Hoppa till sidans innehåll

William Svensson bästa svensk när kanadensare vann Ballmaster

13 JAN 2020 09:09
Nathan Ruest-Lajoie vann jubileumsupplagan av Ballmaster i Helsingfors. Bästa svensk blev Årets Bowlare William Svensson som blev utslagen av Kyle Troup i TV-finalerna. - Klart att man alltid vill mer, säger han.
  • Uppdaterad: 13 JAN 2020 09:09

Det blev inte någon finsk seger i den 50e upplagan av Ballmaster, bästa hemmaspelare blev, den unge, Thomas Käyhkö på en tionde plats. Istället kom finalen på 50-fotsprofilen i Helsingfors att stå mellan två nordamerikaner utan några stora titlar på meritlistan: Matt McNeill, USA och Nathan Ruest-Lajoie, Kadana.
- Det var ganska nervöst att bowla på TV om så mycket pengar och en titel. Det är en sådan prestigefylld tävling att det hade betytt väldigt mycket att vinna den, sa Matt McNeill.

Matt McNeill Trots att vinnaren skulle få 250 000 kronor syntes inga nerver på banorna. Båda spelarna började med fyra i rad innan båda spelarna fick käglor över i ruta fem. När den stilrent spelande kanadensaren sedan påbörjade en ny strikerad kunde inte den vänsterhänta amerikanen hänga med hela vägen och Nathan Ruest-Lajoie vann med 267 mot 256.
- Jag är mållös just nu, sa 23-åringen till YLE efter segern.
- Det är jättestort, jag har haft lite motgångar de senaste åren så att vinna en titel, och att det är femtioårsjubileet, är väldigt stort, säger han.

Den högerhänta enhandsbowlaren, som vann ett brons i lag med Kanada på U21-VM i USA för fyra år sedan, tog sig till final den långa vägen. Nathan Ruest-Lajoie tog sig vidare till final via en ”gateway” och gick sedan vidare som trea i finalsteg ett, och elva i finalsteg två, innan han i matchspelet tog sig till TV-finalerna. På TV besegrade den unga kanadensaren AIK Tournament-vinnaren Chris Sloan och den tidigare världsettan Marschall Kent för att ta sig till finalen och sedan sin första stora titel.
- I framtiden kanske jag ska prova PBA-touren men just nu ska jag åka hem och jobba i bowlinghallen så kommer det säkert flera speciella tillfällen, sa han till Yle.

Efter finalsteg två, när de kvarvarande 24 bowlarna, delades upp i två grupper om 12 vardera. Var 6 svenskar kvar, flest av alla länder, ett bevis på hur väl svensk bowling står sig internationellt just nu.
- Det är kul med många svenskar. Jag skulle säga att nivån på svensk bowling just nu är väldigt hög och det finns definitivt fler än ett par stycken som kan mäta sig mot de bästa på dessa tävlingar, säger William Svensson som blev bästa svensk i årets Ballmaster.

Den 19-årige Västerviksonen var med relativt högt upp i resultatlistan under hela tävlingen och var den enda svensk som fick spela i TV-finalerna där han förlorade mot Kyle Troup och blev 5a.
- Jag har bowlat väldigt bra tekniskt, hittat in bra på underlaget och hållt ihop det bra under finaldagen. Det är väl de största anledningarna till att det har gått så bra under tävlingen, säger Årets Bowlare 2019.
- Överlag så är jag väldigt nöjd med placeringen, jag har spelat väldigt bra under dagen. Sen är det klart att man alltid vill mer när man är så nära och det känns bra, men jag är nöjd över min femteplats, säger han.

De svenskar som inte lyckades ta sig från finalsteg tre till TV-finalerna var Joline Persson Planefors, Team X-Calibur, som blev tredje bästa dam; Daniel Fransson, Team Pergamon; Markus Jansson, BK Jösse; Karl Wahlgren, IS Göta och europamästaren i lag Martin Larsen, Team Pergamon.

14-årige juniorlandslaguttagne Carl Eklund från IKW/Köping BK var bara nio poäng ifrån att ta sig vidare till finalsteg tre och matchspelet. Den unge tvåhandsspealren slutade 27a i tävlingen, precis före legender som Mika Koivuniemi och Walter Ray Williams Jr, som tillsammans har 61 titlar på den amerikanska proffstouren.

38 svenskar åkte över Östersjön för att spela den klassiska tävlingen Ballmaster, bland annat den 78-årige europamästaren i åttamannalag från 1977: Göran Bergendorff. Totalt var det 690 spelare som gjorde 1334 starter i den 50-årsjubilerande tävlingen, rekord för Europatourtävlingar, och bäst av alla blev alltså en 23-åring från Kanada.

Se alla resultat här: http://www.bowling.fi/ballmaster

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info