Hem / Tur och bowling

Tur och Bowling

Martin Larsen har förtjänat smeknamnet ”Lucky Larsen” efter att han har vunnit flera titlar med hjälp av tur. Samtidigt har Raymond Jansson förlorat ett VM-guld på otur. Hur mycket tur, eller otur, finns det egentligen i bowling?

Fotbollstränaren Andreas Alm tror inte på ”tur”. Skjuter en spelare stolpe, stolpe in, beror det inte på tur utan det beror på att spelaren var tillräckligt skicklig för att träffa målet, om än med liten marginal.
- Jag har inte sett en fotbollsmatch i hela mitt liv som har avgjorts av tur eller otur. Det är alltid spelarna som avgör, och då pratar vi skicklighet eller oskicklighet. Jag vill aldrig stå efter en match och säga att vi hade otur. Så fort du börjar prata om tur eller otur har du redan accepterat att du inte kan påverka allting, sa han i en intervju med Expressen 2012.

På bowlingbanorna skylls många förluster på otur, eller på att motståndarna hade mer tur, fick fler vänsterstrike, och vann trots att de, egentligen, är sämre bowlingspelare. Samtidigt hörs uttryck som ”Det finns ingen tur i den här sporten, det finns bara otur och skicklighet”, oftast när någon drar in en vänsterstrike.
- Man kan säga så här, det finns bara tur eller otur. Om du har otur spelar det ingen roll hur du träffar, om du däremot har tur kan du träffa nästan hur dåligt som helst och ändå få strike, säger Martin ”Lucky” Larsen, själva symbolen för tur inom svensk bowling.

Smeknamnet ”Lucky” fick den 38-årige svenske, tidigare, världsettan, för tio år sedan i kvartsfinalen av europatour-tävlingen Belgian Open. Där behövde motståndaren Dirk Dreyer från Tyskland täcka en av seriens tre sista rutor för att stänga, och avgöra, matchen mot Martin Larsen, som inte hade hittat något spel alls. Tysken började med att ställa tian, och missade den, samtidigt slog svensken strike. I nästa slag missade Dirk Dreyer tian igen och även i sista rutan blev en enkelkägla för svår, den här gången fyran. Martin Larsen hade plötsligt hittat spelet och ”strikeade” ut för seger med en poäng.  
- Senare på dagen slog jag Osku Palermaa och i finalen slog jag, min klubbkamrat, Jason Belmonte för att vinna tävlingen och 13 000 euro. Det hade definitivt med tur att göra, att någon på den nivån skulle sätta tre ”tomrutor”. Då började det lite på skoj, ”L som i ”Lucky”, L som i Larsen”. Jag vet vad det grundar sig i, men samtidigt är jag tillräckligt självsäker för att veta att allt jag gör inte är tur. Men jag har ingenting emot att folk tror att jag har mer tur än andra. På senare år har jag väl spätt på det åtminstone två gånger, båda Masters-gulden på EM, säger han.

I danska Ålborg 2015 slog den tidigare världsettan, inte bara med skicklighet, Irlands tvåhandsspelare Chris Sloan, i kvartsfinalen av Masters-spelet. Sedan slog han Markus Jansson i semifinalen och Tore Torgersen i finalen på sin väg till EM-guld. Två år senare när Martin Larsen, som först någonsin, försvarade sin Masters-titel gjorde han det, till stor del, på grund av att motståndarna ställde hål i avgörande lägen, såväl i kvarts-, semifinal som final.
- Det känns som det hamnar på det kontot, ler Martin Larsen.

Den 24-åriga irländaren som förlorade den där kvarten för tre år sedan har sagt att han tror att ”Lucky Larsens” rull i klotet har med det att göra, att det ser ut som han får fler ”tur-strike” än andra. Samt att den mentala biten är viktig, att motståndarna tror att den rutinerade svensken har tur.
- Det är lite så jag hoppas att det är, annars hade jag inte spunnit vidare på det, säger Martin Larsen och fortsätter:
- Den fördel man kan skaffa sig i det mentala spelet är viktig. Jag tror inte att jag har mer flyt än andra, men jag låter gärna folk tro det, säger han.

