Hoppa till sidans innehåll

Streckmatcher väntar…

03 MAR 2016 22:24
I år är det första kvalet där vi har direkta upp- och nedflyttningar mellan divisionerna. Den största skillnaden är att det blir betydligt färre kvalmatcher är vad haft de senaste säsongerna. Man kan också konstatera att varje placering har en stor betydelse, att en enda placering kan göra stor skillnad till nästa säsong. Men vad betyder alla strecken?
  • Uppdaterad: 07 MAR 2016 14:42

Elitserien

För att börja högst upp, så har Elitserien tre streck att hålla sig till. Placering 1-4 kommer att göra upp om titeln Svensk Mästare i mitten på april. Och placering 5-8 får börja ladda för att spela även nästa säsong i Elitserien. Placering 9-11 måste bevisa att de är värdiga att vara i Elitserien. Och slutligen, det 12:e placerade laget får spela nästa säsong i Allsvenskan och jaga nya chanser till Elitserien.

Allsvenskan

I syd- och mellanallsvenskan får lagen på plats 1-3 kvala mot elitserien, medan 4:orna får sikta in sig på ytterligare en säsong i allsvenskan. Lag på placering 5-7 får visa att även de är värdiga att vara kvar i Allsvenskan. För de 8:e-placerade lagen återstår inget annat än att börja ladda för spel i division 1 till hösten.  En liten brasklapp finns för de lag som kvalar till Allsvenskan (kan också påverka lagen från division 1), skulle det bli ett överskott i Allsvenskan, måste två lag göra upp om en plats. I kvalträdet finns det en liten ruta som är för sig själv, laget som kommer där i syd- och mellanallsvenskan kan behöva spela en tredje kvalmatch.

Division 1

Ettorna i division 1 börjar kvalet i vinnarcupen, en seger där och laget är klar för spel i Allsvenskan i nästa säsong. Ettorna som inte vinner första matchen, får en ny chans att kvala vidare och ändå ta sig till Allsvenskan.

Lag som är placerade på plats 2, kvalar också till Allsvenskan. Lagen på plats 3 kommer även nästa säsong spela i division 1. Lagen på plats 4-5 får kvala för att hålla sig kvar och det återstående laget, den på plats 6 får visa framfötterna i division 2 nästa säsong.

Division 2

Lagen som vinner sina respektive grupper, är redan klara för spel i division 1 och behöver inte kvala. Och de lag som har placerats sig på plats 2 i tabellen, kommer spela i kvalet till division 1. 3:e-placerade lagen har spelat färdigt och kan ladda om för ny sejour i division 2. Och lagen som är placerade på plats 4-5 får verkligen visa att de är värdiga att vara kvar i division 2. Och det gäller samma sak för de 6:e-placerade lagen som det är i de högre divisionerna, man åker ner en division.

Division 3

Segrarna i respektive grupp är klara för spel i division 2 till nästa säsong, utan att behöva kvala. Och lagen på plats 2 får också chansen att kvala mot division 2. Till skillnad från de andra divisionerna, lagen som kommer i sist i division 3 behöver inte vara oroliga för att ni ska åka ur, ni kommer få en ny chans i division 3 till nästa säsong. Och det gäller också de andra lagen från plats 3 och nedåt.

Damernas kval

Elitserien

Lagen på plats 1-4 kommer att göra upp om titeln Svensk Mästare i mitten på april medan lagen 5-6 har spelat färdigt och får ställa in sig på att spela i Elitserien även nästa säsong. Lagen på plats 7-9 får försvara sina platser i Elitserien via kvalet, medan det 10:e och sist placerade laget får börja om i Allsvenskan.

Allsvenskan

Placering 1-3 kommer kvala till Elitserien för att ta deras platser, medan lag på plats 4-9 har spelat färdigt för säsongen och får fortsätta i Allsvenskan även nästa säsong. Plats 10-12 måste försvara sina platser från lagen i division 1, det är alltså inget lag som åker ut direkt.

Division 1

Lagen på placering 1-3 är det som ska ta platserna som finns i Allsvenskan, de ska bara besegra de som försvarar sina platser, från placering 4 och nedåt blir det fortsatt spel i division 1 ytterligare en säsong till.

Farmarlagen

I och med att vi har direkta upp- och nedflyttningar, klarar BITS inte av att se om det blir konflikt mellan en förenings representationslag och farmarlag. Därför kan en del F-lag ligga på kvalplats uppåt, fast deras representationslag har lagt beslag på sista platsen i divisionen ovanför. I och med detta kommer det ske ett antal förändringar i kvalträdet när serien är färdigspelade och vi vet vilka lag som ska kvala eller inte kvala osv.

Spelbarheten

Som tidigare år så sker det ändringar i F-lagsreglerna och spelbarheten i de två sista omgångarna (som i år är omgång 20 och 21). Bland annat får man inte längre dubblera, och de som spelar för A-laget i dessa två omgångar, får inte spela för F-laget i kvalet!

Herrarnas elitserie har ett sammandrag i omgång 19, en omgång där elitserielagen är de enda som spelar (med några få undantag). För deras del gäller det att de spelare som är med och spelar aktivt i elitseriesammandraget, får de spelarna inte delta i sina farmarlag innan A-laget spelar igen! För 4 lag är nästa match SM-finalen, för tre lag är det andra kvalomgången och för de återstående 5 lagen är det färdigspelat.

Sammanfattningsvis, i omgång 18 och 19 får en spelare dubblera per match, men från omgång 20 är man låst till A-laget, om man spelar aktiv där. Man får alltid lyfta upp spelare från f-laget till a-laget, bara det inte är i samma omgång!

För frågor kring spelbarhet och kval, maila till This is a mailto link så svarar vi…

Skribent: Peter Lagerroos

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info