Hoppa till sidans innehåll

Bowla hela livet-ligan startar med 66 lag

11 MAR 2019 15:00
66 lag från Piteå i norr till Staffanstorp i söder är med i den nya Bowla hela livet-ligan som startar idag. Bland annat helt nya lag och några som har återuppstått. - Vi är positivt överraskade av gensvaret, säger Peter Lagerroos.
  • Skapad: 11 MAR 2019 15:00

Från och med idag, måndagen den 11e mars, finns det en ny liga att spela i bowlingsverige. Bowla hela livet-ligan har presenterats som den nya instegsprodukten av Svenska Bowlingförbundet och riktar sig till alla som vill börja bowla, som vill bowla mindre, eller som vill bowla mer. 66 lag är det som ställer upp i den första, historiska, säsongen och kommer spela fem matcher.
- Det är väldigt mycket. Vi räknade med att om vi hade fått 25 – 30 lag så hade vi varit supernöjda, och då tyckte vi att vi tog i, säger Peter Lagerroos, utvecklingskonsult på svenska bowlingförbundet med inriktning på serie- och utbildningsfrågor som också administrerar BHL-ligan.

Från Piteå i norr till Staffanstorp i söder kommer nu alla dessa, tre- till fem-manna lag, att spela sina fem serier ”bakers” på hemmahallen och rapportera in i Bowlingens IT-system där alla elva divisioner finns upplagda. Det är inte, heller, bara geografiskt som det är en bra spridning bland de 38 föreningar som har anmält lag.
- Det är mycket division tre, och division två lag men även Lunds BK Mamba som spelar i Sydallsvenskan har ett lag. Det hade ju varit roligt om något av Elitserielagen hade startat ett lag. Om det stod Team Pergamon som motståndare, hur hade det mottagits, skrattar Peter Lagerroos som också gläder sig åt flera lag som är med:
- Det är 5 – 6 lag som tidigare har varit med i nationella serien som har återuppstått. Agda i Sala och Parant i Motala, bland annat. Sedan har vi Gotlandsveteranerna som dyker in i den här serien, de är inte med i seriesystemet annars. Det finns även hallar som har anmält lag, säger han.

Dessutom har Eskilstunas parabowlare anmält sig till serien så alla typer av bowlare är med i Bowla hela livet-ligan. Precis som det var tänkt speglar ligan att bowling är en sport för alla, hela livet.
- Det visar sig ju att det finns helt klart ett behov av en sådan här produkt, säger Peter Lagerroos och utvecklar:
- Vi behöver fler produkter som gör att man kan starta mitt under en säsong, och det här är en sådan säsong, säger han.

En unik detalj med BHL-ligan är också att spelarna inte är bunden till en viss förening. Istället kan varje lag kombineras av spelare från olika föreningar. Allt för att locka nya bowlare till seriespel, vilket, förhoppningsvis, kan leda till ett livslångt idrottande.
- Får de köra några år och vi får in en bra struktur i det här så vill de säkert utveckla sig och kanske spela i den nationella serien i framtiden. Även de som blir för gamla för SUL [Svenska UngdomsLigan] kan fortsätta i det här, säger Peter Lagerroos som är nyfiken på vilka som kommer att spela den nya ligan.
- Det ska bli intressant att se vad det är för ålder som spelar, vi får ta en koll när vi har spelat några matcher, vad det är för spridning. För det är ju väldigt många som har lag i nationella serien också, som har lag, säger han.

Om två veckor ska de första matcherna i Bowla hela livet-ligan vara färdigspelade och resultaten inrapporterade. Då är den nya serien igång och rullar, men Svenska Bowlingförbundet och Peter Lagerroos ser redan framåt mot nästa säsong.
- Det vi diskuterar väldigt mycket just nu är att det ska vara en höstsäsong, nya bowlare ska inte behöva vänta ett år på att vara med i en serie, säger han.

 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 

 

FacebookYoutubeTwitter

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info