Hoppa till sidans innehåll

Bowling på recept

08 FEB 2019 13:59
Sundbybergs bowlinghall är den första bowlinghallen i Sverige som är certifierad som mottagare av personer som kommer med recept på fysisk aktivitet. - Vi vill få människor att använda fysisk aktivitet som medicin, säger Ingbritt Ekman.
  • Skapad: 08 FEB 2019 13:59

Under de senaste tio, femton, åren har fysisk aktivitet på recept ökat i popularitet över hela landet. I många regioner runt om i landet skriver fler och fler förskrivare ut fysisk rörelse och aktivitet på recept, både som behandlande och förebyggande vård.
- Det finns mycket evidens och vetenskap som säger att fysisk aktivitet både kan förebygga och behandla många diagnoser, säger Ingbritt Ekman, projektledare på Akademiskt primärvårdcentrum i Stockholm för Fysisk aktivitet på recept, FaR.

Fysisk aktivitet på recept skrivs framförallt ut till de som har, så kallade, metabolasyndromet, till exempel övervikt, högt blodtryck och höga blodfetter. Men även till den ökande grupp som drabbas av psykisk ohälsa.
- En del kan tycka att det är ett stort steg att gå till en träningsanläggning, därför vill vi ha ett brett utbud av aktiviteter. Då behöver vi bowlinghallar och bowling för att stimulera människor att tycka att det är kul. Kommer personen också in i ett socialt sammanhang, som bowlingen är bra på, då blir det lustfullt också, säger Ingbritt Ekman.

Med hjälp av Annika Kilander på Svenska Bowlingförbundet började Sundbybergs bowlinghall och dess bowlingambassadör Georg ”Jojje” Carlsson, för en tid sedan, att titta på möjligheten att bli en certifierad anläggning. För ett par veckor sedan blev också ”Sumpan” den första bowlinghallen i Sverige som är certifierad.
- De är certifierade, de har kommit till oss och fått en utbildning och vet vilka skyldigheter och rättigheter de har, och vad de ska göra. ”Jojje” Carlsson som finns där är jättetaggad att komma igång med det här, säger Ingbritt Ekman.

Tillsammans med Mikael Kanold på Sundbybergs Bowlinghall, som bland annat erbjuder rabatterat pris, har ”Jojje” Carlsson jobbat för att kunna ta emot människor som har fått bowling på recept. Bland annat genom utbildning om FaR.
- Man lär sig hur man ska hantera människor som har någon form av fysiskt, eller psykiskt, handikapp, säger ”Jojje” som tycker det är underbart att hjälpa människor,
- Jag tränar förståndshandikappade också och de blir ju så glada bara de får vara med. Det är så jäkla varmt och gott att hjälpa sådana människor. Kan man då också hjälpa människor som har fått ett recept på att man ska röra på sig är det klart att man vill hjälpa till, säger han.

Nu hoppas både ”Jojje” Carlsson och Ingbritt Ekman att detta inte ska bli den enda hallen som ska ha dessa aktiviteter utan att det sprider sig runt om i landet.
- De får gärna kontakta mig, jag har mycket kontaktuppgifter till motsvarande personer ute i landet om bowlinghallarna vill det. Jag är mån om att FaR ska spridas nationellt och inte bara i min region. Det är ganska unikt också, vi har ingen arrangör motsvarande en bowlinghall. Gym har massor med olika klasser och pass, här går man ner i en bowlinghall och så är det bowling som gäller. Det är jättecoolt, annorlunda och sticker ut lite grann, säger Ingbritt Ekman som kan nås på This is a mailto link .

Förhoppningen är att fler och fler ska få bowling utskrivet på recept och att många fler kommer i rörelse och spelar bowling. För hälsans skull. 
- Bowlingvärlden kan ju bidra med att hjälpa folk att röra på sig. Hur man borde göra när man släpper en boll, att hålla armen rak och inte ”släppa” handleden, att de får kontroll över kroppen när de rör på sig, säger pensionären ”Jojje” Carlsson och Ingbritt Ekman håller med:
- Jag har själv spelat bowling och jag tycker att det är en utmärkt aktivitet. Det är en rolig sport, det är mycket glädje när man får ner käglorna. Det är så mycket mer än att bara få iväg klotet, det är det vi mår bra av, att få skratta och ha kul när vi rör på oss, säger hon.  

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 

 

FacebookYoutubeTwitter

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info