Hoppa till sidans innehåll

Uppsala 2004


I helgen möttes engagerade människor i Uppsala för att diskutera svensk handikappbowlings framtid.

Minnesanteckningar från Handikappkonferensen 2004

Det kom 25 peroner till den konferens som Svenska bowlingförbundets handikappgrupp genomförde under helgen i Uppsala.

På programmet stod bl a diskussioner kring frågan hur man ska få med fler utövare i förbundets verksamhet.  Det konstaterades - nästan omgående - att klubbar och verksamhet finns inom de flesta distrikt. Dock saknar de flesta distrikt i landet några erbjudanden om tävlingsspel för handikappade. Skåne är i det här fallet ett lysande undantag, liksom Västergötland och Stockholm.

BILD: Flertalet av deltagarna samlade i samband med Handikappgruppens konferens i Uppsala senaste helgen. Foto: Christer Jonsson.

I Skåne spelas seriespel via sammandrag i 4 olika divisioner. I Västergötland har man satsat på individuella tävlingar i de flesta helger när övrig bowling har speluppehåll. Stockholm har stort utbyte klubbar emellan och spelar även tävlingar. Glädjande kan man också konstatera att Östergötland börjar få igång sin verksamhet igen genom utbyte (än så länge) mellan Motala, Norrköping och Linköping.

Konferensdeltagarna var överens om att utbildningsunderlag ska tas fram som riktar in sig på denna verksamhet inom förbundet. Det innebär b l a att någon form av utbildning i handikapplära krävs.

Annat som diskuterades var bl a handikappallsvenskans utformning och där bestämdes det omgående att handikappgruppen ska  försöka att genomföra en förnyelse redan till nästkommande säsong. Jöran Lindblom, Dalarna, fick uppgiften att ta fram förslag för diskussion i gruppen.

Något som gladde medlemmarna i handikappgruppen var att även Brukarhusets bowlare var representerade (dessa bowlare är samtliga synskadade). Deltagarna insåg snabbt att detta är en bortglömd del av svensk handikappbowling och lovade bot och bättring.

Dessa bowlare åker snart till Orlando för att deltaga i de andra världsmästerskapen. När det gäller den internationella verksamheten så har fortfarande SHIF (Svenska Handikappförbundet) huvudansvaret. Den frågan önskade deltagarna få belyst. Det utbyttes många idéer mellan deltagarna på hur man kan förnya verksamheten. 

Innan konferensen var slut valdes den nya handikappgruppen som ska verka de två närmaste säsongerna. Handikappgruppen består av följande personer:  Ing-Marie Billgren, Skåne huvudansvarig, Ann-Brith Johansson Västergötland, Gunvi Säfström Uppland, Sven Johnsson Värmland samt Jöran Lindblom Dalarna.

Som avslutning på konferensprogrammet kom Svenska Bowlingförbundets ordförande Bo Magnusson på besök. Bosse ställde välvilligt upp och svarade på de frågor som deltagarna hade.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:31 Skribent: Joy Ekengren

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info