Hoppa till sidans innehåll
Foto: Michael Mayberry

WSOB: ”Antingen vinner man eller så lär man sig något”

18 MAR 2021 08:39
WSOB 2021 på PBA-touren blev första gången några vann, och sista gången vi såg Pete Weber och Walter Ray Williams Jr. Men för svenskarna blev det ingen höjdare.
- Det är bara att ladda om, säger Jesper Svensson.
  • Uppdaterad: 18 MAR 2021 08:39

World Series of Bowling på den amerikanska proffstouren är avslutad för den här gången. Fem tävlingar, varav en major, på två veckor, har spelats och bland de fyra svenskarna var det bara Jesper Svensson som tog sig vidare i en tävling: Roth/Holman Doubles där 26-åringen, i par med Kyle Troup, tog sig till den TV-sända stegfinalen men slutade fyra.
- Det var ingen höjdare alls, säger Jesper Svensson om sin WSOB.
- Första två profilerna kändes okej men resultaten uteblev. Sista profilen var helt enkelt alldeles för dåligt från min sida, säger Jesper Svensson.

I majorn PBA World Championships räknades kvalresultatet från de tre ”djurtävlingarna” ihop, vilket gör att det beskriver hur det gick totalt på WSOB i Florida. Där slutade Kim Bolleby 55a, Jesper Svensson 65a, Martin Larsen 66a, Kim Bolleby och Pontus Andersson 85a.
- Väldigt besviken och lyckades aldrig hitta teknik eller se bollreaktionen så som jag skulle vilja ha gjort. Efter jag inte riktigt såg den bollreaktion jag ville se så gjorde jag mer felbeslut och blev mer passiv i mitt spel, säger Pontus Andersson.

Närmast att ta sig vidare i en individuell tävling var Kim Bolleby som var en dubbel ifrån finalspel i Scorpion Championships.
- Skulle nog vilja utvärdera det som en av mina sämre WSOB, säger Kim Bolleby som dock aldrig gav upp.
- Jag är nöjd med hur jag aldrig gav upp och kom tillbaka med en bättre lösning på Scorpion. Där började jag dåligt men hämtade upp rejält, och satte mig i en position att kunna klara mig. Men tyvärr räckte det inte. Man får få chanser så man vill gärna ta vara på dem när man väl får dem, säger han.

När inte svenskarna var med i toppen och slogs var det många nya ansikten som fick lyfta troféer. I sin 18e säsong på touren fick 46-årige Tom Dougherty ta hem sin första major. Med en strike där kägla två ramlade sist besegrade han Jakob Butturff och vann finalen på PBA World Championships. Amerikanen vann dessutom den avslutande tävlingen Scorpion Championships i natt.
- Det var mitt överlägset sämsta slag i matchen. Jag hade rätt klot, på rätt ställe och det gjorde rätt saker och jag hade tur. Vi får inse det. Jag slog inte ett tillräckligt bra slag för att strikea, men jag hade tur. Det var min vecka antar jag, sa Tom Dougherty till Flobowling efter sin major-seger.

Tampa, Florida, fick sedan se två förstagångs-segrare. Australiensaren Sam Cooley och den amerikanske tvåhandsspelaren vann sina första PBA-titlar när de tog hem Cheetah respektive Chameleon Championships. I Roth/Holman Doubles vann dock de rutinerade amerikanerna Kris Prather och Andrew Anderson.

Det var också sista gången vi fick se två av sportens absolut största på den stora proffstouren. Pete Weber med 37 titlar, varav 10 majors, som odödliggjorde sig i sportvärlden när han i sin femte och senaste seger på US Open skrek: ”Who do you think you are, I am”, avslöjade att detta var hans sista tävlingar på PBA.
- Det är svårt att greppa att jag är klar här ute efter 41 år. Jag skulle inte vilja ändra på någonting. Jag har insett att jag inte är lika ung längre, jag kan fortfarande träffa fickan men jag kan inte strikea som ni andra. Jag har inte kraften. Det tar mycket att inse, sa han till PBA.com.

Strax efter det avslöjade även 61-årige Walter Ray Williams Jr att även han slutar spela på proffstouren. Amerikanen är den som har vunnit flest titlar på PBA-touren, 47 stycken, varav 8 majors, över 40 säsonger.
 - Jag borde nog ha pensionerat mig för flera år sedan, men jag är envis, sa legendaren i Flo Bowling.

Nu tar touren uppehåll ett par veckor innan USBC Masters spelas i Reno, Nevada från den 30e mars med final söndag den fjärde april. Till dess hoppas svenskarna ha laddat om.
- Har jobbat hårt både med det mentala och tekniska nu efter WSOB för att det ska bli så bra som möjligt i kommande tävlingar, säger Pontus Andersson.
- Det är bara att ladda om, lite ledigt innan Masters och US Open. Lära sig av misstagen och bli bättre helt enkelt. Antingen vinner man, eller så lär man sig något, säger Jesper Svensson.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info