Hoppa till sidans innehåll

Rekryteringslovet

07 MAR 2019 11:18
01 MAR 2019 13:00 Runt om i landet är det många föreningar som har prova-på-aktiviteter under sportlovet. Det är ett ypperligt tillfälle att rekrytera nya bowlare till sporten. - Det finns ett intresse för nyrekrytering, säger Annika Kilander.
  • Skapad: 07 MAR 2019 11:18

Sportlovet är ett utmärkt tillfälle för barn och ungdomar att prova på idrotter som de annars inte håller på med. Lovet, som är olika veckor på olika platser i landet, är därför ett ypperligt tillfälle för bowlingföreningar att nå ut och visa upp sig för att rekrytera nya utövare till sporten bowling.
- Eftersom det heter sportlovet är det många som försöker sporta då. Där kan du verkligen prova på olika sporter, även bowling. Det är många som har sportlovet som en prova-på-vecka, berättar Annika Kilander, utvecklingskonsulent med inriktning rekrytering på Svenska Bowlingförbundet.

Bland annat i Lund hade kommunen bjudit in ungdomar till en dag under sportlovet där mängder med idrotter visade upp sig. Bowlinghallen var hyrd av Lunds kommun under fyra, fullsatta, timmar där Lunds BK Mamba visade upp bowling för ungefär 200 ungdomar.
- De flesta kommuner runt om i landet erbjuder lovaktivitetsbidrag, säger Annika Kilander. Kommunen vill faktiskt att det ska finnas aktiviteter för ungdomar.

Staffanstorps BK stod på Citygross Strax utanför den skånska universitetsstaden stod Staffanstorps BK, för någon vecka sedan, på Citygross med en bowlingmatta, som de lånat av Skånes Bowlingförbund, och försökte locka nya bowlare. Till söndagen hade föreningen tryckt upp 200 lappar med information om bowling, de tog slut efter bara några timmar.
- Det var många som testade och vi hade många givande samtal. Vi fick frågor om hur man skruvar och om alla börjar spela tvåhands som de sett på TV, säger Pia Elfström i Staffanstorps BK som tänker följa upp sin rekrytering med en bowlingskola.

På andra håll i landet har AIK haft en prova-på-vecka på Bowl-o-rama i Stockholm, Sundbybergs IK har en dag och i Partille hade de regerande svenska mästarna två dagar där de bjöd in unga tjejer att spela med några av landets bästa damer.
- Det tycker jag är kul att se, för det behövs. Framförallt när det gäller tjejer, de bästa tjejerna behöver verkligen synas. Tjejer kan behöva ha kvinnliga förebilder och idoler, säger Annika Kilander.

Redan innan sportlovet ens hade börjat var det i Karlstad en så kallad Special Olympics Schoolday Bowlingmattan på plats i Karlstad där ungefär 70 para-ungdomar fick komma och prova på en massa olika sporter. Bland annat var Värmlands bowlingförbund där med sin bowlingmatta och en mobil ställning som fungerar som en gotlandsränna, fast mindre.
- Det är en jättestor chans att visa upp vår sport, säger Jeanette Utterbäck hos Värmlands bowlingförbund som hade väldigt roligt.
- Det är ju glädje, men det är också ett träningspass för oss. I alla fall de som reser käglorna och tar emot klotet. Men vad gör man inte för sin sport. Det är ju glädje för oss också, säger hon.

Våxnäs-hallen fylldes den dagen av ungdomar från hela landskapet där även flera medier var på plats, bland annat SVT. Förhoppningen är därför att inte bara Karlstad-klubbarna kan få in nya bowlare utan att sporten ska spridas över hela Värmland.
- Delvis hoppas vi att det kan bli fler nya parabowlare i Värmland. Det är säkert några nya som skulle tycka att det här är kul. Framförallt så kanske de tar med sig sin personal, eller så får skolorna för sig att de kan utnyttja bowlinghallarna och komma ner och bowla. Värmland månar väldigt mycket om de människorna som har en funktionsnedsättning, att de ska bli integrerade i våra riktiga sporter, inte bara i bowling, säger Jeanette Utterbäck.

På många av dessa prova-på-dagar, som ofta anordnas i gymnastiksalar, runt om i landet behövs ett sätt att visa upp idrotten bowling, även utanför bowlinghallarna. Där kommer bowlingmattan in och Jeanette Utterbäck är glad att Värmlands bowlingförbund har köpt in en.
- Nu finns den på plats och vi får möjlighet att lättare visa upp bowlingen. Vi kommer att finnas med på en prova-på-dag i Maj, ute i Karlstad där en massa parasportintresserade kommer prova en massa sporter. Då kommer vi ta med oss vår matta och prova på det där, säger hon.

Över hela Sverige ser vi nu rekryteringsprojekt som drivs, någonting som verkligen gläder Annika Kilander som har jobbat hårt i flera år med dessa frågor på Svenska Bowlingförbundet. Nu kan hon se att arbetet har gett resultat.
- Det är väldigt många föreningar som vill ta det här ansvaret och vara ambassadörer för sporten bowling. Kan vi komma en bit till där kan bowlingsverige tjäna mycket på det, tror jag. Det syns mer och mer att det finns ett intresse för nyrekrytering, säger Annika Kilander.

Skribent: Markus Hegnelius

 

 

FacebookYoutubeTwitter

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info