Däremot sticker inte Varbergs-sonen under stol med att bowling är en idrott där det finns tur. Det är sannolikt så att tillfälligheter avgör oftare i sporten bowling än i många andra idrotter, framförallt under kortare format och finaler över en serie.
- Det är därför elit-bowlare ofta är emot raffinerade avgöranden med en series utslagning. Vi vill ju att den som har lagt ner mest tid ska vinna. Titta på golf där de spelar 72 hål för att få fram en mästare, då vinner inte en kille som har tur utan den som har spelat bäst. Jag tror att, i bowling är det så uppenbart, du kan få en vänsterstrike och du kan få åttan ”på propp”, på ett till synes perfekt slag. Titta bara på Raymond Janssons VM-final. Just den grejen har jag svårt att diskutera bort att det inte är otur. säger Martin Larsen.

Det var på världsmästerskapen 1995 i Reno som, den nu 52-årige, Raymond Jansson spelade sitt livs bowling. Efter guld i dubbel, brons i tremanna och silver i lag var ”Rajjen” ett slag ifrån VM-guld i Masters. Allt han behövde var att slå en strike, mot den taiwanesiske helikopter-spelaren Chen-Min Yang, för segern.
- Man känner ju, ibland, när man släpper klotet, ”nu kommer tian att stå”. Men ibland, när man spelar riktigt bra, känner man hur det kommer vara ”sop-rent”. Det var den känslan man fick. Det kommer jag ihåg än idag. ”Oh, det här kommer gå bra”, berättar Raymond Jansson idag.

Klotet träffade klockrent i ”fickan” men på något vis lyckades kägla åtta stå kvar och guldet var förlorat. Ett slag, en kägla, skiljde den svenske bowlaren från att bli medlem i den exklusiva grupp om fyra blågula bowlare som vunnit ett VM-guld i Masters (Lena Sulkanen, Annette Johansson, Gösta Algeskog och Nils Bäckström).
- Klotet har ju gått lite för mycket till vänster och stannar av. Man kan säga att det är ett lite för bra slag, klotet gör lite för mycket när det inte ska göra det. Det var den enda gången på 42 serier som jag fick åttan över. Just i det ögonblicket tänkte man, hur i helskotta kunde det komma där. Det är först nu på senare dar när man har börjat reflektera över sådana här saker som man kommer fram till att det finns en orsak, säger den, nästan, fyr-faldige världsmästaren.

Det finns alltid en orsak till att käglor blir över på ett slag och ibland kanske det till och med finns en mening med det. ”Ingen minns en tvåa” brukar det heta, men på amerikanska TV-sändningar refererar de fortfarande till Raymond Janssons sista slag från VM-finalen 1995.
- Där borta kallar de mig för: ”Mr Stone eight” och när vi var med damerna på VM i Abu Dhabi behövde Liz Johnson en dubbel för att vinna All-event och ställde åttan. Då vände sig alla om och tittade på mig, så det där har man nog blivit, mer eller mindre, känd för. Alla bowlare som såg det kommer ihåg det. Hade man vunnit VM kanske ingen hade kommit ihåg en, säger Raymond Jansson.

Tur påverkar utgången av bowlingtävlingar hela tiden, framför allt i korta format. Det är turen som gör att en glad amatör kan slå en elit-bowlare över en serie. Men som Ingemar Stenmark ska ha sagt: ”Det är konstigt, ju mer jag tränar, ju mer tur får jag”.
- Det är klart att vi håller på med en sport där, om käglorna är med oss kan vi få väldigt många ”gratis-strike”. Men ju mer du lär dig och tränar inser du att det är många färre grejer, färre händelser, som du trodde var otur, som verkligen är otur, och många färre saker som du trodde var tur som verkligen är tur. Det är klart att en stor match, eller en stor tävling, fortfarande kan avgöras på slutet, på tur. Precis som en fotbollsspelare kan slå en straff stolpe-in, kan vi definitivt ha stolpe-in, säger Martin Larsen utan att Andreas Alm i den 6 år gamla Expressen-artikeln håller med:
- Men det gick ju in! Alltså var det tillräckligt bra. Om man skjuter stolpe-stolpe-ryggen-in är det fortfarande skicklighet för du har ju träffat målet. En oskicklig spelare hade inte gjort det, sa han då.

Sanningen är den att om du missar i skytte får du en sämre poäng, missar du i bowling kan du fortfarande få en fullträff. Käglor som lever, studsar och far kan skapa tillfälligheter som avgör en bowlingmatch eller tävling. Motståndare kan missa tre rutor i rad och kägla åtta kan stå kvar på ett näst intill perfekt slag och beröva dig på ett VM-guld.
- Turen finns där, men betyder den lika mycket som folk tror? Nej, det tror jag inte, säger Martin ”Lucky” Larsen, dubbelt regerande europamästare i Masters.