Hoppa till sidans innehåll

Fyra föreningar samarbetar i Hudik med ”Bowlingfritids”

19 MAR 2019 14:08
I Hudiksvall driver LBK Hudik, BK Elan, Sanna BK och Strands BK ett bowlingfritids tillsammans. Samarbetet har än så länge skapat 15 nya bowlare till hallen. - Det här är bowlingfritids, det här gör vi tillsammans, säger Margareta Snäll.
  • Skapad: 19 MAR 2019 14:08

- Strand är de enda som har försökt kämpa med ungdomsverksamheten, men det har varit ganska spretigt, en här och några där. Vi har bett de andra klubbarna om att få hjälp med ledare. Men när jag la fram det så här: att man försöker rekrytera fler barn via fritids, om jag kan få hjälp med ledare? Då gör vi det tillsammans, säger Margareta Snäll i Strands BK.

I Hudiksvall har fyra klubbar, LBK Hudik, BK Elan, Sanna BK och Strands BK börjat samarbeta med ett rekryteringsprojekt där de bjuder ner fritids-barn till bowlinghallen och har ett antal ledare där som hjälper till. Tack vare det har bowlinghallen fått nya, unga, bowlare till ungdomsträningen.
- Vi har ju så att man får prova på tre gånger gratis. Sedan får man bestämma om man vill betala 20 kr per gång eller 200 kr för en termin, och då ingår en B-licens. Sedan vi började med detta har vi 15 nya med B-licens, säger Maggan.

Strands BK-bowlaren, som jobbar på SISU Idrottsutbildarna hos Gävleborgs idrottsförbund, fick tag i några pensionärer, och skiftjobbare, från olika klubbar, som kunde tänka sig att vara ledare när olika fritids kom ner i hallen. Vara med, hjälpa till, svara på frågor, och dela ut lappar om ungdomsträningen.
- Sen använde jag min roll så att jag utbildade ledarna, åtta stycken, i samverkan med SISU. Det var inte så blodigt, ett utbildningstillfälle och så gjorde jag en plan åt dem. Några kände sig lite vilse, de har ju inte varit ledare tidigare, säger Maggan Snäll  

Med hjälp av ekonomiskt stöd från Svenska Bowlingförbundet, ledarutbildningen och det körschema som de byggt tillsammans körde de igång. Eftersom de har så pass många ledare behöver inte alla vara med varje gång. Till en början kom det fritidshem med olika avdelningar varje gång.
- På hösten hade vi sen en skola som bara har ett fritids, det var nog en nyckel. Då kom samma barn tillbaka flera gånger. Det var efter det som det började ramla in barn på ungdomsträningen också, säger Margareta Snäll.

Hon tror att en annan av nycklarna är att hon sköter det administrativa, och ledarna får vara rena ledare och ta hand om barnen. Sedan jobbar hon så att varje förening får vara med och söka bidrag så de lär sig hur man gör. För fritidshemmen är allting dock väldigt enkelt.
- De är ju jätteglada. När man kontaktar de brukar de fråga: ”kostar det verkligen inte oss någonting?”. Deras ansvar är att komma dit en timme och ha ledare med som känner barnen. Så får de bowla en timme. Men också att de får godkännande från föräldrarna att lämna ut deras personnummer, så vi kan få LOK-stödspengar, berättar Margareta Snäll.

De pengar som de får in till ”Bowlingfritids”, som de kallar projektet, delas upp mellan alla fyra klubbar även om det är i Strands BK:s ungdomsträning barnen samlas. Men som bowlare är de fria att gå till vilken förening som helst i hallen.
- Vi pratar inte om att det är Strand, att det är vi som gäller, utan att det finns andra klubbar man kan gå till om man vill. Kommer man ner som ledare på Bowlingfritids har man klubbtröjan på sig, så att det syns att man är ledare. Men barnen bryr sig inte om vad det står på tröjan, säger Margareta Snäll.

- När man kommer ner till träningen nu, för ungdomsträningen ligger före vår träning, och ser att hallen är full av ungdomar, då blir man glad. Enda gången, förut, som det har varit fullt med ungdomar är när det har varit barnkalas, säger Margareta Snäll.

”Fritidsprojektet” som har fungerat så bra tror Margareta Snäll kan fungera över hela landet. Men att det behövs någon som håller i det, som hon gör i Hudik.
- Jag tror ju att de flesta som bowlar här vet vem jag är och litar på mig. Det bör nog finnas någon som är samordnare, som tar det administrativa ansvaret, så det är lätt för ledarna. Sen kanske man behöver stöd från SISU med ledarutbildning och från Svenska Bowlingförbundet ekonomiskt. Sen tror jag att man får jobba för det. Det är ganska stor rivalitet mellan klubbarna på många ställen, säger hon. 

I Hudiksvall har det dock fungerat. Inte bara i antalet ungdomar i hallen och licenser i rullorna. Samarbetet har gjort att bowlinghallen mår bättre och Margareta Snäll hoppas att det ger ännu mer i framtiden.
- Jag hoppas att vi får många nya bowlare, och att, så småningom, klubbarna växer. Särskilt damklubben och den klubben som har varit bäst i seriespelet, de är nästan utdöende. Att rekrytera, att samarbeta så här. När man gör projekten tillsammans så pratar man med varandra. Man pratar med Lennart i LBK och med tjejerna i damklubben. Man får fler människor som man känner är stöttande, säger hon.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 

 

FacebookYoutubeTwitter

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info