Hoppa till sidans innehåll

Ytterligare 1 miljard i stöd till idrotten

07 SEP 2020 17:01
I helgen blev det klart att det blir ytterligare 1 miljard kronor i statligt stöd i höstbudgeten till den svenska idrottsrörelsen på grund av Coronapandemin.
  • Uppdaterad: 07 SEP 2020 17:01

- Det är så klart väldigt positivt och nödvändigt för idrottsrörelsen att detta stöd beviljats och det positivt även för bowlingsporten, säger Peter Hodor, generalsekreterare för bowlingförbundet.

Under de två första veckorna i maj tidigare i år kunde föreningar ansöka om idrottsmedel från det första stödpaket på 500 miljoner kronor som regeringen gjorde tillgängliga för Idrottsrörelsen. Ansvariga för fördelningen blev Riksidrottsförbundet och ansökan om kompensationsstödet söktes i RF:s IT-system: IdrottOnline.

16 bowlingföreningar fick pengar från första stödpaketet

Tills idag har 21 bowlingföreningar sökt medel för förlorade inkomster och 16 fick beviljade stöd av Riksidrottsförbundet, RF. Team Kinnekulle HBK var den bowlingklubb som fick mest, 15 000 kr, från de första stödmiljonerna. 

Peter hoppas nu att föreningarna söker stöd om det finns ekonomiska förluster att täcka också från denna nya miljard. Även om förlusterna inte täcks helt så kan även ett litet stöd vara viktigt.

- De föreningar som drabbats ekonomiskt under Coronapandemin är främst de föreningar som arrangerar tävlingar och där hoppas vi att föreningarna sökt stöd för de ekonomiska förluster de har, säger Peter Hodor.

Bowlinghallarna får inte del av detta stöd och det är där de största ekonomiska förlusterna görs just nu inom bowlingen.

Inväntar nya direktiv från RF

Ännu finns ingen exakt information om när det går att söka det stödet eller vilka kritierier som ingår för att få del av pengarna. 

- Under våren sökte klubbarna stödet direkt via RF och vi kommer med all sannolikhet även få information från det hållet även denna gång, berättar Peter Hodor.

Riksidrottsförbundet, RF, för nu en dialog med regeringen om hur stödet ska fördelas för att träffa idrotten på bästa sätt. Det förs även en dialog med medlemsförbunden, som inför fördelning av det tidigare stödet på 500 miljoner kronor där stort fokus låg på ungdomsidrotten, tog fram riktlinjer och principer för fördelning till förbund och föreningar.

Ett gemensamt arbete har redan inletts för att se över om justeringar behöver göras inför ansökan och fördelning av det nya stödet på en miljard kronor. Regeringens regleringsbrev förväntas presenteras om några veckor. 

Skribent: Jonas Brändström
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info