några jobbiga månader, säger Annelie Elnerud, ordförande i Stockholms BF. Det är mycket som skall komma på plats och tack vare bra stöd från Handikappkommittén och Ing-Marie Billgren så fick vi till en bra lösning med arena, boende och festlokal.
- Kanske hade det varit lättare om det funnits någon form av färdigt koncept eller PM att arbeta efter. Kanske är det läge att upprätta ett sådan snart. Nu blev det onödigt jobbigt i vissa delar. Men de tävlande har en så härlig och underbar energi så själva genomförandet var enbart positivt, tillägger hon


Ing-Marie Billgren arbetar
oförtrutet vidare med att utveckla bowling som en bra sport för funktionshindrade. Öppnandet av ett speciellt bowlinggymnasium är ett  steg i rätt riktning anser hon.
- Ett annat är att ha en konferens för handikapphandledare. I en del fall behöver vi höja kunskapen om bowling för personer som redan är bra handikappledare. I andra fall gäller det höja handledarkunskapen för duktiga bowlinginstruktörer. Men det är också viktigt att vi får tid att träffas och diskutera frågor som är angelägna för oss. Denna konferens kommer att genomföras någonstas i Stockholmsområdet i mars.


Jämte Action Jubal
är SM den stora begivenheten under säsongen. Nu vill Ing-Marie och hennes kommitté komplettera detta med å ena sidan FBL-ligan som är en tele-tävling för 4-mannalag. Hon vill också slå ett slag för High-Five som är Bowliaden för funktionshindrade.
- Vi vet att intresset finns och är det så att någon behöver mer information om hur man arrangerar dessa tävlingar eller själv vill ställa upp att tävla, så är det bara att ta kontakt med sin närmsta bowlinghall eller med mig, säger Ing-Marie.

Fullständiga resultat från Action Jubal finns här

Klassvinnare Action Jubal 2009

Klassvinnarna samlade: Rebecca Tanderyd, Johan Eriksson och Johan Swahn.

Skribent: BeA Nilsson

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info