Hoppa till sidans innehåll

Ytterligare förändringar på VM

26 MAR 2021 13:00
Matchspel, gruppspel, Bakers, färre distanser, World Cup blir ”lag-VM”. Internationella Bowlingförbundet har presenterat stora förändringar på världsmästerskapen. - Det är stora förändringar men det är fortfarande bowling, säger Daniel Rönnbäck.
  • Skapad: 26 MAR 2021 13:00

För två år sedan beslutades det att VM skulle få ett nytt format. På kongressen i Las Vegas beslutades att Världsmästerskapen ska avgöras med matchspel i grupper. Då bestämdes även att alla lag-distanser på VM ska spelas i spelsättet: Bakers. Nu har det från Internationella bowlingförbundet kommit med ytterligare förändringar på världsmästerskapen.

VM kommer att bestå av Singel, dubbel och trio där de båda lag-distanserna då avgörs i Bakers där spelarna turas om att slå varsin ruta av lagets serie. Istället för medaljer i All-event kommer mästerskapets MVP utses beroende på placering. World Cup, som tidigare varit en individuell tävling kommer att göras om och bli ”lag-VM” där 4-manna lag tävlar i Bakers om världsmästartiteln.
- World Cup kommer att vara det största evenemanget, säger Daniel Rönnbäck från Boden, och en av grundarna till världstourtävlingen Lucky Larsen Masters, som har varit med som konsult och tagit fram förslagen till de nya förändringarna.
- Det blir ett VM. Det som kallas för lag-VM försvinner och ersätts av World Cup. En av de största förändringarna är att du behöver kvala in till VM. Det kanske inte blir något problem för Sverige men ambitionen är att göra även kvalen intressanta. Sen hur det kommer att gå till, om EM är kvalet eller inte, det vet vi inte ännu, säger han.

Förändringarna gör att landslaget som åker till VM inte längre kommer vara 6 spelare, utan 4. Sen kommer U-18 VM och U-21 VM att slås ihop till ett U-21 VM och även där kommer man behöva kvala in. Senior-VM byter namn till Masters och kommer att vara ett öppet mästerskap, utan kval. Mer information om alla förändringar kommer löpande framöver, till exempel datum och vilka som får spela det första World Cup.
- Eftersom vi inte kommer kunna ha något kval kommer vi att bjuda in lag baserat på tidigare prestationer, säger Daniel Rönnbäck.

För två år sedan anställdes den tidigare Cricket-spelaren Andrew Oram som ny VD för internationella bowlingförbundet och han är en anledning till att de stora förändringarna sker nu.
- Det beror väl framförallt på att det är ett förändrat synsätt hos IBF och framförallt genom den nya VDn som har sett att det finns ett kommersiellt värde i bowling men inte på det sättet som det spelas idag, säger Daniel Rönnbäck.
- Det är stora förändringar men det är fortfarande bowling. Man förändrar inte hur man spelar, hur man räknar, inget sådant är förändrat. Sen har jag förståelse för att man tycker att det är väldigt mycket som förändras. Jag har också varit skeptiskt i det här arbetet men när man får hela bilden så hänger allt ihop. Men det har tagit månader att få den bilden, säger han.

Målet är att förnya och kommersialisera sporten bowling.
- Bowling är en oerhört framgångsrik sport som nöje. Man försöker få det omsatt till idrotten och få den att bli lika framgångsrik som nöjet. Förändra hur man presenterar sporten utan att tappa själen i bowling. Göra det mer intressant i ett media-syfte och mer intressant att titta på. Som många andra sporter har gjort. Det vi känner igen är skidåkningen, för tio år sedan var det 5-milen som var mest intressant att titta på, nu är det sprinten, och det är väl i den andan vi gör det här. Världen förändras och då måste vi göra det med den, säger Daniel Rönnbäck.

Förbundskaptenen för damlandslaget Robert Andersson, som ledde Sverige till fyra medaljer på senaste VM, tror att det kommer bli svårare för alla nationer att ta medalj på VM från och med nu.
- Det är fler nationer som är med och slåss när det är 4 i varje lag. Fler länder kan få ihop 4 bra spelare än 6. Sen är det färre medaljer att spela om, så totalt sett kommer det bli tuffare att ta medalj, säger han men är ändå positiv.
- Jag tror definitivt att matchspel och fler avslut är positivt. Jag är helt för att det är matcher land mot land, nu kommer man kunna säga: ”ooh, titta nu är det Frankrike mot Japan”. I grund och botten gillar man inte förändringar, man börjar på tvären men sen kanske man inser att förändringar är nödvändiga, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info