Hoppa till sidans innehåll

”Vi går ut på gatan och hämtar dem”

11 MAR 2019 14:12
I Mora har de högtflygande planer, de rekryterar nya bowlare som få i landet och de hoppas kunna bli en av de ledande bowlinghallarna i Sverige. - Vi siktar så klart så högt som möjligt, säger Mikael Alfredsson.
  • Skapad: 11 MAR 2019 14:12

När Vasaloppet de senaste två veckorna har lockat mängder med människor till Dalarna och Mora har Moras Bowlinghall och klubben BK Karma stått med en monter i staden. Där har de haft en tävling och delat ut gratis bowlingtimmar, det har lockat massor med nya människor till bowlinghallen.
- Vi har fått 250 olika bantimmar till hallen med nytt folk som aldrig varit i bowlinghallen innan, säger Mikael Alfredsson, bowlingambassadör och bowlinghallsutvecklare i Moras Bowlinghall.

Han är den stora drivande kraften i Moras enorma rekryteringsarbete som just nu pågår. Han har tidigare varit Elitdomare i fotboll och landslagsmedlem i löpning, när han var ung. Nu vill han ge tillbaka till idrotten.
- Jag brinner för det här och tycker att det är jättekul. Det är kul att ge tillbaka och man får så mycket. Sedan är jag inte så duktig på bowling, men jag har en specialkompetens att ta hand om våra gäster, säger han.

47-åringen är ordförande i den lokala föreningen BK Karma och sitter med i Dalarnas Bowlingförbund. Han är sammantaget den drivande kraften bakom det stora arbete med höga mål som just pågår i Mora.
- Vi fick en förfrågan av Mora kommun om vi ville starta upp ett bowlinggymnasium här. Det är långt ifrån klart men det finns en ambition och en vilja från vår sida. Vi vill vara en av de ledande bowlinghallarna i Sverige. Vi siktar så klart så högt som möjligt, klart vi har en målsättning, sedan görs inte allting över en natt. Bland annat så försöker vi få hit ett landslagsläger så vi kan bjuda in massmedia och det här, skapa en positiv bild av bowlingen, säger Mikael Alfredsson.

För att locka människor till bowlinghallen jobbar de väldigt aktivt. De åker ut på skolor och företag med bowlingmattan. De ställer sig på gågatan i Mora och visar upp sporten.
- Vi sitter inte bakom kassan och väntar på att gästen ska komma in, vi går ut på gatan och hämtar dem, i stort sett. Vi jobbar mycket med att vår personal ska veta lite om bowling. De ska inte bara ta betalt och räkna dagskassan. De ska lära gästerna lite om bowling. Ser du inte bowlaren kommer de inte tillbaka. Då får du aldrig dem att komma in i sportbowlingen, och det är ju det vi vill, säger Mikael Alfredsson som dessutom håller i alla barnkalas på hallen:
- Då berättar jag om bowling och våran bowlingskola, och ungdomsträning där det kostar, så mycket som, 10 kronor att vara med och bowla en timme, säger han.

Tack vare allt jobb som de lägger ner i Mora, både hallen och klubben, så har de runt 25 ungdomar just nu som är med i ungdomsträningen, som de bara får vara med på om de har gjort sina läxor.
- Vi har den policyn i klubben, sedan kan de ta med sig läxboken så får de hjälp. Många ungdomar uppskattar att vi bryr oss om dem. Jag vet att det kan vara svårt på många ställen, men här har det fungerat. Jag är säker på att det gynnar klubben i slutändan och framförallt ungdomarna, säger Mikael Alfredsson.

BK Karma är obesegrat i division tre norra Svealand och är klara för tvåan nästa säsong. Då hoppas Mikael Alfredsson att ungdomarna ska börja ta över.
- Det är ungdomarna som är klubbens framtid, vi andra får snart åka runt och skjutsa ungdomarna, skrattar han.

Föreningen har, på bara fem år, vuxit stadigt och har nu två 8-mannalag, två 4-mannalag, två lag i Svenska UngdomsLigan och kommer ha hela åtta lag med i den nya Bowla-hela-livet Ligan som startar inom kort.
- Åtta lag är inte så mycket ändå. Har man tre spelare per lag är det bara 24 spelare. Vi har ungefär 50 spelare igång på träningarna. Sedan har vi pensionärer och företag som spelar också. Hade vi haft några veckor till på oss hade vi kunnat få igång ännu fler, säger Mikael Alfredsson som tror på den nya serie-produkten.
- Det är en fantastisk grej för hallarna att få igång, att få Kalle och Pelle som inte bowlar annars att börja. Det är en jättebra inkörsgrej. Jag har sett hur bra SUL funkar och det här är lite samma grej. Då får vi in licenser och det är bara positivt, säger han.

I Dalarna händer det väldigt mycket överlag just nu. Hedemora jobbar mycket med rekrytering och i både Mora och Orsa jobbar hallarna hårt för att rekrytera nya bowlare. Men Mikael Alfredsson, som sitter med i Dalarnas bowlingförbund, erkänner att det inte är lätt.
- Då ska man hitta den här ledaren som har tid och det ska finnas tider i hallarna för det. Vi jobbar på det från förbundets sida men vi har inte nått hela vägen ut. Det är jättelätt att sitta och säga att det ska fungera, sedan ska man hitta folk som har tid och kraft att göra det också, säger Mikael Alfredsson.

I Mora har man hittat den som ledaren som har tid och kraft att jobba med rekrytering, han heter Mikael Alfredsson. Han ser till att hallen och klubben går ut på gatan och hämtar in nya bowlare. Nu hoppas han att vi blir fler som bowlar mer.
- Bowling måste finnas i varje stad så att folk lär sig att det är det roligaste man kan hålla på med, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 

 

FacebookYoutubeTwitter

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info